خراسان/ اگر درست کردن رب خانگي براي شما دشوار است، از روشهاي ديگري هم مي توانيد براي نگهداري گوجهفرنگي استفاده کنيد
با شروع فصل گرما، گوجههاي خوش آب و رنگ هم از راه ميرسند. به صورت سنتي بسياري از خانوادهها، در فصل تابستان رب گوجه فرنگي درست ميکنند تا به اين صورت بتوانند در بقيه ايام سال با کمک رب به غذاهاي خود رنگ و عطر بهتري بدهند. اما درست کردن رب گوجه فرنگي کار آساني نيست. جدا از وقت گير بودن آن، پخت رب در آپارتمان هميشه ممکن نيست. در اين مطلب ميخواهيم چند راه ديگر را به منظور نگهداري گوجه فرنگي براي بقيه ايام سال خدمت شما معرفي کنيم.
کنسرو کردن گوجه خرد شده
وسايل لازم: گوجههاي رسيده و تازه، نمک، آبليمو، شيشههاي تميز با درهايي محکم، قابلمه
روش کار: ابتدا پوست گوجهها را بکنيد. براي اين کار روي گوجهها را با چاقويي تيز برش کوچکي بزنيد و آنها را براي حداکثر يک دقيقه داخل آب جوش قرار دهيد. بعد از خارج کردن از آب جوش، گوجهها را داخل آب يخ بگذاريد. پوست گوجه با اين روش به آساني جدا ميشود.
گوجههاي پوستکنده شده را خرد کنيد و داخل شيشههاي تميز بريزيد و به هر شيشه متوسط، يک قاشق چايخوري نمک و دو قاشق غذاخوري آبليمو اضافه کنيد. آب گوجه فرنگي باقي مانده از فرايند خرد شدن را هم سر شيشهها بريزيد يا اگر گوجهها کم آب بودند، بخشي از گوجهها را له کنيد و داخل شيشه بريزيد تا شيشه خوب پر شود. در شيشهها را محکم ببنديد.قابلمهاي را تا نيمه آب کنيد و شيشهها را داخل آن قرار دهيد. سطح آب بايد در حدي باشد که تا لبه بالايي شيشهها داخل آب قرار گرفته باشد. شعله زير قابلمه را بعد از چيدن شيشهها داخل آن، روشن کنيد و بگذاريد آب جوش بيايد. بعد از جوش آمدن آب، شعله را کم کنيد. اگر دقت کنيد بعد از چند دقيقه ميتوانيد ببينيد که گوجههاي داخل شيشهها هم در حال جوشيدن هستند. هر زمان گوجهها شروع به جوشيدن کردند، زمان بگيريد و 45 دقيقه بعد شعله را خاموش کنيد. بگذاريد شيشهها داخل همان آب، آرام آرام خنک شوند.
مدت زمان ماندگاري: کنسروهاي گوجه به اين ترتيب در جاي خنک و تاريک تا شش ماه قابل نگهداري هستند. فقط هر زمان شيشهاي را باز کرديد، آن را داخل يخچال نگهداري و دو سه روزه مصرف کنيد.
مزيت اين روش نسبت به رب، طعم و عطر بهتر گوجههاست.
نکته: اضافه کردن آبليمو در کنسرو گوجه ضروري است و مانع از رشد باکتري بوتوليسم ميشود.
خشک کردن گوجهفرنگي
وسايل لازم: گوجههاي رسيده گوشتي، نمک، روغن مايع ترجيحا روغن زيتون، شيشه دردار
روش کار: گوجهها را بشوييد، خشک و سپس خرد کنيد. لازم نيست گوجهها خيلي ريز خرد شود. براي گوجههاي متوسط، چهار قاچ شدن کافي است. سپس هستههاي وسط گوجه را با قاشق جدا کنيد. (از اين بخش ميتوانيد به صورت تازه در آشپزي استفاده کنيد).
گوجههاي خرد شده را روي سيني فر با فاصله از هم بگذاريد و کمي نمک روي آن بپاشيد. آنها را داخل فر گرم با دماي بين 100 تا حداکثر 120 درجه قرار دهيد. هر نيم ساعت تا يک ساعت يک بار سيني را بيرون بياوريد و گوجهها را بچرخانيد تا همه جاي آن ها حرارت ببيند. بعد از سه تا چهار ساعت گوجههاي خشک شما آماده هستند.
اگر ميخواهيد زير آفتاب گوجهها را خشک کنيد. بعد از خرد کردن گوجهها و کمي نمک زدن، آن ها را زير آفتاب داخل سيني قرار دهيد. بسته به دما و رطوبت محل زندگي شما، گوجهها بين چهار تا 10 روز خشک ميشود. بهتر است شبها سينيها را داخل بياوريد تا تميزتر بماند.
بعد از خشک شدن، گوجهها را داخل شيشه و روغن زيتون روي آن ها بريزيد تا سطح گوجهها را بپوشاند.
ماندگاري: با اين روش تا شش ماه ميتوانيد از گوجههاي خشک شده استفاده کنيد. اگر نميخواهيد از روغن استفاده کنيد، ميتوانيد گوجههاي خشک شده را داخل ظرف دردار براي سه ماه در فريزر نگهداري کنيد. براي اينکه گوجهها به هم نچسبند، ابتدا آن ها را در سيني بچينيد و براي دو ساعت داخل فريزر قرار دهيد. بعد از اينکه يخ زدند، آنها را داخل ظرف دردار روي هم بچينيد.
فريز کردن گوجه
وسايل لازم: گوجه فرنگي، شيشههاي کوچک در دار يا کيسههاي زيپدار و فريزر
روش کار: بعد از شستن گوجهها به دو روش ميتوانيد گوجهها را فريز کنيد. آنها را داخل مخلوطکن بريزيد و بعد از له شدن، آن ها را داخل شيشه تميز بريزيد و سپس فريز کنيد. يا اينکه به صورت درسته آن ها را داخل کيسههاي زيپدار قرار بدهيد و فريز کنيد. هر کدام از اين روشها مزيتهاي خود را دارند.در روش له کردن گوجهها، نگهداري از آن ها در فريزر به دليل قرار گرفتن داخل شيشه آسانتر است. فقط دقت کنيد که شيشه نبايد کامل پر شود. يک سانتيمتر از سر شيشه را خالي بگذاريد، چرا که گوجه له شده، بعد از يخ زدن افزايش حجم پيدا خواهد کرد.گوجه درسته اما نياز به آمادهسازي خاصي ندارد و تنها بعد از شستن و خشک کردن ميتوانيد آن ها را در کيسه زيپدار بريزيد و داخل فريزر قرار دهيد. هر زمان که خواستيد استفاده کنيد. بعد از خارج کردن از فريزر، پوست گوجه به آساني جدا خواهد شد.
ماندگاري: گوجههاي فريز شده تا شش ماه قابل استفاده هستند.
نويسنده : شيوا رضايي | روزنامهنگار
بازار