نماد آخرین خبر

تغذیه/ مواد غذایی روزانه ای که باعث بروز یبوست می شوند

منبع
تبيان
بروزرسانی
تغذیه/ مواد غذایی روزانه ای که باعث بروز یبوست می شوند
تبيان/ عوامل متعددي در ابتلا به اين مشکل دخيل هستند مانند بي‌تحرکي، افزايش سن، عدم مصرف کافي مايعات و غيره؛ اما در اين بين مواد غذايي مصرفي نيز بي‌تأثير نيستند و باعث بروز يبوست مي‌شوند. مواد غذايي که مشکل يبوست را را بيشتر ميکنند: فست فود زندگي با يبوست چندان رضايت‌بخش نيست. عوامل متعددي در ابتلا به اين مشکل دخيل هستند مانند بي‌تحرکي، افزايش سن، عدم مصرف کافي مايعات و غيره؛ اما در اين بين مواد غذايي مصرفي نيز بي‌تأثير نيستند و باعث بروز يبوست مي‌شوند. در واقع مواد غذايي مصرف شما روي عملکرد روده‌ها تأثير دارند. در اين مطلب چند ماده‌ي غذايي معرفي مي‌شوند که باعث بروز يبوست و عدم دفع راحت مي‌شوند. اگر شما از اين مشکل رنج مي‌بريد بهتر است مصرف اين مواد غذايي را محدودتر کرده و در عوض مواد غذايي ضديبوست را دريابيد. محصولات لبني محصولات لبني مانند شير و پنير مي‌توانند باعث بروز يبوست شوند. مي‌پرسيد چرا؟ به خاطر اينکه ميزان کلسيم موجود در اين مواد غذايي زياد است. اگر ميزان کلسيم بدن بالا باشد عملکرد عضلات کولون (روده‌ي بزرگ) دچار مشکل مي‌شود. البته نبود فيبرهاي غذايي در محصولات لبني يکي ديگر از دلايلي است که اين مواد غذايي را در ليست مواد غذايي يبوست‌زا جا مي‌دهند. همچنين بايد بدانيد که محصولات لبني منبع پروتئين‌هايي به نام «کازئين‌ها» هستند که حرکت روده‌ها را کندتر مي‌سازند. شير لعاب بيشتري دارد و به همين دليل امکان دارد که در روده‌ها سفت شود و دفع مواد زائد را سخت‌تر کند. توجه داشته باشيد که يبوست کودکان گاهي مي‌تواند نشانه‌اي از عدم تحمل لاکتوز همان قند طبيعي شير باشد. اگر از يبوست رنج مي‌بريد بهتر است از مصرف زياد محصولات لبني بپرهيزيد. يبوست با مواد غذايي فرآوري شده و آماده مواد غذايي آماده (مانند کنسروها، خورش‌هاي آماده و غيره) مي‌توانند باعث بروز يبوست شوند به خصوص به خاطر اينکه فاقد فيبرهاي غذايي بوده و سرشار از کالري بيهوده هستند. در حالت کلي اين مواد غذايي خيري براي بدن و سلامتي ندارند. چون سرشار از چربي و نمک نيز هستند. بايد بدانيد که متخصصان مهم‌ترين کار براي رفع مشکل يبوست را مصرف فيبر کافي مي‌دانند. در واقع به اعتقاد اين متخصصان به اعضاي هر ۱۰۰ کالري بايد ۱ گرم فيبر دريافت شود. توصيه مي‌کنيم مصرف نان‌هاي تهيه‌شده از آرد سفيد را فراموش کنيد. به جاي آن‌ها از نان‌ها و محصولات غذايي تهيه‌شده از غلات کامل استفاده کنيد. علاوه بر اين مصرف ميوه و سبزيجات را بيشتر کرده و از مصرف فست‌فودها بپرهيزيد. اگر يبوست داريد