چارقد/ خاکشير از نظر طب قديم ايران، گرم و تر است. خاصيت خنککنندگي، ضدعطش و صفرابَري دارد. ادرارآور، مفيد براي رفع ترشحات زنانگي و تببُر است. التهاب کليه را رفع کرده، التهاب و کهير پوستي را از بين ميبرد. همچنين، سنگ کليه را دفع ميکند.
خاکشير را براي دختران جوان توصيه کردهاند؛ چون همراه با عرق شاتره، باعث پاکسازي کبد و رفع جوشهاي پوستي ميشود. اگر ميخواهيد چاق شويد هم، ميتوانيد خاکشير را با شير، ناشتا ميل کنيد.
براي دلضعفه هم گفتهاند ميتوانيد شربت عسل (مخلوط آب و عسل) را با خاکشير ميل کنيد که بهويژه براي ماه رمضان مفيد است. براي هواي گرم و ماه رمضان هم که ميتوانيد با شربت آبليمو، زعفران و انواع عرقيجات مصرف کنيد. هم سالم و طبيعي است و هم مطمئن هستيم که نگهدارنده و مواد رنگي ندارد.
فقط ممکن است گاهي تنبليمان بيايد هربار خاکشير را بشوييم و مصرف کنيم. اينجا يک راهحل ساده و شيک داريم که در دم، خاکشير دوستداشتني را آمادهي نوشيدن ميکند.
۵ قاشق سوپخوري خاکشير را توي کاسه ميريزيم و رويش آب ميبنديم. چند دقيقهاي ميگذاريم بماند تا خاکشيرها تهنشين شود و خاکهايش بيايد رو. بعد آرام آب را خالي ميکنيم تا خاکهايش برود. اين کار را سه بار تکرار ميکنيم تا کاملا تميز شود و مقدار کمي آب رويش بماند. حالا خاکشير را قاشققاشق ميريزيم توي جايخيهاي کوچک و ميگذاريم توي فريزر تا ببندد.
براي هربار مصرف، فقط کافي است يک قالب خاکشير يخي را توي ليوان شربتمان بيندازيم. هم شربت را خنک ميکند و هم خاکشير شسته و آماده داريم. توي ليوان را که نگاه کنيد، انگار از ابر خاکشيري دارد خاکشير ميبارد! همين کار را ميتوانيد با تخمشربتي هم بکنيد.