آموزش خشک کردن ریحان با روش های متنوع
چي شي/ سبزيجات معطر، در فرهنگ غذايي ايران نقش به سزايي دارند. ايراني ها اين سبزيجات را به شکل خام و پخته و همين طور خشک شده در انواع و اقسام خوراک ها و مزه ها استفاده مي کنند. بعضي از اين سبزيجات، فصلي هستند و برخي را نيز به سبب حساس بودن، نمي توان به مدت طولاني نگهداري کرد. يکي از معطر ترين و حساس ترين گياهاني که در آشپزي ايراني بسيار محبوب است، ريحان است. ريحان خشک، تا حدودي عطر و مزه گياه تازه را دارد و مي توان از آن در تهيه انواع خورش و سالاد و به عنوان طعم دهي انواع بوراني ها استفاده کرد. با وجود اينکه در اکثر نقاط ايران ريحان يافت مي شود، اکثر افراد امروزه ريحان خشک بازاري تهيه مي کنند چرا که فکر مي کنند نمي توانند از پس خشک کردن اين گياه حساس به شکل خوب بر بيايند. با ما همراه باشيد تا با روش هاي سنتي و جديد خشک کردن ريحان با بالاترين کيفيت آشنا شويد.
چرا خشک کردن ريحان سخت است؟
به دو دليل عمده، خشک کردن ريحان به نسبت ساير سبزيجات سخت تر است. اولين دليل همان طور که ذکر کرديم، حساس بودن بسيار زياد برگ هاي ريحان است. اين برگ ها، با کوچک ترين آسيبي سياه مي شوند. اين برگ ها، نه تنها براي خشک شدن به زمان زيادي نياز دارند، بلکه حاوي روغن نيز هستند. ما روش سنتي و جديد را به شما مي آموزيم اما پيشنهاد ما استفاده دستگاه خشک کن و يا ماکروفر است. اين روش علاوه بر سريع بودن نتيجه مطلوب تري را برايتان به ارمغان مي آورد.
روش سنتي خشک کردن ريحان: هواي آزاد
اين روش محبوب مادر بزرگ هاست! اگر به آن ها بگوييد که مي شود در مايکروفر هم همين نتيجه را گرفت به شما اخم مي کنند و مي گويند: چه حرفا! ريحان را بايد در هواي آزاد خشک کرد! البته اگر در شهرهاي خشک زندگي مي کنيد اين روش مي تواند برايتان کاربردي باشد اما ساکنين شهرهاي شرجي و مرطوب چندان طرفدار اين روش نيستند!
روش مادر بزرگ
مدت زمان مورد نياز: تا ۲ هفته
مواد لازم: نخ، دستمال آشپزخانه، کيسه کاغذي و صبر ايوب
قبل از هر چيزي، بايد بدانيد که بهترين مکان براي خشک کردن سبزي جات، يک فضاي آرام و بدون آلودگي و در عين حال گرم و خشک است. براي مثال مي توانيد از انباري استفاده کنيد.
انتهاي ريحان ها را ببريد.
يک کاسه بزرگ و جادار را پر از آب سرد کنيد.
انتهاي ريحان را در دست گرفته و برگهايش را در آب تکان دهيد تا تميز شود.
نهايت تلاش خودتان را بکنيد تا هيچ برگي آسيب نبيند و برگ هاي پژمرده يا آسيب ديده را به آرامي جدا کنيد.
پارچه آشپزخانه تميز را پهن کنيد.
ريحان ها را بر روي پارچه قرار دهيد تا آب اضافي آن خارج شود. به هيج وجه با فشار پارچه آن را خشک نکنيد. اجازه دهيد تا به آرامي خشک شود.
در نظر داشته باشيد با قرار دادن ريحان بر روي پارچه، آب اضافي آن خارج مي شود و در نتيجه به هيچ وجه ريحان شما کپک نمي زند و لکه دار نمي شود. اين نکته را حتما رعايت کنيد.
چندشاخه ريحان را در کنار هم دسته کرده و ساقه اش را با نخ ضخيم ببنديد. بهتر است از ۳ الي ۴ شاخه در هر دسته بگذاريد تا بهتر خشک شوند.
بهتر است يا روي نخ، برچسب بزنيد و يا جايي تاريخ را يادداشت کنيد.
حالا نخ ها را با فاصله در جاي مناسب آويزان کنيد.
اگر فکر مي کنيد ممکن است در فضاي مد نظر شما کمي آلودگي و گرد و غبار باشد، مي توانيد هر دسته را داخل يک کيسه کاغذي قرار دهيد.
اگر از کيسه کاغذي استفاده مي کنيد، براي اينکه داخل آن هوا جريان داشته باشد، چند شکاف در آن ايجاد کنيد.
اجازه دهيد تا ريحان کاملا خشک و شکننده شود.
برگ هاي ريحان خشک شده را جدا کنيد.
براي نگهداري از اين برگ ها، دو نکته را در نظر داشته باشيد. اول اينکه نبايد برگ ها را خرد کرده يا تحت فشار نگهداري کنيد. به همين دليل هميشه توصيه مي شود تا برگ ريحان خشک شده را در پاکت هاي کاغذي يا ظروف شيشه اي دهان گشاد نگهداري کنيد.
