اصول خشک کردن هر نوع سبزی در خانه
نمناک/ در نگاه اول شايد تصور کنيد که خشک کردن سبزي کار ساده و آساني مي باشد، اما با وجود ساده بودن اين فرايند، بايد برخي نکات را رعايت کنيد تا سبزي خشک خراب نشود.
تهيه سبزي خشک خانگي و فوت فون خشک کردن سبزي در خانه
سبزي ها داراي ويتامين ها و مواد مغذي فراواني هستند که براي سلامت بدن بسيار مفيدند. برخي سبزيجات در فصل خاصي مانند فصل بهار و تابستان به وفور يافت مي شوند اما در فصل هاي سرد سال به سختي مي توان آنها را يافت، به همين خاطر بسياري از خانم هاي خانه دار براي اينکه در دو فصل پاييز و زمستان بتوانند از خواص سبزي هاي مختلف استفاده کنند، اين سبزي ها را فريز و يا خشک مي کنند. استفاده از سبزي خشک باعث خوشمزه تر شدن غذاهاي شما مي گردد و مي توان آن را در تهيه غذاهاي مختلف استفاده نمود. شما کاربران عزيز نمناکي مي توانيد از روش هاي مختلفي که در ادامه اين مطلب آورده ايم، استفاده نماييد تا هميشه در تمام فصول سال سبزي خشک خوش عطر داشته باشيد.
نکات مهم قبل از خشک کردن سبزيجات
قبل از آشنايي با روش هاي خشک نمودن سبزيجات بهتر است با نکات زير آشنا شويد:
براي خشک کردن سبزيجات ابتدا سبزي تازه تهيه کنيد و اگر خودتان سبزي کاشته ايد سبزي ها را صبح و قبل از اينکه خورشيد بر روي آنها بتابد، بچينيد.
سبزيجات را پاک کنيد و سبزي هاي زرد و پلاسيده را از سبزيجات سالم جداسازي نماييد.
سبزي ها را در آب سرد غوطه ور کنيد اما سبزي ها را بيش از اندازه در ظرف آب نگه نداريد، ده دقيقه تا يک ربع سبزي ها را داخل آب گذاشته و سپس چند بار آبکشي کنيد تا گل و لاي سبزيجات جدا شوند.
چند روش خشک کردن سبزيجات
روش هاي مختلفي براي خشک کردن سبزيجات وجود دارد که عبارتند از:
خشک کردن سبزيجات در هواي آزاد
بعد از پاک کردن و شستن سبزيجات، اجازه دهيد آب سبزيجات گرفته شود . سپس پارچه اي نخي را در سايه و در هواي آزاد بياندازيد و سبزيجات را روي آن پهن کرده و هر چند ساعت يک بار سبزي هاي روي آن زير و رو کنيد. پس از چند روز سبزي هاي شما خشک خواهند شد. پس از خشک شدن مي توانيد سبزي ها را با فشار دو دست خرد کنيد و داخل شيشه اي تميز بريزيد و در جاي خنک نگه داري نماييد.
خشک کردن سبزيجات با باد پنکه
سبزي هاي شسته و آبکشي شده را روي پارچه اي تميز و نخي پهن کنيد و باد پنکه را روي سبزي تنظيم کنيد. پس از 10 الي 12 ساعت پنکه را خاموش کرده و يک روز هم اجازه دهيد سبزي ها در هواي آزاد بمانند تا کاملا خشک شوند.سبزي خشک شده به راحتي خرد مي شود.
خشک کردن سبزيجات خرد شده
بسياري از خانم هاي کدبانو ايراني سبزي هاي شسته و آبکشي شده را براي خشک شدن سريعتر خرد مي کنند و سپس آنها را خشک مي کنند. سبزي هاي خرد شده را مي توان با روش هاي مختلف خشک نمود. پس از خشک شدن سبزي نياز نيست که شما آن را خرد نماييد.
خشک کردن سبزيجات داخل در فر
برخي سبزيجات با رطوبت بالا را براي جلوگيري از کپک زدن مي توان در فر سريع و راحت خشک کرد. لايه اي نازک از سبزيجات را روي يک سيني مسي اکسيد نشدني به صورت يکنواخت پهن کنيد و سيني را در فر قرار دهيد و فر را روي کمترين درجه تنظيم کنيد و ظرف پر از سبزي خود را درون آن قرار داده و هر نيم ساعت يک بار سري به آن زده و آن را زير و رو کنيد و هر چند دقيقه يک بار سيني را بچرخانيد تا حرارت به طور يکسان به تمامي نقاط برسد.
