اندر حکایت «روز جهانی کیک»؛ از خوشمزه ترین روزهای تقویم

آخرین خبر/ امروز ۲۶نوامبر ( 5 آذر) به عنوان روز جهانی کیک در نظر گرفته شدهاست. امروز یکی از خوشمزه ترین روزهای تقویم در ادامه این مطلب از باورهای عجیب مردم مختلف درباره کیک تا دستور پخت یک کیک خوشمزه و پاییزی همراه باشید.
اگر نان ندارید، کیک خانگی بخورید!
این جمله ملکه فرانسه؛ ماری آنتوانت، شاید معروفترین جمله درباره کیک باشد، کلمه لطیف و خوشبویی که ما را به یاد جشنها و مراسم شادی میاندازد، باعث به وقوع پیوستن مهمترین اتفاقات انقلاب فرانسه و برانگیختن احساسات توده مردم شدهاست. اما ریشه این کلمه کجاست و انواع کیکهای خانگی چهزمانی پدید آمدند؟
اولین کیکهای خانگی چه زمانی پدید آمدند؟
واژه کیک که ما در فارسی از آن استفاده میکنیم، از واژه انگلیسی cake گرفته شده و به احتمال زیاد آن هم از کلمه نروژی باستان kaka گرفته شده و در نهایت به کلمهای از ژرمنی غربی به نام kokon میرسیم.
کیک از دوران باستان با ماست، اما اولین کیکی که شباهتی به کیکهای امروزی داشته، یعنی شیرین و سبک با بافتی اسفنجی بوده، میانه سده هجدهم خلق شده است. آرد و شکر و تخم مرغ و کره اعضای همیشگی تیم به ثمر رساندن یک کیک هستند.
در گذشتههای دور به قطعه کوچک و مسطح خمیر پخته کیک میگفتند، درواقع کیک نوعی نان بود که در تهیه آن از مخمر استفاده نشده بود و آماده کردن آن به همین علت بسیار وقتگیر و سخت بود و نیازمند قوای بدنی زیاد برای همزدنهای مدوام ترکیبات کیک، بعدها اما با اضافه شدن بیکینگپودر به ترکیبات کیکها به عنوان عامل ورآورنده، به سرعت تهیه آنها اضافه شد.
اولین کیک عروسی که نشانههایی از آن در تاریخ ثبت شده، واقعا یک کیک نبوده است، بلکه تکهای نان بوده است که در رم باستان بر سر عروس به نشانه و امید بختِ خوب و باروری خرد میکردند.
امروز ما با یک سرچ ساده به بیشمار رسپی هیجانانگیز و خلاقانه کیک خانگی میرسیم که خیلی راحت میتوانیم با کمترین ابزار، عطر خوش کیک خانگی را در فضای خانه منتشر کنیم.
کیک خانگی یا بیسکوییت؟
شاید برایتان جالب باشد که بدانید، بحثی تمام نشدنی بر سر تفکیک کیک خانگی از دیگر انواع شیرینیها از گذشته تا به حال وجود داشته، حتی به دلیل شفاف نبودن تعریف کیک، چندین بار کار به دادگاه کشیده شده است.
معروفترین آنها دادگاهی بود که در سال ۱۹۹۱ بین شرکت مکویتیس و سازمان امور مالیاتی کشور انگلستان تشکیل شد. شرکت متویتیس ادعا کرده بود؛ محصولی که تولید کرده یک نوع کیک است و نباید به عنوان بیسکوییت شناخته شود و مالیات بیسکوییت که جزو اجناس لوکس بهشمار میآید، بر آن تعلق بگیرد. درنهایت متویتیس توانست ثابت کند تفاوت کیک با بیسکوییت در این است که اگر کیک مدتی طولانی به حال خود گذاشته شود، خشک خواهد شد اما بیسکوییت بعد از گذشت زمان نرمتر میشود و محصول تولید شده به همین علت در گروه کیکها قرار میگیرد.
دستهبندی انواع کیکهای خانگی
انواع کیکهای خانگی به طور کلی به دو دسته کیکهای کرهای و کیکهای اسفنجی تقسیم میشوند، در کیکهای کرهای بر خلاف کیکهای اسفنجی حباب داخل کیک در اثر وارد کردن هوا توسط بههمزدن شکر و تخممرغ بهوجود نیامدهاست بلکه عامل اصلی در بهوجود آمدن حباب در این نوع کیکها، ایجاد گاز در داخل کیک، بهخاطر استفاده از یک عامل ورآورنده نظیر بیکینگ پودر است. کیکهای کرهای از نظر وزنی سنگین هستند، اما سبک بودن، از ویژگیهای کیک اسفنجیست.
تزئینات کیک خانگی
کیکها در اثر تماس با هوا خشک میشوند و به همین علت در روشهای تزئینی معمول است که سطح کیک بهطور کامل با مواد پوشانده شود تا سدی در برابر عبور هوا به وجود بیاید و باعث دوام بیشتر کیک خانگی شود.
