با سیبزمینیهای جوانهزده چه کنیم؟
جام جم/ حتما تا به حال با سيبزمينيهاي جوانهزده مواجه شدهايد و اين سوال برايتان پيشآمده که با آنها چه کنيد؟ بايد اين سيبزمينيها را دور بريزيد يا از آنها در پختن شام استفاده کنيد؟ اگر گزينه دوم را انتخاب کردهايد بايد بدانيد که اين کار ميتواند خطراتي برايتان داشته باشد.
سيبزميني حاوي دو ترکيب طبيعي گليکوآلکالوئيد به نام سولانين و شاکونين است. هرچند تحقيقات علمي نشان ميدهد سولانين و شاکونين به دليل فعاليت ضدميکروبي و همچنين توانايي پايينآوردن قند و کلسترولخون در مقادير کم براي بدن مفيد هستند، اما درصورت مصرف بيشازحد ميتواند سمي باشد. غلظت اين ترکيبات در سيبزميني تازه کم است، اما با گذشت زمان، سولانين و شاکونين بيشتري بهويژه در پوست، قسمتهاي سبز و جوانهها تجمع مييابد. به همين دليل بايد از مصرف سيبزميني سبزشده
خودداري شود.
اگر بيشازحد گليکوآلکالوئيد مصرف کنيد چه اتفاقي ميافتد؟
برخي افراد چند ساعت يا گاهي يکروز پس از مصرف سيبزميني جوانهزده، علائم مشکلات گوارشي مانند استفراغ، اسهال و درد شکم را تجربه ميکنند.
در موارد نادري که مقدار زيادي سولانين و شاکونين مصرف شود، علائم شوک يعني نبض سريع، گيجي، تب، سردرد و فشارخون پايين در فرد بروز ميکند. اين شرايط گاهي ميتواند به مرگ نيز منجر شود؛ بنابراين مصرف سيبزميني سبز يا جوانه سيبزميني حتي ميتواند تهديدکننده حيات باشد.
آيا ميتوان ميزان ترکيبات سمي سيبزميني جوانهزده راکاهش داد؟
نکته مهمي که بايد به آن توجه داشت اين است که سيبزميني داراي جوانههاي بسيار برجسته احتمالا حاوي مقدار قابلتوجهي ترکيبات سمي است و بايد دور ريخته شود، اما اگر سيبزميني تازه شروع به جوانهزدن کرده و تازه و سالم بهنظر ميرسد، ميتوانيد براي کاهش ميزان ترکيبات سمي، پوست و همه علائم جوانه را با چاقو جدا کنيد و تمام اين قسمتها را دور بريزيد، زيرا بيشتر ترکيبات گليکوآلکالوئيد در پوست و جوانهها ذخيره ميشود.
تحقيقات نشان ميدهد تنها روشي که بهطور موثر ميزان ترکيبات سمي سيبزميني جوانهزده را کاهش ميدهد سرخکردن است، اما روشهاي ديگري مانند پختن، آبپزکردن يا پختن با مايکروويو تاثيري در از بين بردن سموم ندارند. با اين حال دانشمندان هنوز از موثربودن اقدامات کاهشدهنده سموم کاملا مطمئن نيستند.
گفتني است بهترين راه براي بهرهبردن از فوايد سيبزميني، خريداري به ميزان موردنياز و استفاده از باقيمانده آن قبل از شروع جوانهزدن است. همچنين براي جلوگيري از جوانهزدن سيبزميني در عرض چند روز، مهم است که ذخيره سيبزميني در مکاني تاريک، خشک و خنک انجام شود.