خشک کردن سبزيجات داخل در ماکروفر
پس از شستشو و خشک کردن کامل سبزي روي پارچه اي تميز تکه اي دستمال کاغذي روي بشقاب انداخته و سبزي را روي دستمال پهن کنيد، دقت داشته باشيد که سبزي ها روي هم قرار نگيرند، بشقاب را داخل ماکروفر گذاشته و ماکروفر را روي قدرت بالا تنظيم کنيد.
هر 10 ثانيه يکبار در ماکروفر را باز کرده و سبزي را زير و رو کنيد، به طور کلي 1 الي 2 دقيقه زمان براي خشک شدن سبزي زمان لازم است. بعد از اتمام زمان معين ميتوانيد سبزي هاي خشک شده را به سادگي با دست خرد کرده و داخل ظرف بريزيد.
خشک کردن سبزيجات روي بخاري
شما حتي مي توانيد در فصل سرد سال نيز سبزي خشک تهيه کنيد. استفاده از شومينه و بخاري خيلي عالي است. در اين روش سبزي را داخل يک کيسه پارچه اي بگذاريد؛ سپس آن را بر روي رادياتور يا بخاري با شعله کم قرار دهيد تا خشک بشوند.
خشک کردن سبزيجات با روش آويزان کردن
براي خشک کردن سبزيجات به اين روش ، آنها را پاک کرده و بشويدد و بعد از اينکه تقريبا آب آنها خارج شد، دسته بندي نماييد يعني چند شاخه سبزي را کنار هم قرار داده و به صورت دسته اي کوچک با نخ يا کش به هم ببنديد. سپس از ساقه به صورت وارونه در محلي دور از آفتاب که هوا جريان دارد، از گردن در روي طناب آويزان نماييد تا خشک شوند. آويزان کردن يکي از بهترين روش هاست زيرا عطر سبزي ها در اين روش بيشتر باقي مي ماند. دقت کنيد مکاني که سبزي ها را آويزان مي کنيد ، آفتابگير و پر گرد و غبار نباشد.
چرا رنگ برخي سبزي ها بعد از خشک شدن سياه مي شود؟
علت سياه شدن رنگ سبزيجات خشک شده، به اين معني است که سبزي شما در زير نور خورشيد خشک شده است. بهتر است سبزيجات را دور از نور آفتاب و در محلي سايه خشک کرد تا رنگ آنها تغيير زيادي نکند. سبزيجات خشک در معرض نور آفتاب قرار بگيرند مقدار فراواني از ويتامين A و C خود را از دست مي دهند.
چرا سبزيجات خشک شده کپک مي زنند؟
علت کپک زدن سبزيجات اين است که شما زمان خشک کردن سبزي آنها را زير و رو نمي کنيد. علت کپک زدن سبزيجات اين است که شما سبزي ها را روي زيراندازهاي پلاستيکي پهن کرده ايد.
زيراندازهاي پلاستيکي تبادل هوا را مختل مي کند و بعد از چند ساعت سبزي ها حالت گنديدگي پيدا مي کنند. اگر شما سبزيجات را نگذاريد کامل خشک شوند و جمع کرده و درون شيشه بريزيد پس از مدتي سبزي هاي شما کپک مي زند.
نکات مهم براي خشک کردن سبزي
براي گرفتن آب اضافي سبزي شسته شده، آنها را در کيسه پارچه اي بريزيد و با کمک خشک کن ماشين لباسشويي آب آنها را بگيريد.
از آنجا که سبزيجات خيلي زود خراب مي شوند، براي جلوگيري از کپک زدگي هنگام خشک شدن سبزيجات را قبل از خشک کردن چند دقيقه اي در آب بجوشانيد.
زماني که سبزي هاي شما کاملا خشک شدند و توانستيد به راحتي در دستان خود خردشان کنيد، آنها را جمع کنيد. خشک نشدن کامل سبزيجات سبب کپک زن آنها مي شود.
بعد از اينکه سبزيجات را خشک کرديد؛ براي نگهداري از، ظروف پلاستيکي يا شيشه اي مي توانيد استفاده کنيد.
شيشه حاوي سبزي خشک شده را در محل خشک و خنک بگذاريد تا بتوانيد به مدت يک سال از آن استفاده کنيد.
مي توانيد سبزي خشک شده را قبل از استفاده در غذا مدت 3 الي 4 ساعت در آب خيس دهيد و سپس آنها را آبکشي کنيد و در نهايت داخل غذا بريزيد.
سبزيجاتي که به روش صنعتي خشک مي شوند را بايد قبل از استفاده شسته و در صورت نياز به مدت 2 ساعت خيسانده شوند.