بيتوته/ نامهاي ديگر گياه وج: اشباطه، باش، بچه، اگور، سوسن زرد، اورکلبک، بج، سوسن باتلاقي، قصب الذريره، آلوا، اکسير ترکي، عودالوج، کان، اروماتيک، ابامرون، اَگَر ترکي، اِگِر ترکي، اگير ترکي و بچ ميباشد.
خواص گياه اگير ترکي و چگونگي مصرف آن
طبع آن گرم و خشک ميباشد.
بيشتر از ساقه زيرزميني اين گياه در طبابت استفاده ميشود.
اگير ترکي محرک و مقوي معده است.
براي روشن شدن پوست صورت 5 گرم پودر ريشه اگير ترکي را با 45 گرم آرد جوانه گندم در عرق کاسني خمير کرده به صورت ماسک روي پوست بگذاريد.
براي لکنت زبان 10 گرم اگير ترکي را در 100 گرم عسل مخلوط کرده روزي يک قاشق مرباخوري همراه کمي شير يا آب هويج بنوشيد.
براي درد سينه و سرفه 3 گرم در 200 سيسي آب جوش دم کرده پس از سرد شدن صاف نموده با عسل مخلوط نموده روزي 3 فنجان بنوشيد.
براي سفتي و درد طحال به صورت دمکرده استفاده شود.
جهت تسکين درد ماهيچهها از روغن اگير ترکي استفاده شود.
جهت درمان ورم مفاصل از روغن آن روزي 2 بار بماليد.
* طرز تهيه روغن اگير ترکي: 50 گرم اگير ترکي را در 150 گرم عرق طارونه خيسانده سپس با روغن کنجد حرارت داده تا آب آن تبخير شود و روغن باقي بماند.
براي لکههاي قهوهاي و سفيد پوستي پودر اگير ترکي را با آبليمو مخلوط کرده لکها را ماساژ دهيد.
کساني که سوءهاضمه دارند از دمکرده اگير ترکي نيم ساعت بعد از غذا يک فنجان بنوشند.
براي سنگهاي مجاري ادرار 4 گرم در 250 سيسي آب جوش دمکرده هر 6 ساعت يک فنجان بنوشيد.
کساني که سکته مغزي کردهاند از دمکرده اگير ترکي استفاده کنند. 10 صبح و 5 عصر يک فنجان ميل شود.
جهت کمردرد از روغن اگير ترکي شبها بماليد و از دمکرده آن بنوشيد.
براي بينظمي ضربان قلب از دمکرده اگير ترکي استفاده شود. 3 گرم در 200 سيسي آب جوش 15 دقيقه دم کرده بعد بنوشيد.
جهت بيماري برص ريشه اگير ترکي را به صورت ضماد بگذاريد.
براي زخم روده و ورم روده از دمکرده اگير ترکي استفاده شود.
جهت خوندماغ با جوشانده اگير ترکي بيني را بشوييد.
کساني که بيماري راشيتيسم دارند از دمکرده آن استفاده کنند و با روغن آن ماساژ دهند.
براي گرم مزاجان زياد مناسب نيست.
دمکرده اگير ترکي ضد تشنج ميباشد.
جهت تسريع جريان و گردش خون با جوشانده اگير ترکي استحمام کنيد.
براي کشتن حشرات مانند ساس، کک، بيد و شپش به صورت پاشيدني مۆثر است.
افراد گرم مزاج اگير ترکي را با سکنجبين ميل کنند.
جهت تقويت حافظه از اگير ترکي استفاده شود.
جويدن اگير ترکي باعث ميشود که اطفال زود به تکلم آيند.
جهت تسکين دردهاي رماتيسم از دمکرده اگير ترکي بنوشند و از روغن آن به محل درد بمالند.
راي رفع نزله (سرماخوردگي که باعث تب و سرفه شود) از دمکرده اگير ترکي استفاده گردد.
برطرف کننده بلغم است به صورت دمکرده ميل شود.
براي رفع تاري چشم و لکههاي سفيد از سرمه اگير ترکي استفاده گردد.
جهت درمان قطرهقطره ادرار کردن از دمکرده اگير ترکي استفاده شود.
جهت پادزهر سموم ميتوان از دمکرده اين گياه 4 گرم در 200 سيسي آب جوش استفاده کرد.
جهت درمان ثقل زبان هر روز يک گرم ريشه اگير ترکي را بماليد.
جهت التيام زخمها 20 گرم اگير ترکي را در يک ليتر آب جوشانده صاف نموده زخم را بشوييد.
جهت فلج ميتوان از مرباي اگير ترکي استفاده کرد.
جهت کماشتهايي کودکان 2 گرم اگير ترکي را در 150 سيسي آب دمکرده ميل شود.
جهت درمان نفخ 2 گرم اگير ترکي را در 100 سيسي آب دم کرده ميل نماييد.
نقش گياه وج در تقويت حافظه
مصرف خوراکي و تزريقي داخل صفاقي عصاره گياه وج بر ميزان حافظه و افزايش يادآوري اطلاعات در موشهاي صحرايي نر موثر است.
محسن خليلي دانشيار فيزيولوژي دانشکده پزشکي دانشگاه شاهد، مطالعهاي تجربي را با هدف بررسي خواص گياه وج (Acorus calamus L) به عنوان يکي از گياهان شاخص طب سنتي در جهت تقويت حافظه انجام داده است. کاهش سطح حافظه و يادگيري طي گذشت زمان در اثر فاکتورهاي مختلف به خصوص پيري مغز تأثير بسزايي در روند زندگي انسان داشته است. از طرف ديگر کمبود و يا نبود مکانيسمهاي پيشگيري و درمان، مطالعه بر روي اين بيماري را مهم ساخته است. براي اين منظور موشهاي صحرايي نر به طور تصادفي به دو گروه کنترل و تحت درمان تقسيم شدند. در گروه درمان گياه وج به دو شکل خوراکي (پودر گياه مخلوط شده با غذاي استاندارد موش با نسبت 25/6 درصد) به مدت دو هفته و تزريقي در سه دوز 25، 50 و 100 ميليگرم بر کيلوگرم به شکل داخل صفاقي مورد استفاده قرار گرفت. موشهاي گروههاي مختلف وارد آزمونهاي يادگيري با ماز Y شکل و جعبه شاتل جهت بررسي رفتار اجتنابي غير فعال ميشدند و دادههاي آنها ثبت ميشد.
يافتهها بيانگر اين مطلب است که تأخير حين عبور از ماز و جعبه شاتل در گروههاي خوراکي و تزريقي با دوز 100 ميليگرم بر کيلوگرم تفاوت معني داري نسبت به گروه کنترل نشان ميدهد. همچنين ميزان بروز رفتار تناوبي در گروه درمان خوراکي نسبت به گروه کنترل افزايش معنيداري را پيدا کرد.
به طور کلي نتايج اين تحقيق نشان داد که مصرف خوراکي و تزريقي با دوز بالا گياه وج قادر است ميزان يادآوري اطلاعات را افزايش دهد.
با کانال تلگرامي «آخرين خبر» همراه شويد
بازار