روزياتو/ از دونات هاي شکري در شيريني فروشي ها تا سيب زميني هاي ترد در فست فودي ها همگي با دستگاه هاي سرخ کن مغزپخت شده اند. در حالي که انداختن يک خوراکي خام در داخل روغن امري ساده است اما انتخاب سرخ کن مناسب که با نيازهاي شما سازگار باشد کمي دشوار خواهد بود. چندين فاکتور تصميم و انتخاب شما را تحت تاثير قرار خواهند داد اما مرحله به مرحله پيش رفتن و خرد کردن اين پازل مي تواند انتخاب را ساده تر سازد. چه مالک يک رستوران بسيار بزرگ، فست فودي هاي سيار يا يک دکه داخل پارک هستيد و چه براي خانه قصد خريد سرخ کن مناسب را داريد گزينه هاي متعددي براي انتخاب داريد.

سرخ کن يک وسيله آشپزخانه اي است که براي داغ کردن روغن سرخ کردني به منظور مغز پخت کردن مقادير قابل توجهي از خوراکي مانند سيب زميني، کيک يا ديگر خوراکي هاي ترد ساخته شده است. اگر چه با توجه به غذايي که درست مي کنيد مدل هاي مختلفي از سرخ کن وجود دارد اما رويکرد معمول همه سرخ کن ها در مقياس خانگي و تجاري اين است که روغن را به دماي مورد نظر شما مي رسانند که مي توانيد با ريختن ماده خوراکي خاک به درون محفظه شبکه اي داخلي آن و فرو بردن آن محفظه در داخل روغن داغ، منتظر بمانيد تا رنگ ماده خوراکي تغيير کرده و سپس اين سبد را بلند کنيد.

چه غذاهايي را مي توانيد با سرخ کن تهيه کنيد؟

قبل از اينکه تصميم بگيريد آيا خريد سرخ کن واقعاً بهترين تصميمي است که مي توانيد بگيريد بايد به اين نکته فکر کنيد که چقدر به سرخ کن نياز داشته و ميزان استفاده شما به طور معمول از آن چقدر خواهد بود. پاسخ به اين سوال به اين نکته باز مي گردد که با سرخ کن چه کارهايي مي توانيد بکنيد. احتمال کارهايي که مي توانيد با سرخ کن انجام دهيد بسيار وسيع خواهد بود. وقتي يک سرخ کن در اختيار داشته باشيد مي توانيد به هر چيزي که مزه مغز پخت خوشايندي داشته باشد فکر کنيد؛ از سبزيجات سرخ شده تا گوشت سرخ شده، نان سرخ شده و حتي پنير سرخ شده.

 

انواع سرخ کن در کل سه نوع سرخ کن اصلي وجود دارد:



 

۱- سرخ کن برقي

سرخ کن هاي برقي معمول ترين و رايج ترين گزينه ها در ميان سرخ کن ها هستند. اين سرخ کن ها مناسب استفاده در فضاهاي بسته داخلي بوده و نسبت به سرخ کن هاي گازي ايمني بيشتري دارند اما به باور بسياري از آشپزهاي حرفه اي عملکرد و نتيجه مناسبي در مقايسه با سرخ کن هاي گازي ندارند. بسياري از اين سرخ کن ها سايز کوچکي دارند به همين دليل اگر به دنبال چيزي مانند يک کباب سايز بزرگ مانند يک مرغ کامل و يا يک سرخ کن بزرگ هستيد بايد به سراغ سرخ کن هاي گازي برويد. با اين وجود اگر مي خواهيد از سرخ کن براي سرخ کردن سبزي ها، سيب زميني خلالي يا ماهي و ميگوي کوچک کنيد، بهترين و مقرون به صرفه ترين گزينه شما همين سرخ کن هاي برقي خواهند بود.

