نماد آخرین خبر

بالاخره شیر خشک برای نوزاد خوبه یا بد؟

منبع
نمناک
بروزرسانی
بالاخره شیر خشک برای نوزاد خوبه یا بد؟

نمناک/ همه کودکان در حالت عادي بايد تا 6 ماه از شير مادر تغذيه کنند و در اين دوره تنها چيزي که نياز است به نوزاد داده شود ويتامين هاي آ د است.
نوزاداني که پس از تولد از شير مادر تغذيه مي کنند، در برابر بسياري بيماري ها به علت خوردن آغوز که همان شير اوليه مادراست و حکم واکسن و آنتي بادي را دارد، مقاوم مي شوند.
تماس پوستي نوزاد با مادر در همان ساعات اوليه پس از زايمان موجب ترشح هورموني در بدن مادران مي شود که حجم شير را افزايش داده و شيردهي مادران را آسان مي کند.
همچنين هر زمان نوزاد احساس نياز کند به راحتي شير مادر در اختيار او قرار داده مي شود اما برخي از شيرخواران به دلايل گوناگون از تغذيه با شير مادر محروم مي شوند و ناگزيرند که از شيرحشک استفاده کنند.
براي دادن شيرخشک به کودک بهتر است پزشک نوع شيرخشک را تهيه کند تا عوارض آن به حداقل رسد. در اين بخش از نمناک شما را با انواع شيرخشک و مضرات آن آشنا خواهيم کرد.

انواع شيرخشک
شير خشک توليد شده از شير گاو:
اکثر شير خشک هاي موجود در بازار از شير گاو توليد شده اند و مواد مغذي لازم براي کودک را دارند. براي تهيه اين نوع شير خشک ها، شير گاو را خشک مي کنند اما پروتئين آن را تغيير مي دهند تا کودک بتواند آنها را به راحتي هضم کند. برخي کودکان به اين نوع شير خشک حساسيت دارند.

شير خشک تهيه شده از سويا:
برخي از کودکان به پروتئين هاي حيواني، لاکتوزکه قند موجود در شير گاو است، حساسيت نشان مي دهند.
بنابراين بايد از نوع ديگري از شير خشک مانند شير خشک تهيه شده از سويا استفاده کنند اما برخي بچه ها به شير سويا هم آلرژي دارند.

شير خشک با پروتئين هاي تجزيه شده:
اين نوع شيرخشک داراي پروتئين هاي تجزيه شده است که مناسب شيرخواراني که به شير گاو و شير سويا حساسيت دارند و يا کودکاني که کاملا به انواع پروتئين حساسيت دارند، مي باشد.

شيرخشک خاص:
اين نوع شير خشک ها مخصوص نوزاد نارس يا شيرخواراني که نيازهاي تغذيه اي به خصوصي دارند، تهيه مي شوند.
يک کارشناس مامايي عنوان کرد:نوزادان تغذيه شده با شيرخشک پس از پايان شيردهي به سختي به طعم غذاهاي مختلف عادت مي کنند.

عوارض دادن شير خشک به نوزاد
بسياري از ويتامين هاي ضروري موجود در شير مادر در شير خشک وجود ندارد و نوزادان تغذيه شده با شير خشک بيشتر در معرض بيماري قرارمي گيرند.
احتمال ابتلا به اسهال و استفراغ به دليل استفاده از شيشه شير بيشتر از ساير نوزادان است. نوزاداني که با شير مادر تغذيه شده اند، از هوش بيشتري نسبت به ساير نوزادان برخوردارند.
تغذيه با شير مادر سبب مي شود که نوزادان با طعم هاي مختلف آشنا شوند زيرا هر غذايي که مادر مصرف مي کند طعم خاصي را در شير او ايجاد مي کند و به اين طريق نوزادان با طعم هاي مختلف آشنا مي شوند بنابراين نوزادان تغذيه شده با شير خشک همواره يک طعم را تجربه مي کنند و به سختي به طعم غذاهاي مختلف عادت مي کنند.
کودکاني که با شيرخشک تغذيه مي شوند نسبت به کودکاني که با شير مادر تغذيه مي شوند بيشتر به بيماري هاي عفوني، سوء تغذيه و اسهال مبتلا مي شوند.
در شيرخواراني که با شيرخشک تغذيه مي کنند به علت حساسيت به پروتئين شيرخشک بيماري هاي آسم و اگزما بيشتر است.
 
