بیتوته/ قیساوا یا خاگینه خرما تبریز یک صبحانه سنتی و اصیل آذربایجانی است که با گردو ، خرما و تخم مرغ تهیه می شود. شما می توانید قیساوا قیسی ، قیساوا کدو حلوایی و قیساوا زردآلو را هم متناسب با ذائقه خودتان تهیه کنید. 
قیساوا چیست؟
قسیاوا تبریز  یا خاگینه خرما یک صبحانه اصیل و سنتی ایرانی متعلق به استان آذربایجان است. قسیاوا تبریز با داشتن خرما ، گردو تخم مرغ یک بمب انرژی و صبحانه ای پرکالری است که برای کودکان به خصوص در فصل سرد پاییز و زمستان فوق العاده است. 
قیساوا به طور سنتی در دو نوع تهیه می شود قیساوا خرما و قیساوا قیسی . در واقع نام قیساوا از قیسی گرفته شده است. 
قیساوا معممولا در هر سه وعده غذایی استفاده می شود.. در وعده صبحانه همراه با نان در وعده ناهار همراه با برنج و در وعده شام با گردوی فراوان خورده می شود.  قیساوا به عنوان یک دسر سالم و خوشمزه در ماه رمضان مهمان سفره های افطار می شود. 
قیساوا در صورتی که بدون تخم مرغ تهیه شود حالت مربایی داشته و به عنوان دسر بعد از غذا صرف می شود ولی در صورتی که تخم مرغ به آن اضافه شود تبدیل به خاگینه شیرین و یک وعده غذایی کامل خواهد شد. 
قیساوا خرما
مواد لازم قیساوا خرما
زمان آماده سازی 15 دقیقه
زمان پخت 30 دقیقه
برای 5 – 6 نفر
خرما150 - 300 گرم
تخم مرغ2 عدد
گردوی خرد شده5 یا 6 قاشق غذاخوری
پودر هل½ قاشق چای خوری
پودر دارچین1/8 قاشق چای خوری
پودر گل سرخ½ قاشق چای خوری
کره150 گرم
کنجد و پسته برای تزیین


طرز تهیه قیساوا خرما
هسته خرما را جدا کرده و پوستش را بگیرید. 
خرما را با نصف استکان آب در قابلمه ریخته روی حرارت ملایم بگذارید و با چنگال خرماها را له کنید. 
تخم مرغ ها را با چنگال هم بزنید تا یکدست شود. 
تابه ای را روی شعله ملایم بگذارید و کره را به آن اضافه کنید. 
بعد از ذوب شدن کره ، خرما که پخته و له شده است را به تابه اضافه کنید.
 سایر مواد به جز تخم مرغ را به تابه اضافه کرده و مخلوط نمایید.
تخم مرغ را به تابه اضافه کرده با مواد مخلوط کنید و اجازه دهید کاملا پخته شود.
برای تهیه قیساوا با شیر در صورت تمایل هنگام هم زدن تخم مرغ ها می توانید کمی شیر هم به آن اضافه کنید. یا این که تخم مرغ ها را بدون هم زدن به تابه بیفزایید و شیر را هنگام پخت خرما به مواد اضافه نمایید. 

مواد لازم قیساوا زردآلو
قیسی15 عدد
کره25 گرم
شکر1 قاشق
زعفران دم شده1 قاشق غذاخوری
گردو به مقدار دلخواه
طرز تهیه قیساوا زردآلو 
برای تهیه قیساوا زردآلوحتما از زردآلوهایی که در آفتاب خشک شده است استفاده کنید ، قیسی های زرد که در مغازه ها به فروش می رسند با گوگرد خشک شده اند و طعم غذای شما را خراب میکنند. قیسی را با یک لیوان آب به مدت نیم ساعت با درب بسته بپزید و سپس شکر و زعفران را به آن اضافه کنید.
زمانی که فقط چند قاشق از آبش باقی مانده بود کره را اضافه کنید و اجازه دهید تا کره جذب قیسی شود و سپس سرو کرده و با گردو تزئینش کنید. 
در صورتی که میخواهید برای وعده صبحانه قیساوا زردآلو را تهیه کنید میتوانید به روش قبل از تخم مرغ هم در تهیه آن استفاده نمایید. 

قیساوا قیسی
مواد لازم قیساوا قیسی
قیسی10 عدد
شیره ی انگور1/3 پیمانه
کره50 گرم آب1/2 پیمانه
گردو و پسته برای تزیین
طرز تهیه قیساوا قیسی 
قیسی را با کمی آب روی حرارت ملایم بپزید ولی مراقب باشید که له نشود. 
کره را اضافه کرده  کمی تفت دهید سپس شیره انگور را اضافه کنید و با حرارت ملایم بجوشانید تا به خورد قیسی برود.
در آخر روی قیساوا را با گردو و پسته تزئین نمایید. 
در صورتی که میخواهید از این دسر برای صبحانه استفاده کنید میتوانید 2 عدد تخم مرغ هم به آن اضافه کنید. 

قیساوای کدو حلوایی
مواد لازم قیساوای کدو حلوایی
برای 8 – 10 نفر
زمان آماده سازی 20  دقیقه
زمان پخت 20 دقیقه 
کدو حلوایی400 گرم
کره60 گرم (1/4 پیمانه)
آب125 میلی‌لیتر (1/2 پیمانه)
شکر130 گرم (2/3 پیمانه)
زعفران دم کرده15 میلی لیتر (1 قاشق سوپخوری)
گردوی خرد شده60 گرم (1/2 پیمانه)
دارچین6 گرم (1 قاشق سوپخوری)

طرز تهیه قیساوای کدو حلوایی
کدو حلوایی را پوست گرفته و مکعبی خرد کنید. 
کره را در تابه بریزید و کدو حلوایی را با حرارت ملایم سرخ کنید. 
آب را اضافه کرده و در تابه را بگذارید تا کدو حلوایی بپزد سپس با چنگال کدوها را له کنید. 
شکر را اضافه کرده و هم بزنید تا کاملا حل شود. 
زعفران دم کرده و گردو خرد شده را اضافه کرده و هم بزنید و تابه را از روی حرارت بردارید. 
مقداری دارچین با مواد مخلوط نموده و در ظرف دلخواه بکشید و رویش را با خلال پسته و گردو تزئین کنید. 
در صورت تمایل می توانید به جای شکر 50 گرم عسل بعد از این که مواد را از روی حرارت برداشتید اضافه نمایید. 

به پیج اینستاگرامی «آخرین خبر» بپیوندید
instagram.com/akharinkhabar