طرز تهيه سوسه کباب سيکا؛ يک غذاي خوشمزه مازندراني
غذالند/ سوسه کباب سيکا نوعي غذاي مازندراني است که شبيه مرغ شکم پر ميباشد. در زبان مازندراني به اردک سيکا ميگويند و اين غذا با گويش همان شهر معروف شده است. اين غذا ميتواند به عنوان يک خوراک و شام خوب مورد استفاده قرار گيرد. در اين غذا از انواع سبزيهاي معطر شمالي استفاده ميشود و همين امر باعث خوشمزه شدن اين غذا ميگردد. گوشت اردک در ميان انواع ماکيان به عنوان يک گوشت لذيذ معرفي شده است. گوشت اردک به عنوان يکي از گرمترين گوشتها در ميان گوشتهاي اهلي شناخته ميشود. اين گوشت منبع غني پروتئينها با کيفيت بالا، نياسين (۱/۵ ميلي گرم به ازاي ۱۰۰گرم)، فسفر، ريبوفلاوين (۵/۰ ميلي گرم به ازاي ۱۰۰ گرم)، تيامين (۳/۰ ميلي گرم به ازاي ۱۰۰گرم)، آهن، روي، ويتامين ب۶ (۳/۰ ميلي گرم به ازاي ۱۰۰گرم)، ويتامين ب١٢ (۴/۰ ميلي گرم به ازاي ۱۰۰ گرم)، سلنيوم، فولات و منيزيم ميباشد. گوشت اردک، داراي مواد مغذي بسياري از جمله مس است که در حفظ سلامت جسمي و ذهني فرد نقش دارد. مس، نقش مهمي در رشد طبيعي بدن نيز ايفا ميکند. به علاوه، در کاهش کلسترول بد و افزايش کلسترول خوب تاثير دارد. ميزان اسيدهاي چرب موجود در گوشت اردک، بالاست، بنابراين در افزايش وزن طبيعي، سريع و سالم بدن، نقش دارد. به هر حال، گوشت اردک را بايد به صورت متعادل مصرف کنيم، زيرا مصرف درست آن باعث وزن ايدهآل ميشود. ميزان چربي و پروتئين گوشت اردک، دو برابر گوشت مرغ است. مصرف گوشت اردک ميتواند عملکرد سيستم عصبي را بهبود بخشد، زيرا داراي اسيد پانتاتونيک – نوعي ويتامين B کمپلکس- است. اسيد پانتاتونيک باعث آزاد شدن انرژي و فعال شدن سيستم عصبي ميشود. يک سيستم عصبي خوب و قوي، مانع از استرس و افسردگي ميشود. به علاوه، در کاهش اضطراب نيز نقش دارد. ميزان اسيدهاي چرب موجود در گوشت اردک، بالاست؛ بنابراين ميتواند بدن را گرم کرده و مانع از سرما شود. به علاوه، اين چربي ميتواند در برابر تغييرات شديد دما نيز از بدن محافظت کند. از جمله انواع ديگر خوراک ميتوان به: مرغ شکم پر، ماهي شکم پر، فيله مرغ فر پز و خوراک زبان اشاره کرد.
مواد لازم:
اردک: ۱ عدد (کوچک)
پياز: ۱ عدد
سير:۳ حبه
روغن:۱ چهارم پيمانه
نمک: به ميزان لازم
فلفل: به ميزان لازم
زردچوبه: به ميزان لازم
آب: ۴ پيمانه
مواد داخل شکم اردک:
جعفري: ۲۵۰ گرم
سرسم (سبزي مخصوص شمالي): ۲۵۰ گرم
نعنا: ۱۰۰ گرم
گشنيز: ۱۰۰ گرم
شنبليله: ۱۰۰ گرم
اناريجه: ۱۰۰ گرم
زلنج: ۱۰۰ گرم
انار ترش: ۱۰۰ گرم
گردو: ۱۰۰ گرم
پياز: ۱ عدد
تره: ۱۵۰ گرم
سير:۲ حبه
رب انار: ۸۰ گرم
رب آلبالو: ۶۰ گرم
روغن: ۱ سوم پيمانه
نمک: به ميزان لازم
فلفل: به ميزان لازم
زردچوبه: به ميزان لازم
طرز تهيه:
اردک را کامل تميز کرده و محتويات شکم آن را خالي ميکنيم و تميز ميشوييم.
براي از بين بردن بوي زحم اردک، آن را در آب به مدت ۱۵ دقيقه ميجوشانيم.
پس از آن اردک (کامل و خرد نشده) را با ادويه (نمک و زرد چوبه و فلفل) طعم دار ميکنيم.
سپس در قابلمهاي ابتدا اردک را با روغن خودش کمي تفت ميدهيم و بعد با چهار پيمانه آب، نمک، فلفل، زردچوبه و پياز آبپز ميکنيم.
سپس همه سبزيها را خرد کرده روي حرارت تفت ميدهيم.
پياز رنده شده و سير را به سبزيها اضافه ميکنيم و دوباره تفت ميدهيم.
گردوي آسياب کرده، انار، رب انار و رب آلبالو، نمک، فلفل، زردچوبه و کمي روغن را نيز اضافه کرده و همه مواد را با هم خوب تفت ميدهيم.
اکنون اردک آبپز شده را از آب خارج کرده، با روغن سرخ ميکنيم.
از آنجا که خود اردک چرب است و روغن به غذا پس ميدهد، نياز به روغن زيادي در حين سرخ کردن نيست.
پس از آن کل مواد آماده شده را درون شکم اردک ميريزيم.
اردک شکم پر را درون قابلمهاي که کمي از آب باقيمانده اردک در آن است با حرارت ملايم ميپزيم.
پس از پخت، درون ظرف سرو گذاشته و روي اردک را به دلخواه تزيين ميکنيم.