خورش اسفناج از سنتي ترين غذاهاي گرگان

غذالند/ خورش ساک(اسفناج) از سنتي ترين غذاهاي گرگان است که به دليل داشتن چاشني هاي خوش طعم و همچنين اسفناج که اصلي ترين نقطه قوت غذا محسوب مي شود،معروف شده است و غذايي مقوي به شمار مي آيد.اين خورش معمولا به همراه پلوها به ويژه زرشک پلو مصرف مي شود. همانطور که گفته شد اصلي ترين ماده اين غذا اسفناج است که به دليل آهن فراواني که دارد بسيار ارزشمند و پر خاصيت است. اسفناج گياهي است که به راحتي آماده ميل است و قيمت مناسبي نيز دارد.گياه اسفناج ساقه هاي راستي به ارتفاع نيم متر با برگ هاي پهن به رنگ سبز دارد. اسفناج از گياهان بومي ايران است و انواع مختلفي دارد که هم در فصل بهار و نيز در پاييز و زمستان کشت مي شود، بنابراين مي توانيد در اکثر مواقع با تهيه آن برنامه غذايي مفيد داشته باشيد. اسفناج دوبرابر ديگر سبزيجات فيبر دارد که از يبوست جلوگيري مي کند، قند خون را در پايين ترين ميزان نگه مي دارد و به هضم غذا کمک مي کند.اسفناج را مي توانيم هم به صورت خام و هم به صورت پخته مصرف کنيم. مصرف پخته اسفناج در کاهش دردهاي عصبي و سردردها موثر است . براي جلوگيري از پختن زياد اسفناج که باعث از بين رفتن برخي از مواد معدني موجود در آن مي شود مي توانيد آن را به صورت بخار پز مصرف کنيد. همچنين اسفناج خام را مي توانيد به همراه گريپ فروت و يا پرتقال که ويتامين C فراواني دارند ميل کنيد تا ارزش غذايي چند برابر داشته باشد. مصرف اسفناج به دليل اين که از سرطان جلوگيري مي کند, فشار خون را کاهش مي دهد و در کنترل ديابت و سلامت استخوان ها موثر است توصيه کرده اند.علاوه بر اسفناج گوشت و نخود نيز که فوايد زيادي دارند در اين خورش استفاده شده است .گوشت که حاوي پروتئين زيادي است و نخود نيز با فيبر و آهني که دارد براي درمان کم خوني ،کنترل تيروئيد و خستگي مفيد است. از غذاهاي مشابه اين خورش مي توانيم به خورش آلو اسفناج و کوفته با اسفناج اشاره کنيم.
مواد لازم
نخود: 250 گرم
نمک : مقدار لازم
فلفل: مقدار لازم
زردچوبه: مقدار لازم
آب نارنج: 1پيمانه
سير: 3 الي 4 حبه
گوشت : 400 گرم
اسفناج : 700گرم
پياز: 1عدد
آرد 1:يا 2 قاشق
مراحل
گام 1ابتدا از مدتي قبل نخودها را در آب بگذاريد و چند نوبت آب آن را عوض کنيد تا خيس بخورد.
گام 2سپس مقداري آنها را بجوشانيد و بعد آنها را بکوبيد تا نرم و له شوند.
گام 3در ظرفي ديگر گوشت و پياز را با قطعات کوچک تفت دهيد،
گام 4سپس نخود ها را با مقداري آب به مخلوط پياز و گوشت اضافه کنيد و اجازه دهيد تا بپزد.
گام 5مواد را تا جايي بپزيد که آب آن کم شود.
گام 6همزمان با جوشيدن مواد در قابلمه اي ديگر مقدار چند پيمانه آب را روي حرارت بگذاريد تا بجوشد.
گام 7در اين زمان آرد را با يک پيمانه آب مخلوط کنيد و خوب هم بزنيد و بعد به آب جوشيده اضافه کنيد.
گام 8بعد جوشيدن آرد در آب، اسفناج خرد شده را به همراه مخلوط گوشت و پياز که قبلا آماده کرده ايد به آن اضافه کنيد و بگذاريد بپزد.
گام 9در تابه اي ادويه هاي گفته شده را به همراه سير و آب نارنج تفت دهيد و در آخر به خورش اضافه کنيد.
گام 10بعد از مقداري پختن خورش آماده ميل کردن است.