روش های رفع تندی فلفل از دست، دهان و غذا

نمناک/ يکي از رموز کدبانوهاي ايراني براي خوشمزه شدن غذاها افزودن به اندازه چاشني ها و ادويه ها به انواع غذاها است. اما گاهي بسياري از افراد بر اثر حواس پرتي، تجربه کم در آشپزي و... بيش از حد از فلفل و ادويه هاي تند در طبخ غذا استفاده مي کنند.
کاپسايسين ماده اي است که درون فلفل وجود دارد و باعث تندي فلفل و طعم و مزه دادن به غذا مي شود، همچنين مي تواند باعث احساس سوزش شديدي شود که براي چندين دقيقه يا حتي ساعت ها ادامه داشته باشد.
اين بخش از سبک زندگي و رازهاي خانه داري را مطالعه کنيد تا دريابيد چگونه تندي غذا را از بين ببريد و با احساس سوزش دهان پس از خوردن غذاي تند چه کنيد؟
چرا فلفل هاي تند مي سوزانند؟
احساس تندي و سوختگي از ماده اي به نام کپسايسين منشا مي گيرد که يک ماده فعال در فلفل است و با گيرنده هاي حسي حرارت درون دهان و پوست ارتباط برقرار مي کند.
حتي با وجود اينکه حرارتي نيز در کار نيست اما بدن به کپسايسين مانند حرارات بالا واکنش نشان مي دهد. براي جلوگيري از سوزش بايد کپسايسين را از محل اتصال پاک کنيد و يا آنقدر رقيقش کنيد که حسش کم شود.
کره بادام زميني به غذا بيافزاييد:
کره بادام زميني سرشار از چربي هاي غير اشباع تک زنجيره و مواد مغذي است. اين چربي ها با جلوگيري از اتصال کپسايسين موجود در فلفل به گيرنده هاي عصبي روي زبان تندي غذا را کاهش مي دهند.کره بادام زميني همراه با انواع مواد غذايي مانند ميوه، کرفس، ژله و … قابل مصرف است.
مواد شيرين کننده به غذا اضافه کنيد:
براي از بين بردن تندي غذا در حين پخت يک مواد شيرين کننده مانند قند، شکر و عسل به غذا بيافزاييد تا طعم تند آن را از بين ببرد. توجه کنيد از اين روش تاثيرگذار نيز ميتوانيد براي بعضي غذاها استفاده کنيد تا طعم و عطر اصلي غذا حفظ شود.
آب ليموترش يا سرکه به غذا بيافزاييد:
براي از بين بردن تندي غذا در حين پخت چاشني هاي ترش مزه مانند آب ليمو ترش تازه، سرکه سيب، سرکه انگور و آبغوره افزوده و هم بزنيد تا با غذا مخلوط شوند و تندي زياد غذا را از بين ببرند. چاشني هاي ترش مزه به علت تغيير دادن مزه اصلي غذا در همه انواع غذا ها قابل استفاده نيستند.
حجم غذا را افزايش دهيد:
يکي از روش هاي موثر براي از بين بردن تندي غذا افزودن مقداري مواد اوليه به غذاي در حال پخت است زيرا افزايش حجم غذا سبب رفع تندي آن مي شود البته اين راهکار را زماني مي توانيد انجام دهيد که وقت کافي براي پخت مواد غذايي داشته باشيد.
از گوجه فرنگي استفاده کنيد:
براي رفع تندي غذا به آن گوجه فرنگي يا آب گوجه فرنگي را بيافزاييد. خاصيت اسيديته گوجه فرنگي سبب کاهش تندي غذا مي شود.
از اين مواد غذايي کمک بگيريد:
براي رفع تندي غذا از مواد غذايي مانند سبزي ها، سيب زميني، فلفله دلمه اي، گوشت، حبوبات، کلم بروکلي و … کمک بگيريد.
اين روش ها را امتحان کنيد:
افزودن لبنيات پرچرب به غذا هاي تند مانند اضافه کردن شير به سس تند موجب حل شدن کپسايسين موجود در فلفل در لبنيات و کاهش طعم تند غذا مي شود.
افزودن نمک به غذا و يا خوردن غذا به همراه چيس نمکي و غذا هاي نمک سود شده نيز در رفع تندي غذا مؤثر مي باشد. اما بيماران مبتلا به فشار خون نبايد اين روش را امتحان کنند.
در صورتي که علت اصلي تندي غذا فلفل تازه است، خارج کردن تکه هاي فلفل از غذا قبل از پخت کامل آن جهت جلوگيري از افزايش طعم تند غذا ضروري است.
رفع تندي فلفل در دهان
زماني که غذاي تند يا فلفل هاي تند بخوريد دهان شما دچار سوزش مي شود پس بايد بلد باشيد که چطور جلوي سوختن بر اثر تندي را بگيريد.چگونه جلوي سوزش فلفل تند را بگيريم؟
لبنيات بخوريد زيرا لبنياتي مانند ( خامه ترش، شير، پنير، بستني ) به حل شدن کپسايسين کمک مي کنند و تندي دهان را از بين مي برند.
غذاهاي چرب بخوريد يا کمي روغن را در دهان خود بچرخانيد و بيرون بريزيد تا سوختگي تمام شود.
يک قاشق کره بادام زميني يا عسل ميل کنيد.
براي خنثي کردن تاثيرات کپسايسين غذاهاي اسيدي مانند ليمو و گوجه فرنگي بخوريد.
غذاهايي که داراي نشاسته کپسايسين اضافي را در خود مي کشند پس غذاهاي نشاسته اي بخوريد.
رفع تندي فلفل از دست
اگر به فلفل تند دست زديد، براي از بين بردن تندي دستانتان:
دست ها را با مايع ظرف شويي بشوييد.
با ماليدن روغن گياهي و کره به دستان کپسايسين را از بين ببريد.
در محلول سفيد کننده رقيق دستان خود را بشوييد.
نکته مهم:
اگر با خوردن غذا يا فلفل تند دهانتان دچار سوزش شد، آب يخ ننوشيد زيرا آب مي تواند کپسايسين را پخش کند و باعث بدتر شدن وضعيت شود. نوشيدني هاي الکلي، قهوه و نوشابه نيز سوزش دهان را برطرف نمي کنند و باعت تاثير بيشتر کپسايسين مي شود.