طرز تهيه «آش دوغ» سنتي و خوشمزه کردستان

باشگاه خبرنگاران/ از شهرهاي آذربايجان گرفته تا کردستان و حتي شمال ايران، دستورهاي متفاوتي را براي تهيه يکي از خوشمزهترين آشها به کار ميگيرند. آش دوغ که در هر گوشه از ايران با ريزه کاريهاي متفاوتي آماده ميشود، در شهرهاي سرد غرب ايران طرفداران بيشتري دارد و اگر خيال سفر به اين منطقه را داشته باشيد، ميتوانيد در کنار پيچها و استراحتگاههاي جادهاي يک کاسه آش داغ و خوشمزه دوغ را ميل کنيد. کردستانيها آش دوغ را با دوغ محلي تهيه ميکنند و با فلفل سياه آن را به غذايي تند و آتشين تبديل ميکنند. ما در اين مطلب طرز تهيه آش دوغ سنتي و ريزهکاريهاي پخت آن به روش ساکنان کردستان را به شما آموزش ميدهيم.
پيشنهاد ميکنيم اگر برگ سير در دسترس داريد به سبزيجات اين آش اضافه کنيد تا طعم آن بهشتي شود، در مناطق اردبيل و سرعين سير خام را له کرده و همراه آش سرو ميکنند تا کساني که دوست دارند با آش خود مخلوط کنند.
مواد لازم براي آش دوغ سنتي کردستان
دوغ هشت ليوان
سبزي آش نيم کيلو
نخوديک پيمانه
برنج نصف پيمانه
بلغور گندم نصف پيمانه
نمک و فلفل به مقدار لازم
طرز تهيه آش دوغ سنتي کردستان
مرحله اول
ريزهکاريهاي پخت آش دوغ کردستاني با آش دوغ ترکي متفاوت است. براي تهيه آش دوغ به روش مردم کردستان، ابتدا نخود و بلغور گندم و برنج را از يک شب قبل بخيسانيد و آنها را آماده کنيد. براي خيساندن هرکدام را جداگانه در يک ظرف قرار دهيد و روي هرکدام يک ليوان آب بريزيد و هر نيم ساعت يک بار آب آن را عوض کنيد. سه بار اين کار را تکرار کنيد و آن را تا روز بعد و زمان پخت آش کنار بگذاريد.
آب نخود، بلغور گندم و برنج را دور بريزيد و هر کدام را در ظرف جداگانه قرار دهيد، سپس سبزيها را پاک کنيد (برگ سبزي را از ساقه جدا کنيد و ساقههاي آن را دور بريزيد)، سبزيها را خوب بشوييد و همه را يک دست خرد کنيد و در يک ظرف تميز کنار بگذاريد.
مرحله دوم
بعد از آن بلغور گندم و نخود را باهم مخلوط کنيد و در يک قابلمه بزرگ قرار دهيد و روي آن مقداري آب بريزيد و به مدت ۲۰ دقيقه روي حرارت ملايم اجاق قرار دهيد تا نيم پز شوند. (آب بايد به مقداري باشد که تا ۳ بند انگشت روي بلغور و گندم را بپوشاند.)
بعد از اينکه نيم پز شد برنج و سبزي خرد شده را به آن اضافه کنيد و به مدت نيم ساعت بگذاريد تا خوب پخته شود.
مرحله سوم
دوغ را در يک قابلمه بزرگ بريزيد و يک عدد تخم مرغ به آن اضافه کنيد و روي حرارت ملايم اجاق قرار دهيد و آن را خوب هم بزنيد تا تخم مرغ کاملا در دوغ حل شود و آن را مدام هم بزنيد تا بجوشد. (گنجايش قابلمه بايد به اندازهاي باشد که هم دوغ و هم موادي که در مرحله بعدي به آن اضافه ميکنيد در آن جا شود تا راحت بتوانيد آن را هم بزنيد و مواد به خوبي پخته شوند)
مرحله چهارم
وقتي دوغ به حالت جوش درآمد، مواد پخته شده (بلغور، نخود، برنج و سبزي) را به آن اضافه کنيد. سپس فلفل و نمک را به آش دوغ اضافه کنيد و به مدت ۴۰ دقيقه مرتب هم بزنيد، تا زماني که آش بجوشد و قل بزند از هم زدن غافل نشويد، وقتي چند قل زد آن را از روي اجاق برداريد تا کمي سرد شود، سپس در ظرف مورد نظرتان بريزيد.
براي تزيين آش نيازي به پياز داغ يا نعنا داغ نيست. آش دوغ به صورت ساده سرو ميشود. البته برخي به سبزيجات اين آش شويد و نعناع اضافه ميکنند، اما در کل نعناع بيشتر براي تزيين آش در زمان سرو به کار ميرود.