مجله پزشکي دکتر سلام/مراقبت و نگهداري از حيواناتي مانند سگ و گربه در خانه اي که يک زن باردار حضور دارد بسيار خطرساز است و مي تواند براي جنين مشکلاتي ايجاد کند اين حيوانات انگل هاي بيماري زايي دارند که مي توانند جنين را به عارضههاي چشمي آلوده کنند!
فوق تخصص قرنيه و جراحيهاي چشم، گفت: نگهداري گربه و سگ ممکن است باعث انتقال بيماريهايي به خانمهاي باردار شده و منجر بهبروز عارضههاي چشمي در جنين شود.
مهدي رخصتيزدي فوق تخصص قرنيه و جراحيهاي چشم درباره عارضه مگس پران در چشم، گفت: اين عارضه در سنين بالا اتفاق ميافتد و با افزايش سن، زجاجيه تغيير حالت داده و قوام خودش را از دست ميدهد و بهصورت مايعي لجز مانند در ميآيد که بر اثر پلک زدن قسمتي از زجاجيه از جاي خود کندهشده و در بعضي اوقات باعث کنده شدن قسمتهايي از شبکه نيز ميشود که اين محلها بهصورت بالهاي مگس جلوي چشم بيمار حرکت ميکند.
وي ادامه داد: اين عارضه مشکلي خاصي ايجاد نميکند و بيمار نبايد روي آن حساس شود؛ مگر اينکه کنده شدن زجاجيه باعث پارگي نقطهاي، در قسمتهايي از شبکيه نيز بشود که در اين حالت نياز است تحت نظر پزشک متخصص معاينه و درمان شود.
اين فوقتخصص قرنيه و جراحيهاي چشم، افزود: اگر اين مگس پران با برق زدن نيز همراه باشد، ممکن است به شبکيه نيز آسيبرسيده باشد که لازم است توسط پزشک معاينه شود. همچنين گاهي اوقات هم وجود التهاب داخل چشمي (يووئيت) سبب تجمع سلولهاي التهابي در زجاجيه شده که در نهايت باعث ايجاد مگسپران ميشود. يکي ديگر از علل مگسپران، وجود خونريزي در داخل زجاجيه است؛ مثلاً در افراد مبتلابه ديابت ممکن است خونريزي خفيف چشمي ابتدا بهصورت يک مگسپران ديده شود.
رخصتيزدي ادامه داد: وقتي که زجاجيه کنده ميشود ممکن است قسمت اتصال به شبکيه نيز دچار عارضه شده باشد و باعث ايجاد کشش روي شبکيه بشود که مجدد توصيه ميکنم براي تشخيص و درمان بهتر حتماً با پزشک متخصص مشورت شود.
وي همچنين درباره آلودگيهاي ناشي از نگهداري حيوانات خانگي در منزل، گفت: نگهداري گربه و سگ ممکن است باعث انتقال بيماريهايي در منزل شود و در نهايت عوارض چشمي به دنبال داشته باشد. اين بيماريها ممکن است به خانمهاي باردار انتقال پيداکرده و روي جنين تأثير بگذارد. اين عارضه بر روي جنين ايجاد التهاب داخلي چشم و تاري ديد خواهد شد که تا سالها همراه نوزاد خواهد بود.
وي در پايان گفت: اين انگل ممکن است هيچگونه علائمي از خود بروز ندهد و بهصورت ذخيره در بدن جنين باقي بماند و در سالهاي بعد از تولد خود را بهصورت عارضههاي چشمي نشان دهد. ضمن اينکه موي سگ و گربه باعث سوزش و خارش و قرمزي و ايجاد حساسيت در چشم ميشود.
متخصصان چشم معتقدند، بسياري از افراد مدتها مگسپران داشتهاند و هيچ مشکل خاصي پيدا نکردهاند. مگسپراني که سالها وجود داشته و تغيير خاصي پيدا نکرده است معمولاً خطري ندارد اما بروز مگس پران جديد ميتواند ناشي از مشکلات جدي چشمي باشد.
همچنين گاهي با يک نوبت معاينه نميتوان علت دقيق مگسپران را تشخيص داد. در اين حالت معمولاً لازم است معاينه در فواصل 3_2 هفته يکبار تکرار شود تا زماني که مطمئن شويم علت خطرناکي وجود ندارد.
يک نکته مهم آن است که جرقه حتي اگر با پارگي شبکيه همراه باشد معمولاً پس از چند روز تا چند هفته خود به خود از بين ميرود؛ مگس پران هم حتي در صورت همراهي با پارگي شبکيه پس از چند هفته کوچک ميشود؛ بنابراين در افرادي که جرقه يا مگس پران جديد ايجادشده حتي اگر خودبهخود خوب شده باشد لازم است معاينه کامل چشم انجام شود.
لازم است ذکر شود؛ در مواردي که مگس پران با سوراخ يا پارگي پرده شبکيه همراه باشد ممکن است نياز به اقدامات درماني مثل ليزر يا عمل جراحي براي جلوگيري از پارگي پرده شبکيه وجود داشته باشد.
به گفته متخصصان بيماريهاي چشم؛جرقه درصورتيکه علت خطرناکي نداشته باشد پس از چند روز تا چند هفته برطرف ميشود و نياز به درمان ندارد.