خواص و روش مصرف پيچک کدو
بيتوته/ پيچک کدو يا خيار سرخ در بسياري از غذهاي هندي و داروهاي طب سنتي چين استفاده ميشود و براي سلامت قلب و عروق و پيشگيري از ديابت بسيار مفيد است.
پيچک کدو ( به انگليسي : Ivy gourd ) يا خيار سرخ يک سبزي بومي افريقا و آسياست. اين گياه با نام علمي کوچينا گرنديس ( به انگليسي : Coccinia grandis ) شناخته ميشود که گياهيي از تيره کدوييان است. شباهت زيادي به هندوانه دارد و رشدش بسيار سريع است. از تمام قسمت هاي اين گياه ميتوان استفاده کرد.
از مزاياي پيچک کدو ميتوان به بهبود سيستم قلب و عروقي، کاهش قند خون و پيشگيري از ديابت و بهبود سوخت و ساز بدن اشاره کرد.
از پيچک کدو در بسياري از غذاهاي هندي استفاده ميشود.
پيچک کدو چيست؟
پيچک کدو ، گياه رونده چند ساله است که رشد سريعي دارد و به سرعت ميتواند حصارها را بپوشاند. ميوه هاي آن در ابتدا سبز رنگ بوده و بعد از رسيدن قرمز ميشوند. طعم ميوه آن شباهت زيادي به بيتر ملون دارد. ميوه رسيده پيچک کدو بين 25 – 60 ميليمتر طول و 15 – 35 ميليمتر عرض دارد.
اين کدو به رنگ سبز مايل به قرمز ديده ميشود که در نواحي شمال شرق آسيا و غرب بنگال بسيار پرطرفدار است. پيچک کدو به طور گسترده اي در چين ، کامبوج ، ميانمار و آفيقا کشت ميشود.
براي کاشت پيچک کدو از بذر يا قلمه استفاده ميشود. اين گياه حدود 10 سانتيمتر در روز رشد ميکند و گلها ي سفيد ستاره اي شکل زيبايي دارد و مزاياي سلامتي آن براي بدن بسيار زياد است. رشد بسيار زياد و سريع اين گياه باعث شده جزو دسته گياهان هرز شناخته شود.
اين گياه در مناطق گرمسير به خوبي رشد ميکند و دماي سرد 6- درجه را تحمل ميکند. بنابراين عمر آن در مناطق سردسير يک ساله ميشود.
روش مصرف پيچک کدو
ميوه پيچک کدو را ميتوانيد به سادگي به صورت خام ، پخته يا ترشي استفاده کنيد و از مواد مغذي آن بهره مند شويد.
مصرف اين گياه به درمان زخم هاي دهاني کمک ميکند.
براي کاهش تورم ميتوانيد برگ آن را به صورت مستقيم روي قسمت ملتهب قرار دهيد.
از آب برگ کدو ميتوانيد به عنوان تونيک استفاده کنيد اين آب ميتواند ديابت و يرقان را درمان کند و قند خون را کاهش دهد.
از ضماد خمير اين گياه روي مناطق آسيب ديده مثل اگزما استفاده ميکنند.
عوارض مصرف پيچک کدو
مصرف ريشه پيچک کدو در کودکان منجر به شب ادراري ميشود.
احتمال واکنش پوستي به برگ اين گياه وجود دارد بنابراين قبل از استفاده حتما براي حساسيت تست کنيد.
ارزش غذايي پيچک کدو
ميوه پيچک کدو در چين براي تهيه انواع داروهاي سنتي استفاده ميشود.
برگ پيچک کدو خواص آنتي هيستامين داشته و براي درمان تب ، برونشيت، استوآرتريت و زردي استفاده ميشود.
پيچک کدو سرشار از بتاکاروتن است که باعث بهبود عملکرد قلب ميشود و از ابتلا به بيماري هاي قلبي جلوگيري ميکد.
ميوه پيچک کدو به عنوان بچه هندوانه هم شناخته ميشود و حجم غالب ميوه آن مثل هندوانه از آب تشکيل شده است. طعم خوشايندي داشته و سرشار از مواد مغذي است.
