روش نگهداری سبزی خوردن و هر آنچه باید در مورد آن بدانیم
چيشي/ يکي از بزرگترين شوک هاي فرهنگي ايراني هايي که تازه به اروپا مي روند، ديدن بسته هاي کوچک سبزي است! در ايران علاوه بر مصرف سبزيجات در خورش ها و خوراک ها، ترکيبي دلپذير از سبزيجات را به عنوان دورچين و همراه غذا ميل مي کنند که ما آن را با اسم “سبزي خوردن” مي شناسيم! سبزيجات حاوي ويتامين ها و فيبر بسيار بالا بوده و براي سلامتي بسيار مفيدند. در تمامي فصول سبزي تازه در دسترس است و بهتر است به شکل هفتگي از سبزي خوردن نيز در کنار سالاد و ساير سبزيجات خام و پخته، استفاده کنيد. با ما همراه باشيد تا بهترين روش نگهداري سبزي خوردن را بياموزيد.
چرا بايد سبزي خوردن را در وعده هاي هفتگي بگنجانيم؟
درست است که اين روزها سالادها بسيار پرطرفدار هستند، اما بهتر است بدانيد که سالادها طبع سرد دارند، در حالي که طبع سبزي خوردن گرم است. فيبر بالا باعث احساس سيري شده و به دليل کمک موثري که در گوارش مي کند، از پرخوري جلوگيري مي کند. با اين روش نه تنها از خشکي مزاج جلوگيري مي شود، بلکه به دليل خواص ضد سرطان و آرامش بخشي که دارند، به سلامت معده و روده ما کمک بسياري مي کنند. علاوه بر خواص گوارشي، به دليل آنتي باکتريال بودن، خون رساني مغز با مصرف سبزي خوردن افزايش يافته و اين مساله حتي به تقويت حافظه نيز کمک مي کند. سبزي خوردن براي سلامتي شما مفيد است. در فرهنگ هاي غذايي که مصرف سبزي خوردن بالاتر است، اغلب افراد پوست سالم تري دارند.
روش شستن کلم بروکلي و از بين بردن انگل هاي درون کلم بروکلي
کلم بروکلي يکي از حساس ترين سبزيجات است. حتما دقت کرده ايد که در فروشگاه ها نيز، هميشه روي آن را با سلفون مي پوشانند
خواص سبزي خوردن
علاوه بر فوايدي که تا اين جا ذکر کرديم، هر يک از انواع سبزي ها نيز به تنهايي خاصيت شفابخش دارند. شايد از اين بين با خاصيت ضد نفخ و ضد تهوع نعناع آشنا باشيد و خودتان هم در مواقع ناراحتي، از نعناع و يا عرق نعناع مصرف کرده باشيد. ساير سبزي ها نيز خواص جالبي دارند براي مثال:
شاهي: يک ضد باکتري و ضد سرطان قوي است.
تره: خاصيت ضد سرطان دارد.
ريحان: از ورم معده جلوگيري مي کند. به همين دليل در بسياري از کبابي هاي سنتي، در کنار کباب، ريجان سرو مي شده است.
تربچه: يک آنتي باکتريال و ضد قارچ طبيعي است.
جعفري: براي کاهش وزن و همين طور جلوگيري از سکته قلبي و مغزي مفيد است. براي کاهش وزن مي توانيد از آب جعفري تازه نيز استفاده کنيد.
سبزي خوردن شامل کدام نوع سبزي هاست؟
سبزي خوردن را مي توانيد به شکل بسته بندي از سوپر مارکت ها تهيه کنيد. در غير اين صورت، تنها کافي است به سبزي فروشي مراجعه کرده و از فروشنده بخواهيد تا به ميزاني که مد نظرتان است به شما سبزي خوردن بدهد. سبزي فروش خودش ترکيبي از سبزيجات را برايتان در کنار هم چيده و بسته بندي مي کند. آيا شما مي دانيد سبزي خوردن شامل کدام نوع سبزي ها مي باشد؟
گل سر سبد سبزي خوردن
سبزي خوردن دو گل سر سبد دارد! تربچه و پيازچه! تربچه هاي سرخ رنگ و پيازچه هاي بلند و باريک و خوشمزه با سر سفيد و بدنه سبز. سومين رنگي که در ترکيب سبزي خوردن خودنمايي مي کند رنگ بنفش ريحان است. البته ريحان سبز نيز وجود دارد. باقي سبزيها رنگ سبز دارند و شامل تره، ريحان، شاهي، ترخون و جعفري هستند. اين ترکيب را به خاطر بسپاريد! قرار نيست سبزي فروش حواس پرت برايتان شويد يا شنبليله و چغندر بگذارد!! مگر اينکه خودتان درخواست کنيد.