مزايا:

ايمن تر از سرخ کن هاي گازي
ايمني استفاده در فضاهاي سربسته
قيمت مناسب براي مصارف خانگي
معايب:

در برخي غذاها نتيجه کار به خوبي سرخ کن هاي گازي نخواهد بود
مدل هاي بزرگ قيمت بالايي دارند
بوي غذاي سرخ شده در فضاي داخلي خانه مي پيچد
 

۲-سرخ کن هاي گازي

سرخ کن هاي گازي محبوب سرآشپزهايي هستند که به دنبال غذاهاي تردتر و خوشمزه تري هستند که در مقايسه با سرخ کن هاي برقي نتيجه بهتري دارند. نقطه ضعف سرخ کن هاي گازي اين است که خطر بيشتري در مقايسه با سرخ کن هاي برقي دارند به همين دليل بايد قبل از خريد در مورد شيوه استفاده از آن ها و نکات ايمني تحقيق کنيد. نکته مهم اين است که سرخ کن هاي گازي را بايد تنها در فضاهاي روباز استفاده کرد بنابراين اگر معمولاً در فضاي داخلي خانه که سرپوشيده است آشپزي مي کنيد يا در طول زمستان، استفاده از سرخ کن هاي گازي بدون دردسر نخواهد بود. همچنين خريد سرخ کن گازي به معناي اين خواهد بود که به يک کپسول گاز مخصوص نياز خواهيد داشت که پر کردن مداوم و تامين فضايي براي آن را نيز بايد در نظر گرفت.

مزايا:

غذاي سرخ شده بهتر و خوشمزه تر
سريعتر داغ شدن روغن نسبت به سرخ کن هاي برقي
معايب:

خطر بيشتر در صورت بي احتياطي در مقايسه با سرخ کن هاي برقي
بايد در فضاهاي روباز مورد استفاده قرار گيرند
داشتن کپسول گاز که هم فضاي بيشتري اشغال کرده و هم بايد هر چند وقت يکبار پر شود



۳- سرخ کن بدون روغن

براي شروع، بايد بدانيد که سرخ کن هاي بدون روغن که با نام Air Fryer شناخته مي شوند در واقع غذا را مغز پخت نمي کنند. اگر چه عبارت سرخ کن بدون روغن مي تواند گول زننده باشد، اين سرخ کن ها از تکنولوژي استفاده مي کند که غذا را از همه جهت داغ مي نمايد و بدين ترتيب غذايي توليد مي شود که از بيرون ترد و خشک و از داخل آبدار است. اگر چه اين سرخ کن ها ممکن است غذايي خوشمزه و بدون روغن توليد کنند اما نتيجه آن در مقايسه با غذاهاي سرخ شده متفاوت خواهد بود. اين سرخ کن ها غذاهاي سالمتري توليد کرده، ايمن تر بوده و تميز کردن آن ها نيز سريعتر و آسان تر صورت مي گيرد. از اين رو سرخ کن هاي بدون روغن گزينه مناسبي براي کساني هستند که سيب زميني و بال مرغ سرخ شده را دوست دارند اما اهميتي به عبارت «سرخ شده» به آن معناي سنتي اش نمي دهند. نکته مهم ديگر اينکه در اين سرخ کن ها ديگر روغني استفاده نشده و هزينه ها نيز پايينتر خواهد بود.

مزايا:

غذاي سالم تر در مقايسه با سرخ کن هايي که از روغن استفاده مي کنند
تميز کردن آسان تر
نداشتن روغن باقيمانده در زير غذا يا داخل سرخ کن
معايب:

غذاها در واقع سرخ نمي شوند
در همه غذاها نتيجه مناسب و يکساني ندارند
قيمت بالاتري در مقايسه با ديگر سرخ کن ها دارند
 

فاکتورهايي که هنگام خريد سرخ کن بايد مد نظر داشته باشيد
انواع زيادي از سرخ کن هاي خوب در بازار وجود دارند که بايد با توجه به فاکتورهايي مختلف، گزينه مناسب و مورد نياز خود را انتخاب کنيد. آسان تر خواهيد توانست سرخ کن مورد نظر خود را انتخاب کنيد اگر از قبل چند فاکتور کليدي را مد نظر قرار دهيد:


