مرحله به مرحله درست کردن «آش دوغ» اردبيلي خوش طعم
نمناک/ آش دوغ را تقريبا در تمام شهرهاي ايران مي توايند تهيه کنيد، البته شهرهايي هستند که آش دوغ شان مشهور تر و شناخته شده تر است ، از اين شهرها مي توان به سرعين ، تبريز ، اردبيل ، شيراز ، اروميه ، رشت ، مازندران و گردنه حيران اشاره کرد.
اين آش قديمي و لذيذ ايراني در شهرهاي گوناگون با شيوه هاي متفاوتي طبخ مي شود. آش دوغ معمولا با مواد مشابه در همه شهرهاي کشور طبخ مي شود، البته در بعضي شهرها مانند شهرهاي شمالي کشور اين آش خوشطعم را به شکل آبدار درست مي کنند و در بعضي شهرها هم اين آش را غليظ تهيه مي کنند.
نکته جالب در باب آش دوغ اين است که با اينکه با مواد بسيار ساده اي تهيه مي شود ولي در کنار آش هايي مشابه آش رشته و آش جو از پرطرفدار ترين آش هاي ايراني شمرده مي شود.
مواد لازم آش دوغ :
نخود150 گرم
برنج1 پيمانه
سبزي آش(تره، جعفري، گشنيز)200گرم
دوغ ترش2ليتر
نمک و فلفل سياه به ميزان لازم
سير يک بوته
طرز تهيه آش دوغ
مرحله اول : براي تهيه آش دوغ بهتر است که از شب قبل نخود ها را شسته سپس بخيسانيد و چندين بار در آب آن را تعويض کنيد تا نفخ آن گرفته شود.
مرحله دوم : يک پيمانه برنج را به همراه يک پيمانه آب حدود 2 تا 3 ساعت بخيسانيد. اين باعث مي شود تا برنجي نرم تر شود و سريع تر بپزد.
مرحله سوم : برنج خيس شده را به همراه دو ليتر دوغ در قابلمه ريخته سپس روي حرارت قرار دهيد تا دوغ جوشيده و برنج ها نرم شوند.
مرحله چهارم: در حين پختن برنج با دوغ در قابلمه ديگر نخود ها را به همراه آب بپزيد.
مرحله پنجم : هم اکنون سبزي هاي آش را شسته سپس خرد کنيد.
مرحله ششم : بعد از اينکه برنج ها پخت، نخودهاي پخته شده را به مواد آش اضافه کنيد و هم بزنيد.
مرحله هفتم :نصف بوته سير را پوست کنده سپس آن را رنده کنيد. سير ها را با مقدار روغن تفت دهيد تا از خامي خارج شود. سير ها را به آش اضافه کنيد.
مرحله هشتم : سبزي هاي خرد شده را به مواد آش اضافه کرده و هم بزنيد تا سبزي ها نيز بپزد.
مرحله نهم : نمک و فلفل را به آش اضافه کرده و هم بزنيد. درب قابلمه را بگذاريد تا آش جا بي افتد.
مرحله دهم :آش شما حاضر است شما مي توانيد با کمک نعنا داغ سير داغ و پياز داغ روي آش را تزيين کنيد.
نکات مهم در مورد طبخ آش:
اگر آش شما رقيق نشد کمي دوغ به آن اضافه کنيد.
اگر از بوي سير خوشتان نمي آيد ميتوانيد آن را از مواد آش حذف کنيد.ولي بهتر است اين کار را نکنيد.
سبزي اصلي آش دوغ ،تره و گشنيزو جعفري است و در صورت تمايل ميتوانيد برگ سير يا اسفناج و شويد را به آن اضافه کنيد.
براي اينکه رنگ و شکل سنتي و اصيل آش دوغ را از دست ندهيد بهتر است از زردچوبه و ادويه هاي رنگي در داخل آش استفاده نکنيد.چون رنگ اصلي اين آش سفيد است.
اگر بخواهيد در آش از سير خشک استفاده کنيد حتما آن را با نمک بکوبيد تا له شود.
برنج ايراني در پخت آش هم باعث خوش عطر شدن آن و هم زود پخته شدن آش ميشود. بهتر است از خرده برنج هاي جدا شده در پخت آش استفاده کنيد.
از بلغور پخته شده هم ميتوان به جاي برنج استفاده کرد.
بهتر است براي درست کردن آش دوغ از قابلمه هاي تفلون استفاده نکنيد .زيرا هم زدن زياد آش باعث خراشيدگي قابلمه ميشود.
بجاي نخود ميتوانيد از يک پيمانه لپه يا لوبياي پخته استفاده کنيد.
براي اينکه آش نبرد بايد آن را دام هم بزنيد و يا از تخم مرغ استفاده کنيد.