روش شستشوي سبزي خوردن
ابتدا بايد سبزي ها را پاک کنيد. اگر مي بينيد که پيازچه يا تربچه خيلي گل دارد، آن را با بقيه سبزي ها قاطي نکنيد. ابتدا گل اضافي و مشخص روي پيازچه ها را بشوييد و سپس همه سبزي هاي پاک شده را در يک ظرف بزرگ و جادار ريخته و رويش آب سرد بريزيد. حتما بايد گنجايش ظرف شما بيش از اندازه سبزي ها باشد تا به خوبي در آن غوطه بخورند. کمي سبزي ها را در آب حرکت دهيد و بعد آرام آن ها را از آب خارج کرده و در يک آبکش بريزيد. مي بينيد که در زير ظرف شن و گل ته نشين مي شود. اين آب را مي توانيد براي آبياري گياهان و باغچه استفاده کنيد. بعد از اينکه ظرف را آب کشيديد، دوباره سبزي ها را داخل آن ريخته و رويش آب سرد بريزيد. حالا بايد سبزي را ضد عفوني کنيد. از يکي از روش هاي زير کمک بگيريد.
روش اول: يک قاشق مرباخوري مايع ضدعفوني کننده سبزيجات به ازاي هر ۴ ليتر آب
روش دوم: ۴ قاشق غذاخوري نمک در ازاي هر ۴ ليتر آب
روش سوم: نصف فنجان سرکه به ازاي هر ۴ ليتر آب
ضد عفوني کردن سبزي
حتما بايد سبزيجات را به خوبي ضدعفوني کنيد تا کاملا انگل زدايي شود. بعد از يک ربع دوباره با دقت سبزي ها را خارج کرده و آب را دور مي ريزيم و يک بار ديگر سبزي ها را با آب سرد آبکشي مي کنيم.
حتما ديده ايد که در مهماني ها تربچه و پيازچه، اين دو گل سر سبد را با چاقو کمي برش مي دهند. بهتر است از ابتدا اين کار را انجام ندهيد چرا که ممکن است کمي گل وارد لايه هاي آن ها بشود. بعد از اينکه سبزي را کاملا شستيد تربچه و پيازچه را برش داده و کمي در آب سرد قرار دهيد. مي بينيد که کاملا شکل زيباي گل به خود مي گيرد.
اصل اول: پاک کردن سبزي خوردن را به تعويق نيندازيد.
هميشه به اندازه اي سبزي تازه بگيريد که بتوانيد بلافاصله آن را تميز کنيد. همان طور که مي دانيد ممکن است لابه لاي سبزي ها بعضي برگ هاي زرد وجود داشته باشد. اگر تعلل کنيد اين برگ ها باعث مي شود که بقيه سبزي ها نيز خيلي زودتر خراب شوند. حتي بعد از شستن سبزي ها نيز، هر روز آن ها بررسي کنيد و اگر ديديد برگ زردي داخلش وجود دارد حتما آن را جدا کنيد.
اصل دوم: حتما بگذاريد آب سبزي خارج شود.
بعد از اينکه سبزي ها را شستيد و ضدعفوني کرديد، اجازه دهيد تا کمي در آبکش بماند تا کاملا آب آن خارج شود. بهتر است آبکش را کمي مايل قرار دهيد تا آب اضافي سريع تر خارج شود.
اصل سوم: سبزي را روي پارچه نخي پهن کنيد.
يک پارچه نخي نازک را پهن کرده و سبزي ها را روي آن پهن کنيد. در مدتي که سبزي ها روي پارچه هستند، کمي آن ها را زير و رو کنيد تا کاملا خشک شوند. دقت کنيد هرچه سبزي آب کمتري داشته باشد، ديرتر پلاسيده مي شود.
اصل چهارم: روش نگهداري سبزي خوردن
مادربزرگ ها هميشه سبزي خوردن را در کيسه هاي پارچه اي نازک نگهداري مي کردند. براي اينکه سبزي ها تازه بماند و در عين حال عطر خودشان را نيز حفظ کنند، آن ها را داخل يک کيسه پارچه اي بريزيد و سپس داخل يک پلاستيک نايلوني قرار دهيد. اگر کيسه پارچه اي نداريد مي توانيد سبزي ها را در يک پارچه بپيچيد. اين نايلون را در يخچال بگذاريد. با اين روش تا ۴ روز مي توانيد سبزي را نگه داريد و به هيچ وجه تازگي خود را از دست ندهد.
سخن پاياني
با رعايت اصول چهارگانه بالا مي توانيد تا چند روزي سبزي را تر و تازه نگهداريد. ما به شما پيش از اين نيز پيشنهاد کرديم که هميشه سبزي را تازه به تازه مصرف کنيد، اما اگر به هر دليلي مي خواهيد براي مدت طولاني تري سبزي خوردن را در يخچال نگهداري کنيد، بايد از روش ديگري استفاده کنيد. تا اين جا دانستيم که دو عامل باعث خراب شدن سبزي ها مي شود، يکي سبزي هاي زرد شده و ديگري خيس بودن سبزي ها. براي اينکه بتوانيم زمان طولاني تري سبزي را در يخچال نگهداري کنيم، بايد اين دو عامل را برطرف کنيم. ابتدا سبزي را پاک کرده و تمامي سبزي هاي زرد و نامرغوب را جدا کنيد. اگر روي پيازچه گل زيادي بود، آن را با يک دستمال پاک کنيد. در اين روش نبايد سبزي را بشوييد. سبزي هاي پاک شده نشسته را داخل پارچه پيچيده و در يخچال قرار دهيد. البته بهتر است مطمئن شويد که آلودگي سبزي ها به ساير مواد غذايي نمي رسد. هر بار هنگام مصرف، به اندازه نياز از سبزي ها برداشته و بشوييد.