تبيان/ احتمال اينکه زنان باردار با خوردن مواد غذايي دچار مسموميت شوند، بسيار بيشتر از ساير افراد است؛ بنابراين بسيار مهم است که در تهيه و آماده کردن مواد غذايي دقت بيشتري کنند.
زنان باردار بايد در مصرف تخم مرغ، گوشت، مرغ، ماهي، ميگو، شير و محصولات لبني بيشتر دقت کنند
اگر مسموميت غذايي در اوايل حاملگي که خود شخص دچار حالتهاي تهوع و يا استفراغ است رخ دهد، ممکن است علايم گمراهکنندهاي داشته باشد و در بعضي شرايط تهوع، استفراغ و بياشتهايي خانم باردار را تشديد کند.
البته اين علايم به اينکه مسموميت غذايي با چه نوع ميکروبي ايجاد شده است، بستگي دارد.
گاهي مسموميت با ويروس، باکتري يا باکتريهاي بيهوازي ايجاد ميشود که همه اينها عوارض بسيار بدي را براي خانم باردار در پي دارند.
ممکن است خانم باردار در اثر تهوع و استفراغ ناشي از مسموميت، اختلالات آب و الکتروليت پيدا کند و يا به دليل مسموميت، سيستم ايمني بدنش ضعيف شود و باکتريها بتوانند عفونت جدي و سيستميک ايجاد کنند. اين عفونتها ميتوانند هم براي خود او و هم براي جنين خطرناک باشند.
اگر مسموميت غذايي در اواخر بارداري ايجاد شود، عوارض خيلي شديدتر خواهد بود و حتي ممکن است به يک زايمان زودرس هم منجر شود.به طور کلي اختلالات آب و الکتروليت يا ايجاد عفونت سيستميک در بدن که در اثر مسموميت غذايي ايجاد ميشود، ميتواند براي خانم باردار در مقايسه با يک فرد عادي شديدتر باشد، بنابراين خيلي مهم است که در مصرف موادغذايي دقت و موادغذايي سالم انتخاب کند.
بهتر است خانمها در دوران بارداري غذاهاي کنسروي نخورند يا کنسرو را حتما پيش از مصرف بجوشانند. مخصوصا کنسرو تن ماهي خيلي ميتواند خطرناک باشد.
اگر بيرون از خانه غذا نخورند هم مطمئنتر خواهد بود، چون در غذاهايي مانند ساندويچ يا فستفودها ممکن است از سسهاي چرب و سس مايونز استفاده شده باشد که احتمال مسموميت را افزايش ميدهد.
اگر در دوران بارداري مسموميت غذايي اتفاق بيفتد، بايد درمان به سرعت آغاز شود.
مسموميت غذايي ممکن است علايمي مانند سرگيجه، دل درد، تب، دلپيچه و اسهال ايجاد کند که با مشاهده آنها بايد فورا به پزشک مراجعه کرد.
پيشگيري از مسموميت غذايي در دوران بارداري اهميت زيادي دارد.
سازمان غذا و داروي آمريکا براي پيشگيري از مسموميت غذايي به زنان باردار توصيه مي کند:
- از ايمني و سلامت مکاني که از آن خريد مي کنيد، مطمئن شويد. گوشت خام، مرغ و ماهي را جدا از ساير مواد غذايي نگهداري کنيد. پس از خريد کردن بلافاصله اين مواد را به خانه برده و در يخچال و يا فريز قرار دهيد.
- مواد غذايي را به طور صحيح آماده کنيد. قبل و بعد از حمل مواد غذايي، دست هاي خود را خوب بشوييد.
- تخته گوشت، همچنين چاقو و سينک ظرفشويي را در پايان کار به خوبي بشوييد.
- در ذخيره کردن مواد غذايي، دقت کنيد. در پختن و فريزکردن گوشت، مرغ، تخم مرغ، ماهي و همچنين در مصرف غذاهاي آماده دقت کنيد.
- در پخت غذاها دقت کنيد. هيچ گاه گوشت نپخته را نخوريد. از خوردن گوشت هايي که کمتر از اندازه هم پخته شده اند، مانند کالباس و همبرگر اجتناب کنيد.
- برچسب روي مواد غذايي را به دقت بخوانيد؛ زيرا اطلاعاتي درباره زمان استفاده و شيوه ذخيره آنها به شما مي دهد.در صورت بروز مسموميت غذايي مراجعه سريع به پزشک به خصوص براي زنان باردار ضروري است.
کارشناسان سازمان غذا و داروي آمريکا تاکيد دارند که در صورت مسموميت غذايي توجه به نکات زير ضروري است:
- مسموميت ناشي از مصرف مواد خوراکي آلوده ممکن است با علائم شبه آنفلوآنزا همچون حالت تهوع، اسهال و استفراغ و تب بروز کند. بنابراين توصيه ميشود که در صورت مشاهده اين علائم هر چه زودتر به پزشک مراجعه کنيد.
- ماده خوراکي مشکوک به آلودگي را پس از بستهبندي کردن، فريز کنيد و همراه خود به درمانگاه ببريد تا براي تشخيص نوع مسموميت توسط پزشک آزمايش شود.
- براي کمک به تشخيص سريع نوع مسموميت فهرستي از مواد غذايي را که اخيرا مصرف کردهايد تهيه کنيد و به پزشکتان تحويل دهيد.
همچنين کارشناسان تاکيد دارند که اگر معتقد هستيد به دليل خوردن غذايي آلوده در يک رستوران دچار مسموميت شدهايد، حتما موضوع را هرچه سريعتر به مقامات بهداشتي نزديک محل زندگي خود اطلاع دهيد.