برای اولین بار کیک عروسی ملکه ویکتوریا به طور کامل با آیسینگ (Icing) سفید (نوعی کرم بر پایه سفیده تخم مرغ) پوشش داده شد، به همین خاطر به این نوع از تزئین کیک رویال آیسینگ (Royal Icing) هم گفته میشود.
تزئینات کیک، پیشرفت کردهاست و با جزئیات فراوانی که اجرای آنها بسیار وقتگیر هستند به عنوان هنری مدرن شمرده میشود. تزئیناتی فانتزی و یا واقعگرایانه که تشخیص آنها از واقعیت بسیار سخت به نظر میرسد. رکورد گرانترین کیک جهان تا به امروز به کیک تولدی میرسد که با الماس و مجسمههای فوندانتی ظریف و دستساز تزیین شده بوده و قیمتی برابر با ۷۵ میلیون دلار داشته است.
برای طرفداران پر و پا قرص کیکهای خانگی
کیک ساده، کیک اسفنجی، کیک خیس، کیک زبرا، کیک شکلاتی، کیک وانیلی، کیک توتفرنگی، انواع کیکها یخچالی و در آخر کیکیزدی از پرطرفدارترین کیکهای خانگی هستند.
یکی از خوشمزهترین روزهای تقویم؛ روز جهانی کیک
کی فکرش رو میکرد که گذشتهها به نونِ صاف و تَختی که دو طرفش حسابی پختهشده کیک میگفتند؟
بعدها سر این خوراکی خوشمزه باورهای عجیبوغریب هم پیدا کردند.
مثلا تو قرن هفدهم انگلیسیها فکر میکردند اگه یه کیک میوهای رو بذاری زیر بالشت، خواب کسی رو میبینی که دوستش داری. (البته امتحانکردنش که ضرر نداره. خرجش مالیدن یه کیک به بالش و تشکه!) حالا این که خوبه. خیلیها هم فکر میکردند کیک و بیسکوییت هیچ فرقی با هم نداره. تنها فرقشون اینه که کیک اگه بمونه سفت میشه و بیسکوییت اگه بمونه نرم میشه. (دو دقیقه سکوت به احترام کیک و بیسکوییت.)
درسته که کیک یکی از پرطرفدارترین خوراکیهای دنیاست و در طول زمان شکلها، طعمها و فرمولهای پخت مختلفی پیدا کرده و این روزها به یکی از قطبهای اقتصادی دنیا تبدیل شده، اما از نقش و حضورش تو داستانها هم نباید غافل بشیم.
این خوشمزهی دوستداشتنی پا رو از واقعیت فراتر گذاشته و به رویاها و فانتزیهای ما آدمها هم راه پیدا کرده. تو خیلی از داستانها کیک همون خوشمزهی جادویییی بوده که چیزها رو تغییر شکل میداده.
مثال سادهش هم همین... آقا صبر کنید فکر کنیم... آهان! همین داستان «آلیس در سرزمین عجایب» که بعد از سقوطش تو گودال و گیر افتادنش تو یه اتاق جادویی، با دو تا خوراکی عجیب روبهرو میشه؛ شربتی که با نوشیدنش کوچکتر و کیکی که با گاززدنش، بزرگتر میشه.
از شما چه پنهون که هر وقت به اینجای داستان رسیدیم، دلمون خواسته ما هم یه گاز از کیکه بزنیم ببینیم کیکی که آدم رو بزرگتر میکنه چه مزهای میتونه داشته باشه.
اشتهابرانگیزتر از کیکِ داستان آلیس، کیکی بود که جادوگر انیمیشن «شجاع» (brave) بعد از کلنجاررفتن و اضافهکردن مخلفات عجیبوغریب پخت!
یه کیک نقلی با تزیین خامه و گیلاس که با یه گاز کوچولو هر آدمی رو به یه خرس تبدیل میکرد.
اصلا تمام ماجرای این انیمیشن هم بعد از پختهشدن این کیک اوج میگیره. اونجا که «مِریدا» شخصیتِ اصلی داستان، با عجله کیک رو به مامانش میرسونه و مامانش بعد از یه گاز کوچولو تبدیل به یه خرس بزرگ میشه. این کیک جادویی اونجایی دردسرها رو بیشتر میکنه که برادرهای سهقلوی مِریدا رو هم تبدیل به تولهخرس میکنه.
خلاصه که نقش کیک تو تاریخ و ادبیات و باورهای مردم و ... رو نباید دست کم بگیریم.
دستور پخت “کیک ساده” + نکات پف کردن کیک
یکی از محبوب ترین کیک های خانگی “کیک ساده” می باشد که با کمترین مواد اولیه می توان این کیک خوشمزه را تهیه کرد.
