دهان و دندان/ نوشابه ها چگونه ما را بی دندان می کنند؟
آخرين خبر
بروزرسانی
آخرين خبر/ سه ساز و کار عمده در مورد تخريب دندان ها با نوشيدن نوشابه مطرح است:
الف- دندان شويي با اسيد: هر بار که انسان غذايي ترش يا اسيدي ميخورد يا نوشابه و آبميوههاي اسيدي مينوشد، ميناي دندانش براي چند لحظه شسته شده، نرمتر از قبل ميشود و مقداري از مواد معدني خود را از دست ميدهد. در همين حال بزاق دهان شروع به فعاليت کرده به آهستگي محيط دهان را از حالت اسيدي به حالت خنثي در ميآورد و ميناي دندان فرصت خواهد يافت تا مواد معدني از دست رفته خود را دوباره بازسازي کند.
ولي اگر محيط دهان مرتب به حالت اسيدي دربيايد؛ يعني شما يکي از افرادي باشيد که بهطور دايم از خوراکيهاي اسيدي استفاده ميکنيد، بزاق دهان و ميناي دندان شما فرصتي براي ايجاد تعادل و بهبود وضعيت مواد معدني از دست رفته نخواهند يافت. به عبارت ديگر، به مرور زمان ذرات کوچک از ميناي دندان شسته ميشود و به تدريج لايهاي از ميناي دندان از بين خواهد رفت.
در بين خوراکي ها، نوشابههاي گازدار با داشتن اسيدهايي مانند اسيد فسفريک و اسيد سيتريک، در گروه مواد بسيار اسيدي قرار ميگيرند. بنابراين مصرف مداوم آنها، خوردگي تدريجي ميناي دندان و تخريب دندان ها را در پي خواهد داشت.
ب- سور و سات ميکروب ها: اکثريت قريب به اتفاق نوشابهها داراي مقادير فراواني کربوهيدرات هستند. اين کربوهيدرات فراوان بساط عيش و نوش باکتري هايي که در دهان زندگي مي کنند را فراهم مي سازد و اين باکتري ها نيز طي فرآيند رشد و تکثير خود، محيط دهان را اسيدي مي کنند و همان حکايت بند الف اين بار از سوي باکتري ها تکرار مي شود.
ج- خنجر از پشت: کاهش ميزان کلسيم بدن و ايجاد پوکي استخوان منتشر به دنبال مصرف مداوم نوشابه، دندان ها را نيز بي نصيب نمي گذارد و آنها هم دچار فرسودگي خواهند شد.
نتايج چند تحقيقالف- در آمريکا طي سالهاي ۲۰۰۴ و ۲۰۰۵ روي ۹۰۰ نوجواني که به مدرسه راهنمايي ميرفتند پژوهشي بلندمدت انجام شد. نتيجه اين تحقيق حاکي از آن است که ۳۰ درصد اين نوجوانها، به سايش شيميايي دندان ناشي از مصرف مداوم نوشابه دچار شدهاند.
ب- براي بررسي تاثير مصرف نوشابه بر پوسيدگي دندان، پژوهشگران دانشگاه آيوا آمريکا در يک مطالعه جالب، ۵ بطري از انواع مختلف نوشابه را در نظر گرفتند و در هر بطري ۴ دندان را به مدت ۲۵ ساعت قرار دادند.
اين پژوهش که نتايج آن در کنگره سالانه انجمن پژوهشگران دندان آمريکا ارايه شد، نشان داد که قرار دادن دندان به مدت ۲۵ ساعت در يک بطري کوکاکولا باعث ميشود ميناي دندان تا عمق ۹۲ ميکرومتر تخريب شود. اين ميزان براي کوکاکولاي رژيمي۶۱ ميکرومتر بود. البته اين پژوهش اعتراض شرکتهاي نوشابهسازي را به دنبال داشته که معتقدند نوشيدن نوشابه با قرار دادن دندان در نوشابه خيلي فرق دارد!
نکته: چنان که اشاره شد نوشابه هاي رژيمي نيز براي تخريب دندان به اندازه کافي قند دارند مضاف بر اين که ميزان اسيد آنها تفاوتي با نوشابه هاي معمولي ندارد.