خراسان/ در آشپزی از تابه‌های مختلفی استفاده می‌شود که هر کدام‌‌ شکل، کاربرد و ویژگی‌های خاصی دارد و با اهداف خاصی طراحی شده ‌است. برخی تابه‌ها چندمنظوره‌‌اند و کاربردهای عمومی‌تری دارند. در ادامه، برخی از انواع تابه‌های رایج در آشپزی از نظر شکل، کاربرد و ویژگی  را معرفی می‌کنیم.

تابه مخصوص سرخ‌کردنی‌
تابه یا ماهیتابه سرخ‌کردنی (frying pan) از رایج‌ترین ظروف آشپزی است که برای سرخ کردن یا تفت‌ دادن غذا در روغن به کار می‌رود. تابه‌های سرخ‌کردنی کم‌عمق هستند و دسته بلندی دارند بنابراین  آشپز به‌راحتی می‌تواند مواد غذایی را درون آن تکان دهد تا یکدست سرخ شوند. بسیاری از آن‌ها بدون درپوش هستند اما نوع درپوش‌دار هم تولید می‌شود.

تابه تفت‌آب‌پزی
تفت‌آب‌پزی فرایندی دو مرحله‌ای است. در مرحله اول ماده غذایی مدنظر را که معمولا گوشت یا سبزیجات است در کمی روغن تفت  می‌دهند و در مرحله دوم با کمی آب در گرمای ملایم پخته می‌شود. تابه‌های تفت‌آب‌پزی (braising pan) برای همین منظور ساخته شده‌اند، یعنی مخصوص غذاهایی هستند که ابتدا باید در روغن تفت داده و سپس با حرارت ملایم در آب پخته ‌شوند. به‌همین علت، تابه‌ تفت‌آب‌پزی نسبتا کم‌عمق است، کف ضخیم و تختی دارد و دیواره‌هایش شیب‌دار است. کم‌عمقی تابه و شیب دیواره‌ها،تفت‌دادن غذا در تابه را آسان می‌کند و چون غذا بعد از تفت دادن باید آب‌پز شود، این نوع تابه‌ها اغلب درپوش هم دارند.

تابه بلند
تابه بلند هم از دیگر انواع تابه هاست. تابه‌هایی که دیواره بلندتری دارند، چندمنظوره‌ترند. این تابه‌ها با توجه به دیواره‌های راست و نسبتا بلندشان علاوه بر غذاهای سرخ‌کردنی، برای غذاهای آب‌پز  هم مناسب هستند. تابه‌های بلند گاهی در‌دار و گاهی بدون در هستند. در ضمن برخی از آن‌ها تک‌دسته‌اند و برخی دو دسته کوچک دارند.

تابه تخت
تابه تخت (griddle) سطح صاف و دسته بلندی دارد. این نوع تابه‌ از فلزات سنگین ساخته می‌شود تا حرارت به‌خوبی در تمام سطح آن توزیع شود. تابه‌های تخت برای پخت‌وپز غذا با حداقل روغن گزینه مناسبی هستند.

تابه کباب‌پز (گریل)
کباب کردن غذا روی شعله آتش شیوه مرسومی است. در زبان انگلیسی به این شیوه گریل می‌گویند. تابه کباب‌پز یا گریل (grille pan) نوعی تابه فلزی با کف مشبک یا راه‌راه است. این برجستگی‌ها سبب می‌شود ماده غذایی با کف تابه تماس نداشته باشد و هنگام پخت، بخار نکند. در ضمن چربی غذا از فضای خالی بین برجستگی‌ها به کف تابه می‌چکد تا غذا کمتر چرب شود. بسیاری از تابه‌های کباب‌پز از چدن ساخته می‌شوند.

وک
وک (wok) تابه مخصوص چینی‌هاست که امروزه استفاده از آن  در دیگر نقاط دنیا هم رایج شده است. مشخصه بارز وک‌های اصیل، ته گود و گرد آن‌هاست.این تابه‌ها  برای این‌که روی اجاق بایستند به پایه مخصوصی احتیاج دارند. وک‌ برای پخت سریع غذا با شعله زیاد آتش به‌کار می‌رود. در فضاهای باز هم می‌توان این تابه را در حالی‌که زیر آن آتش روشن است، از پایه آویزان ‌کرد. امروزه وک‌هایی با کف مسطح هم ساخته می‌شوند که کار کردن با آن‌ها ساده‌تر و ایمن‌تر است. برخی از وک‌ها یک دسته بلند و برخی دیگر دو دسته کوچک دارند.

به پیج اینستاگرامی «آخرین خبر» بپیوندید
instagram.com/akharinkhabar