مي‌توانيد با ايجاد تغييراتي در سبک زندگي و پرهيز از اين مواد غذايي يبوست‌آور کمک زيادي به روده‌ي بزرگتان بکنيد. علاوه بر اين خطر ابتلا به سرطان کولون (روده‌ي بزرگ) را از خود دور کرده‌ايد. يبوست با گوشت قرمز مصرف زياد گوشت قرمز که سرشار از چربي‌ها و فاقد فيبر کافي است خطر يبوست را افزايش مي‌دهد. زماني که گوشت قرمز وارد روده مي‌شود سرعت گوارش را به ميزان قابل‌توجهي مي‌گيرد. شايد خيلي از مردم به آن توجه چنداني نداشته باشند اما اين ماده‌ي غذايي، يبوست‌زا است. براي مقابله با اين مشکل سعي کنيد بخشي از گوشت قرمز مصرفي روزانه‌تان را با پروتئين‌هاي گياهي مانند لوبياها، عدس، برنج قهوه‌اي جايگزين کنيد. مصرف زياد گوشت قرمز که سرشار از چربي‌ها و فاقد فيبر کافي است خطر يبوست را افزايش مي‌دهد. زماني که گوشت قرمز وارد روده مي‌شود سرعت گوارش را به ميزان قابل‌توجهي مي‌گيرد. شايد خيلي از مردم به آن توجه چنداني نداشته باشند اما اين ماده‌ي غذايي، يبوست‌زا است يبوست با مکمل آهن مکمل آهن باعث يبوست مي‌شود. اگر شما کمبود آهن نداريد لازم نيست که از اين مکمل‌ها استفاده کنيد. بهتر است آهن بدنتان را از طريق مصرف مواد غذايي طبيعي مانند عدس، لوبياها، تخمه کدو يا مصرف غلات کامل غني‌شده از آهن تامين کنيد. بايد بدانيد که اکثر مردم نيازي به مصرف مکمل آهن ندارند مگر اينکه ذخيره‌ي آهن آن‌ها خيلي پايين باشد؛ يعني اينکه دچار کم‌خوني ناشي از کمبود اين ماده‌ي معدني باشند. همچنين بهتر است بدانيد که مصرف زياد آهن علاوه بر بروز يبوست باعث مشکلات ديگري در بدن نيز خواهد شد. يبوست با مواد غذايي تهيه‌شده از گندم مصرف زياد و بيش از اندازه‌ي نان، پاستاها، بيسکويت‌ها، انواع شيريني‌ها و غيره نيز مي‌تواند باعث بروز يبوست شود. کاهش مصرف اين مواد غذايي مي‌تواند براي مقابله با اين مشکل گوارشي کارساز باشد. همچنين بايد بدانيد که گندم حاوي پپتيدهاي اوپيوئيدي بسيار قوي مي‌باشد. اين پپتيدها يکي از زنجيره‌هاي آمينواسيدهاست که مي‌تواند روي سيستم عصبي تأثير بگذارد. در واقع نوعي پپتيدها با قابليت مخدري هستند و باعث فعال شدن گيرنده‌هايي مي‌شوند که با مصرف مورفين يا مواد مخدر فعال مي‌شوند. اين پپتيدها در پروتئين‌هاي خاص (پلوتن) يافت مي‌شوند و از طريق آنزيم‌هاي گوارشي آزاد مي‌شوند. پپتيدهاي اوپيوئيد موجود در مواد غذايي تهيه‌شده از گندم مي‌توانند باعث بي‌حسي روده‌ي افراد حساس شده و يبوست ايجاد کنند. توجه داشته باشيد که گاه مشکل يبوست با تغييرات غذايي و انتخاب مواد غذايي مناسب رفع مي‌شود. هر چه ميزان فيبرهاي دريافتي، مصرف آب و تحرکتان بيشتر شود و مصرف مواد غذايي يبوست‌زا را کاهش دهيد بهتر مي‌توانيد با مشکل يبوست مقابله کنيد.