شيرخشک سبب رشد سريع و چاقي غيرمعمول در کودک مي شود.
در يک درصد نوزاداني که از شيرخشک استفاده مي کنند تشنج هاي ناشي از کاهش کلسيم خون نوزادان در هفته اول تولد، ديده شده است.
در کودکان تغذيه شده با شيرخشک تشنج هاي کمبود منيزيم ديده مي شود.
شيرخوراني که از شير خشک تغذيه مي کنند، از محاسن عاطفي تغذيه با شير مادر نيز محروم مي گردند.
اندازه دلمه هاي کازئين موجود در شير خشک بزرگ تر از شير مادر و هضم آن براي شير خوار مشکل تر است. زيادي املاح موجود در شير خشک سبب چاقي و افزايش اسمولاريته سرم مي شود.
در توليد شيرخشک از طعم دهنده هاي مصنوعي استفاده مي شود که اين هم يک دليل ديگر براي ناسالم بودن اين ماده غذايي است.

عوارض و علائم حساسيت به شيرخشک
تغييرات پوستي مانند خارش، اگزما، خشکي پوست، پوسته پوسته شدن و کهير
دفع گاز زياد بعد از خوردن شير
استفراغ هاي غيرطبيعي و مکرر وبيرون ريختن مقدار زياد بزاق کودک
تغييرات ناحيه مقعد و عدم درمان آن با کرم هاي ضدسوختگي
تغييرات روده اي
بادکردن زبان، دهان يا صورت کودک و يا تنفس دشوار کودک
مدفوع غيرعادي و بوي مدفوع متعفن
ناراحتي در هضم غذا با علائمي مانند گريه هاي شديد، پيچ و تاب خوردن
افزايش يا کاهش وزن
ناراحتي تنفسي کودک
خواب پريشان کودک و از خواب پريدن او
 
نکات اصولي براي تغذيه با شيرخشک
از خريد شير هايي که تاريخ مصرف شان گذشته است خود داري کنيد. تاريخ مصرف شير خشک ها 2 سال است.
هنگام تهيه شير خشک روي قوطي شير خشک را بخوانيد و به همان اندازه شير خشک بريزيد زيرا اگر به دليل صرفه جويي پود کم تري استفاده کنيد، اين کار موجب سوء تغذيه کودک و کاهش رشد او مي شود. از مصرف زياد آن نيز به علت ايجاد اسهال، استفراغ و بيماري هاي گوارشي خودداري کنيد.
در صورتي که از آب خيلي داغ براي تهيه شير کودک استفاه کنيد، شير خوب مخلوط نمي شود و سبب استفراغ کودک خواهد شد.
صبح و شب مقداري آب جوشيده خنک همراه شيرخشک به کودک بدهيد.
آبي که براي تهيه شير استفاده مي شود، بايد جوشيده و ولرم باشد تا موجب از بين رفتن ويتامين هاي موجود در شير نشود.
شير اضافي در قسمت پايين و به مدت 24 ساعت در يخچال نگه داري شود.


شير تهيه شده در بطري را از دسترس حشرات دور نگه داريد.
شيشه شير در معرض آفتاب قرار ندهيد.
هنگام خريد از سالم بودن قوطي (نداشتن فرورفتگي و سوراخ ) اطمينان حاصل کنيد.
سر شيشه بايد از جنس سيليکون و لاتکــس و شبيه نوک سيـنه ي مادر باشد تا در جريان شير به کودک کمک کند.
با حفظ آرامش و در محيط استريل اقدام به تهيه شير نماييد.
قبل از شير دادن از خنک بودن شير اطمينان حاصل کنيد.
شيشه را طوري نگه داريد که هوا وارد دهان کودک تان نشود.

به پيج اينستاگرامي «آخرين خبر» بپيونديد
instagram.com/akharinkhabar