ظرفيت

قبل از همه به مقدار غذايي که مي خواهيد با سرخ کن سرخ کنيد فکر نماييد. آيا قصد داريد به طور عمده از اين دستگاه براي تهيه اسنک هاي مهماني ها مانند بال و پنير سرخ شده استفاده کنيد، تنها از آن براي مصارف خانوادگي استفاده مي کنيد يا مي خواهيد آنقدر ظرفيت داشته باشد که بتوانيد براي افراد زيادي غذا درست کنيد؟ داشتن سرخ کن با ظرفيت کمتر به معناي زمان بيشتر براي رسيدن به مقدار غذاي مورد نظر کافي خواهد بود. اگر قصد داريد غذاهاي حجيم و بزرگي مانند مرغ کامل را مغز پخت کنيد، به سرخ کني نياز خواهيد داشت که فضاي سرخ کردني بزرگي داشته باشد. همچنين سرخ کن هايي وجود دارند که سبدهايي با سايزهاي مختلف داشته و مي توانيد همزمان چند غذا را در آن ها سرخ کنيد.

 

امنيت

امنيت بايد فاکتور اصلي افراد در هنگام خريد سرخ کن باشد. اگر چه تمام ابزارهاي پخت و پز ديگر نيز ممکن است در صورت بي احتياطي منجر به آتش سوزي شوند اما سرخ کردن به طور ويژه اي حساس و نسبت به آتش سوزي مستعد است. اگر چه سرخ کردن با خطر آتش سوزي همراه است اما سرخ کردن يک مرغ کامل در داخل سرخ کن گازي از خطر بسيار بيشتري برخوردار است. به همين دليل است که در جريان روز شکرگزاري در ايالات متحده بيشترين آمار آتش سوزي در آشپزخانه ها يا هنگام آشپزي رخ مي دهد. سرخ کن هاي برقي ايمن تر هستند اما همچنان خطراتي دارند. روغن ممکن است سر رفته يا آنقدر داغ شود که بسوزد، در صورتي که دقت کافي نداشته باشيد. با اين وجود برخي سرخ کن هاي برقي داراي تمهيداتي در اين زمينه مانند قابليت خاموش شدن خودکار هستند که بعد از رسيدن به دمايي خاص به صورت خودکار خاموش مي شوند.

برخي ديگر نيز در صورتي بروز مشکلي در کابل برق، دستگاه سرخ کن را به صورت اتوماتيک از کابل جدا مي کنند. برآورد فضايي که غذاي شما در داخل سرخ کن اشغال مي کند بسيار ساده است اما ريختن روغن يا سرريز شدن آن مهم ترين خطري است که در زمينه سرخ کن ها وجود دارد. همواره دماي روغن را زير نظر داشته باشيد تا از امکان آتش گرفتن و سوختن روغن جلوگيري کنيد. هرگز غذاي خود را به سرعت درون سرخ کني که روي شعله اي بزرگ قرار دارد (سرخ کن هاي گازي) فرو نبريد. سرريز شدن روغن و ترکيب آن با آتش اتفاق بسيار خطرناکي است. در کنار همه اين احتياط ها، يک کپسول آتش نشاني کوچک در آشپزخانه داشته باشيد به ويژه اگر از سرخ کن هاي گازي استفاده مي کنيد.



هزينه

قبل از اقدام به خريد سرخ کن بايد بودجه اي مشخص يا دستکم تقريبي براي آن در نظر بگيريد. مقرون به صرفه ترين سرخ کن ها حجم کوچکتري دارند اما تنها در صورتي که نيازتان را برطرف کنند گزينه مناسب خواهند بود. مدل هاي بزرگ تر، سرخ کن هاي گازي و سرخ کن هاي بدون روغن اما معمولاً هزينه هاي بالاتري نسبت به سرخ کن هاي برقي کوچکتر دارند و علاوه بر خود سرخ کن به ابزارهاي جانبي ديگري براي انجام دادن تمام کارهاي مربوط به سرخ کردن با اين دستگاه ها نياز خواهيد داشت.

نوع استفاده

همانطور که ممکن است تا اين بخش از مقاله برايتان مشخص شده باشد، نوع استفاده اي که از سرخ کن خواهيد داشت، نقش مهمي در انتخاب گزينه مناسب دارد. تهيه غذاهايي مانند سيب زميني يا سبزيجات سرخ کرده بسيار متفاوت از سرخ کردن يک بوقلمون کامل است. بدين ترتيب در مورد دوم بهتر است به سراغ سرخ کن هاي گازي برويد که ظرفيت بالاتري دارند. در مورد سيب زميني و سبزيجات سرخ کرده اما همان سرخ کن هاي برقي کافي خواهند بود. از قبل در مورد دستورالعمل غذاهايي که مي خواهيد براي پخت آن ها از سرخ کن استفاده کنيد، تحقيقاتي انجام دهيد.