هر بار قبل از مصرف، تعداد مورد نظر برگ را بر روي کف دستان خشکتان مالش داده و در غذا بريزيد.
مادر بزرگ ها از همين روش براي خشک کردن گياهان ديگري همچون پونه، اسطوخودوس، شويد، نعناع، گزنه و مريم گلي استفاده مي کردند.
روش مدرن: استفاده از مايکروفر
همان طور که در ابتدا گفتيم، اين روش بسيار توصيه مي شود. با اين روش، هم در زمان بسيار سريع مي توانيد ريحان ها را خشک کنيد و هم تا ميزان قابل قبولي عطر و طعم آن ثابت باقي مي ماند.
مدت زمان مورد نياز:۳ دقيقه
مواد لازم: دستمال آشپزخانه، ظرف مناسب، مايکروفر
طبق توضيحات قبلي ريحان را بشوييد.
روي ظرف مورد نظر، يک حوله کاغذي يا دستمال آشپزخانه تميز قرار دهيد. سپس ريحان ها را روي آن قرار دهيد. بهتر است از هم کمي فاصله داشته باشد.
به مدت ۳۰ ثانيه، با بيشترين حرارت اجازه دهيد تا خشک شود. اين کار را هر بار تکرار کنيد.
هر بار، کمي گياه خشک مي شود. وقتي کامل برگ ها پيچ خوردند، مي توانيد آن را از مايکروفر خارج کنيد.
با اين روش مي توانيد به ميزان کم يا زياد، ريحان خشک کنيد.
به همان روشي که گفتيم ريحان ها را نگهداري کنيد.
تا اين جا با دو روش براي خشک کردن ريحان آشنا شديد. روش سوم از چند نظر محبوب است. اول اينکه به نسبت روش سنتي، بسيار زمان کمتري مورد نياز است و دوم اينکه به نسبت روش مايکروفر مي توانيد حجم بيشتري ريحان را به کمک آن خشک کنيد. با اين روش روغن موجود در ريحان نيز از بين نمي رود.
روش محبوب: استفاده از فر
مدت زمان مورد نياز: کمتر از يک روز
مواد لازم: فر خانگي کاغذ فر
طبق توضيحات قبلي، ريحان را تميز کنيد.
برگ ها را از ساقه به آرامي جدا کنيد.
بر روي سيني فر، يک کاغذ روغني قرار داده و برگ ها را روي آن پهن کنيد. سيني فر از سياه شدن برگ ها جلوگيري مي کند.
اجازه دهيد تا به مدت ۲۰ دقيقه در دماي ۱۰۰ درجه بماند.
دماي بالا، باعث سوختن و تلخي ريحان مي شود.
بعد از گذشت ۲۰ دقيقه، فر را خاموش کنيد اما سيني را خارج نکنيد.
اجازه دهيد تا ريحان ها به مدت ۴ ساعت در فر گرم بماند.
روش ديگر: استفاده از خشک کن
در چند سال اخير، دوباره مصرف ميوه خشک در بين خانواده ها رواج پيدا کرده است. اگر در منزل دستگاه خشک کن داريد, مي توانيد از آن براي خشک کردن ريحان استفاده کنيد. به ويژه اينکه مي توانيد حجم بالايي ريحان را با اين روش خشک کنيد.
مدت زمان مورد نياز: ۱۲ساعت تا يک روز
مواد لازم: دستگاه خشک کن، سرکه، دستمال آشپزخانه
طبق توضيحات قبلي، ريحان را تميز کنيد.
برگ ها را از ساقه به آرامي جدا کنيد.
برگ هاي آسيب ديده، حتما در دستگاه خشک کن مي سوزد پس حتما آن ها را جدا کنيد.
جهت اطمينان براي از بين بردن تمامي باکتري ها مي توانيد اجازه دهيد تا با آبي که در دماي معمولي است و کمي سرکه گندزدايي شود.
برگ ها را بايد کاملا روي دستمال آشپزخانه خشک کنيد.
دستگاه خشک کن را روي ۹۵ درجه بگذاريد. البته ممکن است دستگاه شما تنظيمات متفاوتي داشته باشد.
بهتر است هر چندساعت برگ ها را چک کنيد.
معمولا حدود ۱۲ تا نهايتا يک روز زمان مي برد.
حالا که با بهترين ترفندهاي خشک کردن ريحان آشنا شديد، يکي از آن ها را که برايتان مناسب است انتخاب کنيد. بعد از اينکه برگ هاي ريحان را خشک کرديد، بايد از آن ها خوب نگهداري کنيد.
روش نگهداري ريحان خشک
بهترين مکان براي نگهداري از نعناع خشک: داخل کابينت و فضاي تاريک
ظرف مناسب: پاکت کاغذي يا ظرف شيشه اي درگشاد
امکان نگهداري در فريزر: دارد. بهتر است در زيپ لاک بريزيد تا به راحتي از آن خارج نشود.
امکان نگهداري در يخچال: دارد. حتما در ظرف در بسته نگهداري کنيد.
مدت زمان نگهداري: نهايتا يک سال
اگر خودتان در منزل گياه ريحان را کاشته ايد بايد بدانيد که ريحان با گل کردن روغن خود را از دست مي دهد پس حتما قبل از آن که گل بدهد، ريحان ها را برداشت کنيد.