ارزش غذايي هر 100 گرم پيچک کدو
آهن4/1 ميليگرم
کلسيم 40 ميليگرم
ويتامين B1 و B207/7 ميليگرم
فيبر غذايي6/1 ميليگرم
خواص پيچک کدو
پيچک کدو به طور کلي باعث تقويت سيستم ايمني و سيستم عصبي بدن شده و مانع از ضعف و خستگي ميشود. قند خون را تنظيم ميکند. باعث بهبود سيستم گوارش و افزايش متابوليسم شده و مانع از چاقي ميشود. از ايجاد سنگ کليه پيشگيري ميکند. در بهبود انواع عفونت ها به بدن کمک ميکند و از ايجاد آلرژي در بدن پيشگيري مي نمايد.
خواص آنتي اکسيدان پيچک کدو با عوارض راديکالهاي آزاد مقابله کرده و مانع از بيماريهايي ميشود که در اثر پيري و تحليل بدن در بدن بوجود مي آيند مثل آب مرواريد . اين گياه براي درمان تب ، آسم ، زردي ، خونريزي و مشکلات روده مفيد است.
چند هفته بعد از اضافه شدن اين گياه به رژيم غذايي روزانه ميتوانيد اثرات شگفت انگيز سلامتي آن را ببينيد.
تنظيم قند خون : آب برگ و ريشه اين گياه يکي از درمان هاي سنتي ديابت است. ساقه و برگهاي پيچک کدو را ميتوان به صورت بخار پز استفاده کرد يا به سوپ افزود. استفاده از برگ خام آن در کنار ساير سبزيجات باعث کاهش قند خون ميشود. ميتوانيد براي کنترل قند خون چند بار در هفته از برگ اين گياه استفاده کنيد.
پيشگيري از چاقي : مصرف پيچ کدو از ذخيره چربي در سلول ها پيشگيري ميکند و از سويي ديگر با افزايش متابوليسم باعث کالري سوزي در بدن ميشود. از پيچک کدو در بسياري از دستور غذاهاي هندي استفاده ميشود.
تيامين موجود در پيچک کدو باعث افزايش متابوليسم شده و کمک ميکند کربوهيدرات ها راحت تر به گلوکز تبديل شده و وارد پلاسماي خون شوند و سطح انرژي و سوخت و ساز بدن بالاتر رود.
کاهش احساس خستگي : هر 100 گرم پيچک کدو حاوي 4.1 ميلي گرم آهن است که باعث عملکرد بهينه بدن و پيشگيري از احساس خستگي ميشود. مصرف اين گياه باعث ميشود سالم و پر انرژي تر شويد.
تقويت سيستم ايمني : پيچک کدو حاوي ويتامين B2 است که به تقويت سيستم ايمني بدن کمک ميکند و سطح انرژي را بالا ميبرد همچنين ميتواند به کاهش علايم صرع ، اسکلروز و آلزايمر کمک کند.
بهبود دستگاه گوارش : فيبر موجود در برگ و ساقه پيچک کدو به هضم بهتر غذا کمک ميکند و باعث پيشگيري از يبوست ميشود.
پيشگيري از سنگ کليه : کلسيم موجود در پيچک کدو هنگامي که با ساير سبزيجات مانند اسفناج استفاده شود براي درمان سنگ کليه مفيد است.
پيشگيري از آلرژي : مقادير بالاي ساپونين ، استروئيد ، آلکالوئيد ، گليکوزيد و فلاونوئيد در پيچک کدو به بدن در مقابل شوک آنافلاکتيک و ساير عوامل آلرژي زا کمک ميکند.
درمان زخم و عفونت : از ريشه ، ميوه و برگ گياه ميتوان ضمادي براي درمان زخم و عفونت درست کرد. همچنين خواص آنتي بيوتيک آن به بدن در مقابل عفونت هاي باکتريايي کمک ميکند.
پيشگيري از سرطان : مقدار بالاي بتاکاروتن موجود در پيچک کدو خاصيت آنتي اکسيداني آن را بالا برده و باعث سرکوب سلول هاي سرطاني و پيشگيري از تکثير آن ها ميشود. استفاده از اين گياه در رژيم غذايي يکي از روش هاي اثبات شده براي کاهش احتمال ابتلا به سرطان است.