صفر تا صد تهيه خوراک سيرابي خوشمزه
بيتوته/ سيرابي خوراکي بسيار مقوي است که در فصل سرد سال بيشترين مصرف را دارد. سيرابي سرشار از پروتئين و انواع ويتامين ها است. سيرابي به جلوگيري از تهوع بارداري کمک مي کند.
خيلي از افراد سيرابي را به خاطر بوي نامطبوعي که دارد دوست ندارند اما با درست شستن و پختن آن از بوي نامطبوع آن کم مي کنيد.
نحوه ي شستن سيرابي :
اگر سيرابي و شيردان تميز نيستند بايد ابتدا آن را تميز کنيد. بايد سيرابي را با چاقو يا قيچي آشپزي به 4 تکه برش بزنيد. که به عضو بالا سمت چپ، هزارلا مي گويند. به مابقي آن که به هم چسبيده اند، شکمبه يا همان سيرابي مي گويند. داخل آن هر چيزي هست خارج کنيد و آن را بشوييد.
پس از شستن داخل سيرابي، قابلمه اي را آب کنيد و اجازه بدهيد آب داخل آن بجوشد، سپس شعله را خاموش کنيد و تکه هاي سيرابي را داخل آن قرار بدهيد. بعد از چند دقيقه سيرابي را از آب جوش خارج کنيد و با چاقو روي قسمت پرزدار سيرابي بکشيد تا رنگ سيرابي به سفيد شود و روي آن پرزي وجود نداشته باشد. دقت کنيد سيرابي نبايد زياد داخل آب جوش بماند زيرا حالت پختگي پيدا مي کند و نمي توان آن را تميز کرد.
اگر آب خنک شد و هنوز پرزهاي روي آن باقي مانده بود، آب را داغ کنيد و باز آن قسمت سيرابي را داخل آب جوش قرار بدهيد و با چاقو بکشيد. پس از تميز کردن، داخل سيرابي، زردي و يا کثيفي و چربي هاي زرد رنگ را حتما جدا و تميز کنيد.
قسمت هزارلا را با دست تميز کنيد و بشوييد. اگر سيرابي و شيردان خوب تميز نشود. در حين پخت بوي نامطبوعي ايجاد مي کند و خوشمزه نمي شود.
مواد لازم براي تهيه ي سيرابي :
سيرابي و شيردان گوسفند 1 دست
نخود اختياري 1 پيمانه
پياز 1 عدد
سير 2 حبه
زردچوبه و فلفل سياه به ميزان لازم
نمک به ميزان لازم
طرز تهيه ي سيرابي :
براي پخت سيرابي ابتدا، پياز را نگيني خرد کنيد و با کمي روغن تفت بدهيد. سير را هم ريز رنده کنيد و به پيازها اضافه کنيد و تفت بدهيد. نيازي به سرخ شدن نيست در حدي که سبک شوند کافي است. سپس سيرابي ها و نخودهاي خيس خورده را به آن اضافه کنيد. به مقدار مناسب آب به آن اضافه کنيد. آب در حدي نباشد که تا پايان پخت سيرابي مجبور شويد به آن آب اضافه کنيد. زردچوبه و فلفل سياه را به آن اضافه کنيد.
اجازه بدهيد آب جوش بيايد و بعد شعله را ملايم کنيد. براي پخت سيرابي مي توانيد از قابلمه ي مسي و يا زودپز استفاده کنيد.
پخت سيرابي زمان زيادي مي برد و مي توانيد از زودپز استفاده کنيد. بايد سيرابي پس از پخت راحت گوشت آن باز شود و نخودها هم کاملا پخته شوند. در يک ساعت آخر پخت نمک اضافه کنيد.
در پايان پخت اگر تندي و نمک آن کم بود، مقداري فلفل قرمز و نمک به آن اضافه کنيد. زمان سرو از آب ليموترش تازه استفاده کنيد.
نکاتي براي پخت سيرابي :
• نمک را يک ساعت آخر پخت اضافه کنيد تا سيرابي بهتر بپزد و رنگ آن سفيد بماند. اما اگر از زودپز استفاده مي کنيد مي توانيد همان ابتدا اضافه کنيد موردي ندارد، فقط کمي رنگ سيرابي تيره مي شود.
• مي توانيد سيرابي ها را بشوييد و داخل فريزر قرار بدهيد اما بهتر است از آن به صورت تازه استفاده کنيد.
• سيرابي هايي که از اواسط بهار تا آخر تابستان خريداري مي کنيد راحت تر تميز مي شوند. زيرا در اين مواقع دام علف تازه مي خورد.
• بعضي افراد در اواخر پخت مقداري آلوچه ي خشک به سيرابي اضافه مي کنند.
• سيرابي پخته شده را مي توانيد با نان ميل کنيد. و يا آن را در آش جو بريزيد.
• براي اينکه سيرابي بوي خوبي داشته باشد، بايد آن را با حوصله و با دقت تميز کنيد.
• مي توانيد از نخود در تهيه ي سيرابي استفاده نکنيد. اما استفاده از نخود بوي زهم سيرابي را مي گيرد.
• مي توانيد سيرابي و آب را داخل قابلمه بريزيد و بعد پياز و سير را خرد کنيد و به همراه نمک و فلفل و زردچوبه و در صورت تمايل نخود، اجازه بدهيد بپزند.
• مي توانيد مقداري رب گوجه تفت بدهيد و به آن اضافه کنيد. اين اختياري است.
* خوردن سيرابي براي افرادي که دچار نقض سيستم ايمني هستند يا شيمي درماني مي کنند مناسب نيست و بايد با احتياط مصرف کرد.