 

راحتي استفاده و تميز کردن

همين اول بدانيد که تميز کردن سرخ کن کار خوشايند و ساده اي نيست. برخي مدل ها داراي قطعاتي هستند که قابليت شستشو دارند و برخي ديگر را مي توان در ماشين هاي ظرفشويي نيز انداخت. همچنين بايد نحوه تخليه روغن در داخل سرخ کن و سرعت و آساني انجام اين کار را نيز مد نظر داشته باشيد. روغن استفاده شده معمولاً پر از تکه هاي غذا و تميز کردن آن سخت است اما برخي سرخ کن ها داراي قابليت هايي براي تصفيه و خالي کردن روغن استفاده شده هستند، مثلاً يک محفظه جدا شدني که کار خالي کردن روغن و دور ريختن آن را ساده مي کند.

زمان لازم براي داغ شدن روغن

معمولاً سرخ کن هاي برقي نسبت به سرخ کن هاي گازي به زمان بيشتري براي داغ کردن روغن نياز دارند و به همين ترتيب نيز بعد از اضافه کردن غذا، براي بازگشت به نقطه جوشيدن نيز به زمان بيشتري نياز خواهند داشت. در بسياري از موارد اين مدت زمان چندان مهم نيست اما براي کساني که سرخ کردن سريع تر اهميت بالايي دارد، استفاده از سرخ کن هاي گازي توصيه مي شود.

 

ويژگي هاي مهم سرخ کن ها
ترموستات داخلي: اگر چه داشتن ترموستات داخلي ضروري نيست و مي توانيد ترموستات جداگانه و خارجي بخريد، ترموستات داخلي مي تواند به راحتي بيشتر در زمان استفاده از سرخ کن منجر شود.

هشدار تعويض روغن: اگر مي خواهيد براي جلوگيري از اسراف بارها از روغن ريخته شده در سرخ کن استفاده کنيد، مدلي که داراي يک سيستم هشدار کارآمد به منظور اطلاع زمان مناسب تعويض روغن به شما باشد توصيه مي شود.

محفظه بيروني سرد: سرخ کن ها مي توانند داراي محفظه بيروني باشند که سرد بماند در حالي که در حال کار بوده و داخل آن داغل باشد. داشتن چنين قابليتي بسيار مناسب و کم خطر بوده و کار با سرخ کن را راحتتر خواهد ساخت.

سيستم تخليه روغن ساده و موثر: تخليه روغن بعد از استفاده يکي از ناخوشايندترين کارها در مورد سرخ کن هاست. بسياري از سرخ کن ها داراي سيستم هاي تخليه خاص خود هستند که اين کار را ساده تر مي سازد.

سيستم خاموشي اتوماتيک: اگر روغن شما بيش از حد داغ شود امکان آتش گرفتن آن وجود دارد. برخي مدل ها داراي يک قابليت ايمني هستند که در صورت رسيدن روغن به دماهاي خطرناک، به صورت خودکار سرخ کن را خاموش مي کنند.

جدا سازي کابل برق: چند بار افتادن يک وسيله برقي را به دليل برخورد با کابل برق آن تجربه کرده ايد؟ اگر اين وسيله برقي پر از روغن داغ باشد عواقب بسيار بدي خواهد داشت. بدين ترتيب کابل هاي داراي قابليت جدا سازي در صورت کوچکترين فشار و آسيبي به کابل برق از وقوع چنين خطراتي جلوگيري خواهند کرد.

سبدهاي مختلف: سرخ کن داراي سبدهاي مختلف شما را قادر مي سازد که همزمان چندين غذاي سرخ کردني درست کنيد. وقتي ميزبان يک مهماني هستيد يا مي خواهيد غذاهاي متنوعي درست کنيد اين گزينه به کمکتان خواهد آمد.

به پيج اينستاگرامي «آخرين خبر» بپيونديد
instagram.com/akharinkhabar