قابلمه و ماهیتابه سرامیکی را چطور بشوییم؟
نمناک/ظروف سراميکي به دليل سطح نچسبي که دارد بسيار کاربردي مي باشد اما براي افزايش طول عمر اين ظروف بايد طرز صحيح شستشوي آن ها را بدانيد.
نکاتي درباره قابلمه و ماهي تابه سراميکي و شستشوي آنها
ظروف سراميکي به دليل داشتن سطح نچسب خيلي زود بين افراد محبوب شدند اما استفاده نادرست خيلي از افراد به دليل عدم آگاهي از اين وسايل موجب شده که کيفيت اوليه خود را از دست دهند. به همين دليل در اين بخش از سبک زندگي نمناک روش ها و نکاتي را در رابطه با شست وشوي ظروف سراميکي بيان مي کنيم.
چگونه مي توان از سوختن مواد غذايي داخل تابه هاي سراميکي جلوگيري کرد؟
اشتباه اصلي خيلي از خانم ها هنگام سرخ کردن مواد غذايي، اضافه نکردن روغن داخل تابه است. به ياد داشته باشيد حتي تابه هاي سراميکي با خاصيت ضد چسبندگي به مقداري روغن نياز دارند.
سرخ کردن بدون روغن باعث گرم شدن بيش از حد ظروف مي شود و در مدت زمان کوتاهي پوشش سراميکي آسيب ديده و خاصيت نچسبي خود را از دست مي دهد. علاوه بر اين، توجه به درجه حرارت و روغني که از آن استفاده مي کنيم بسيار مهم است، پس در تنظيم حرارت خيلي دقت کنيد.
چطور ظروف سراميکي را تميز کنيد؟
قابلمه و وسايل آشپزي سراميکي جديد را ابتدا بايد با دست و آب گرم خوب بشوييد و با پارچه نرم خشک کنيد تا ذرات گرد و غبار سراميکي و کثيفي هايي که در حين ساخت و حمل و نقل روي سطح آن جمع شده اند کاملا پاک شوند.
ظروف سراميکي بايد بعد از هر بار استفاده شسته شوند تا ذرات غذا از بين بروند. هر چند وقت سطح ظروف را از نظر تغيير رنگ بررسي کرده و براي از بين بردن لک ها زمان صرف کنيد تا از آسيب هاي احتمالي جلوگيري کنيد.
مواد و وسايل مورد نياز براي تميز کردن ظروف:
اسفنج يا پارچه ظرفشويي نرم
آب گرم
مايع ظرفشويي
جوش شيرين (اختياري)
پراکسيد هيدروژن (اختياري)
انجام مراحل زير به منظور افزايش طول عمر ظروف سراميکي:
اجازه دهيد قابلمه هاي سراميکي خنک شوند:
به ياد داشته باشيد ظروف سراميکي به تغييرات سريع و شديد دما پاسخ خوبي نمي دهند. به همين دليل هميشه قبل از شستشو وسايل سراميکي چند دقيقه اجازه دهيد تا کاملاً خنک شوند سپس سينک را با آب و مايع ظرفشويي پر کنيد و ظروف را بشوييد.
ظروف را با اسفنج بشوييد:
يکي ديگر از نکات ساده و موثر براي تميز کردن ظروف سراميکي استفاده از اسفنج نرم است .به کاربردن اسفنج مناسب از خط و خش ظروف جلوگيري مي کند
از هرگونه ساينده خودداري کنيد:
براي شست وشوي ظروف سراميکي هرگز از سيم ظرف شويي، اسکاج سيمي يا پاک کننده هاي ساينده استفاده نکنيد. اينها مي توانند باعث خراشيدگي و آسيب به سطح ظروف شوند.
ظروف را بشوييد و خشک کنيد:
بعد از شست و شوي ظروف و قابلمه ها با آب گرم آنها با دستمالي نرم خشک کنيد و يا اجازه دهيد در هواي آزاد خشک شوند.
غذاي چسبيده را با جوش شيرين از بين ببريد:
يکي از مشکلاتي که تمامي خانم هاي خانه دار با آن دست و پنجه نرم مي کنند چسبيدن غذا به قابلمه است، اجازه دهيد قابلمه ها حداقل 30 دقيقه در آب گرم و مايع خيس بخورند سپس اسفنجي مرطوب را به جوش شيرين خشک آغشته کرده و از آن براي از بين بردن باقي مانده مواد غذايي استفاده کنيد.
اگر غذا به راحتي از بين نرفت، کف قابلمه را جوش شيرين بپاشيد و يک تا دو قاشق غذاخوري آب داغ به آن اضافه کنيد، اجازه دهيد مخلوط 30 دقيقه بماند و با حرکت دايره اي بشوييد. در صورت نياز اين کار را تکرار و سپس بشوييد و خشک کنيد.
تغيير رنگ را با هيدروژن پراکسيد از بين ببريد:
پس از استفاده هاي فراوان پوشش هاي سراميکي مي توانند تغيير رنگ دهند. براي روشن سازي قابلمه ها، پراکسيد هيدروژن 3درصد را به اندازه کافي کف ظرف بريزيد تا سطح را بپوشاند. پراکسيد هيدروژن بايد حباب بزند، اگر اينگونه نباشد محلول تازه نيست و به يک محلول تازه نياز داريد.
اجازه دهيد محلول به مدت 30 دقيقه در ظرف بماند، سپس آن را بشوييد و خشک کنيد. سفيد کنندگي پراکسيد، باعث براق شدن سطح رنگ مي شود.
نکاتي براي تميز نگه داشتن ظرفهاي سراميکي و آشپزي
ظروف سراميکي را هميشه با دست بشوييد. مواد شوينده ماشين ظرفشويي حاوي سفيد کننده ها و اسيدهاي سيتريک هستند.
هميشه هنگام پخت و پز داخل ظروف سراميکي از کفگير و ملاقه پلاستيکي، سيليکوني، چوبي يا نايلوني استفاده کنيد.
هرگز غذاها را با چاقو در ظروف سراميکي برش ندهيد تا از خراش روي سطح آن جلوگيري کنيد.
وقتي پوشش سراميکي ساييده شد، از تميز کردن قابلمه ها با اسيدهايي (مانند ليمو يا سرکه) خودداري کنيد. اسيد بالا باعث آسيب سريعتر ظروف مي شود.
هنگام پخت و پز از دماي بالا استفاده نکنيد.
ظروف سراميکي را بدون پد روي هم قرار ندهيد تا از ايجاد خراش بين قطعات جلوگيري شود.