طرز تهیه کیک ساده خانگی :
امروزه اکثر مردم علاقه دارند کیک و شیرینی های مختلف را در خانه تهیه کنند تا از کیفیت و سلامت آن مطمئن باشند و در این میان تهیه کیک ساده برای عصرانه و... بسیار طرفدار دارد پس همراه باشید تا ساده ترین روش تهیه کیک وانیلی ساده را به شما آموزش دهیم.
مواد لازم برای پخت کیک ساده:
تخم مرغ
3 عدد
شکر
1 پیمانه
آرد گندم
2 پیمانه
وانیل
1 قاشق مرباخوری
شیر
1/2 پیمانه
بکینگ پودر
2 قاشق مرباخوری
روغن مایع
1/2 پیمانه
نمک
خیلی کم
دستور تهیه کیک ساده خانگی :
برای تهیه این کیک ساده ابتدا دو ظرف مناسب انتخاب کنید که لازم است یکی از آنها بزرگ باشد تا موادخشک را در آن تهیه کنیم و در ظرف کوچکتر مواد خیس را تهیه می کنیم.
مرحله اول
ابتدا برای پوک شدن کیک آن را از صافی عبور می دهیم و داخل ظرف بزرگ می ریزیم و سپس بکینگ پودر را اضافه می کنیم و مقداری آن را مخلوط می کنیم.
مرحله دوم
شکر را در ظرف کوچک می ریزیم و سپس روغن را به آن اضافه می کنیم و بعد از آن شیر را اضافه می کنیم و سپس 1 قاشق مرباخوری وانیل را افزوده و در آخر 3 عدد تخم مرغ را اضافه می کنیم و مواد را به خوبی مخلوط می کنیم.برای هم زدن مواد هم می توانید از یک چنگال و یا مخلوط کن استفاده کنید.
مرحله سوم
مقدار خیلی کم نمک رو درون مواد خشک می ریزیم تا به پف کردن کیک کمک کند و سپس مواد خیس را درون ظرف بزرگ می ریزیم و به خوبی مخلوط میکنیم.وقتی روی مواد چند حباب مشاهده کردید دیگر مخلوط نکنید که جلوی پف کردن کیک را می گیرد.
مرحله چهارم
اگر دوست داشتید کیک مزه نارگیل بگیرید مقداری پودر نارگیل به مواد اولیه اضافه کنید و اگر دوست داشتید عطر و طعم پرتقالی بگیرد مقداری پوست پرتقال را رنده ریز کنید و داخل مواد بریزید.
مرحله پنجم
در این مرحله قالب کیک را آماده کنید و مقداری روغن کف قالب بریزید و به تمام سطوح قالب پخش کنید و سپس مواد را درون قالب بریزید.
نکته :اگه می خواهید کیک دورنگ داشته باشید می توانید 2/3 مواد را ریخته و 1/3 را با پودر کاکائو مخلوط کرده و سپس روی بقیه مواد می ریزیم.
مرحله ششم
قالب را حدودا به مدت 20 دقیقه درون فر در طبقه وسط قرار دهید و وقتی روی کیک طلایی شد با یک خلال دندان می توانید پخته شدن کیک را بدین صورت تست کنید، خلال دندان را درون کیک فرو می بریم اگه مواد کیک به خلال دندان نچسبید یعنی کیک آماده شده است.
نکات طرز تهیه کیک ساده خانگی :
فر را نیم ساعت قبل از استفاده با دمای 175 درجه روشن کنید.
بعد از اینکه قالب را درون فر گذاشتید درب فر را باز نکنید که از پف کردن کیک جلوگیری می کند.
بعد از اینکه قالب را از فر خارج کردید حدود 5 دقیقه کنار بگذارید تا سرد شود و سپس شروع به خارج کردن کیک از قالب کنید.
برای جلوگیری از خمیر شدن کیک بعد از خارج کردن کیک از قالب سریع آن را برش دهید .
اگر به کیک شیرین تر علاقه دارید می توانید نصف پیمانه شکر به مقدار شکر اولیه اضافه کنید.
اگر به شیر استفاده شده در کیک علاقه نداشتید و یا نتوانستید تهیه کنید، می توانید به جای آن از نصف پیمانه آب پرتقال استفاده کنید.
نکات تکمیلی در مورد کیک ساده
کیک ساده جزو کیک و شیرینی - انواع کیک میباشد
زمان آماده سازی مواد اولیه و مایحتاج آن حدودا 30دقیقه
و زمان پخت و انتظار آن در حدود 20دقیقه میباشد .
کیک ساده را می توانید در وعده دسر - سرو کنید .
توجه نمایید مقدار مواد اولیه و دستور تهیه برای 4 نفر مناسب میباشد.
در گردآوری این مطلب از منابع: پرتقال، کیک خونه و نمناک استفاده شده است.