ايلنا/ انواع ويتامين K معمولا زماني بهترين تاثير را در بدن دارد که به صورت طبيعي و از طريق مصرف مواد غذايي و ميوه ها وارد بدن شود. ويتامين K1 معمولا بيشتر در سبزيجات و ميوه ها يافت مي شود در حالي ويتامين K2 در غذاهاي مشتق شده از حيوانات موجود است .کمبود ويتامين K2 مي تواند باعث ايجاد پلاک در شريان ها، لک افتادن بر روي دندان ها، سخت شدن مفصل ها و ايجاد علائمي مانند آرتروز و درد شود . ويتامين K2 خواض ضد التهابي دارد که ممکن است به پيشگيري و درمان برخي از سرطان ها کمک کند.
برخي از خواص و فوايد مصرف ويتامين K2
1 ) ويتامين K2 به تنظيم ميزان دريافت کلسيم کمک مي کند
يکي از مهم ترين فوايد و خواص ويتامين K2 کنترل جذب کلسيم بدن است. ويتامين K2 به تنظيم ميزان جذب کلسيم در استخوان ها، شريان ها، دندان ها، قلب و سيستم عصبي کمک مي کند. براي مثال باعث مي شود کلسيم در استخوان ها به خوبي جذب شود و از رسوب کلسيم در شريان ها جلوگيري مي کند تا باعث لخته شدن خون نشود.
2 ) ويتامين K2 به سلامت قلب و عروق کمک مي کند
ويتامين K2 يکي از بهترين ويتامين ها براي مردان است زيرا به جلوگيري از مشکلات قلبي و عروقي کمک کرده و از سفت شدن رگ هاي خوني پيشگيري مي کند. با توجه به آمار جهاني ، بيشترين دليل مرگ در مردان مربوط به بيماري هاي قلبي و عروقي است . طبق تحقيقاتي که در سال 2015 انجام شده است ، ويتامين K2 با مهار کلسيفيکاسيون شريان ها به سلامت قلب و عروق کمک کند زيرا پروتئين GLA ماتريکس را فعال کرده و از رسوب کلسيم در ديواره هاي رگ ها جلوگيري مي کند .
در يک مطالعه بسيار بزرگ که در کشور هلند بر روي بيش از 4800 مرد بزرگسال انجام شد مشخص شد که مصرف ويتامين K2 مي تواند ديسکسيون يا پارگي آيورت را 52 درصد و خطر ابتلا به بيماري هاي قلبي را 41 درصد کاهش دهد. مرداني که به صورت منظم ويتامين K2 مصرف مي کنند 51 درصد کمتر دچار مرگ به علت بيماري هاي قلبي مي شوند.
3 ) ويتامين K2 به سلامت استخوان ها و دندان ها کمک مي کند
ويتامين K2 با تنظيم جذب کلسيم در بدن مي تواند به سلامت استخوان ها و دندان ها کمک کند . برخي از مطالعات نشان داده است که مصرف ويتامين K2 مي تواند به پيشگيري و درمان شکستگي استخوان و پوکي استخوان کمک کند. مصرف ويتامين K2 مي تواند به جلوگيري از کاهش تراکم استخوان ها کمک کرده و در موادي حتي به افزايش توده استخوان ها کمک کند .
4 ) ويتامين K2 مي تواند به جذب مواد مغذي کمک کند
ويتامين K2 مي تواند به بهبود استفاده و تنظيم جذب ويتامين هاي محلول در چربي مانند ويتامين A و ويتامين D کمک کند . همچنين ويتامين K2 با اتصال به کلسيم مي تواند به استفاده بهتر از مواد مغذي مانند فسفر کمک کند.
5 ) ويتامين K2 مي تواند در سن رشد ، به رشد بهتر بدن کمک کند
ويتامين هاي محلول در آب مانند ويتامين A و ويتامين D، براي رشد بدن نقش حياتي دارند زيرا باعث تحريک جذب مواد مغذي موثر در رشد مي شوند.ويتامين K2 نيز نقش بسيار موثري در اين مورد دارد زيرا مي تواند به جذب ويتامين A و D کمک کرده و علاوه براين از سفت شدن استخوان ها قبل از رسيدن به حداکثر رشد جلوگيري مي کند به اين معني که اگر استخوان ها و دندان ها قبل از رشد کامل سفت شوند ديگر قادر به رشد نيستند و ويتامين K2 از سفت شدن استخوان و دندان قبل از رشد کامل جلوگيري مي کند.
6 ) ويتامين K2 به تعادل هورمون ها در بدن کمک مي کند
ويتامين K2 مي تواند توليد هورمون استئوکلسين را در بدن کنترل مي کند . همچنين باعث متعادل شدن هورمون هاي استروژن و تستوسترون در بدن مي شود که مي تواند نقش موثري در سلامت جنسي زنان و مردان داشته باشد . با توجه به اين خاصيتِ ويتامين K2 ، زناني که به سندرم تخمدان پلي کيستيک مبتلا هستند مي تواند مصرف ميزان بيشتري ويتامين K2 را در برنامه غذايي خود قرار دهند.
علاوه بر اين ويتامين K2 مي تواند با افزايش حساسيت بدن به انسولين ، به تعادل قند خون کمک کند و از ابتلا به مشکلات متابوليکي مانند ديابت و چاقي جلوگيري کند . در صورتي که از داروهاي کنترل قند خون مانند متفورمين استفاده مي کنيد ، قبل از دريافت ميزان بالايي از ويتامين K2 به صورت روزانه ، با پزشک خود مشورت کنيد.
7 ) ويتامين K2 مي تواند به پيشگيري از ايجاد سنگ کليه کمک کند
ويتامين K2 با جلوگيري از تجمع کلسيم در جاهاي اشتباه بدن، که عامل ايجاد سنگ کليه است ، مي تواند از ايجاد سنگ در کليه و حتي سنگ کيسه صفرا جلوگيري کند .
بهترين منابع دريافت ويتامين K2
ويتامين K2 نوعي ويتامين محلول در چربي است که به طور طبيعي در غذاهاي حيواني يافت مي شود و بدن ما توانايي ذخيره سازي اين ويتامين را دارد . براي مثال:
گوشت گاو – فقط گوشت گاوي که به صورت طبيعي و آزادانه تغذيه کرده است.
جگر مرغ – فقط مرغي که به صورت طبيعي رشد و تغذيه کرده است
تخم مرغ
سينه مرغ
کره بادام زميني
ماست
و ….
حيوانات مي تواند با مصرف گياهاني که حاوي ويتامين K1 هستند ، در بدن خود ويتامين K2 توليد کنند .به همين دليل حيواناتي که به صورت طبيعي تغذيه و رشد کرده اند داراي مقادير بالاتري ويتامين K2 هستند.
تفاوت ويتامين K2 با ويتامين K1
ويتامين K1 در بيشتر ميوه ها و سبزيجات موجود است ولي کمتر از ويتامين K2 فعال است . زماني که ويتامين K1 وارد بدن مي شود عمدتا وارد کبد شده و سپس وارد جريان خون مي شود و به طو مستقيم بر روي لخته شدن خون تاثير مي گذارد . ويتامين K2 به راحتي وارد استخوان ها و ساير بافت هاي بدن مي شود و به محافظت از استخوان ها و دندان ها کم کند.
تحقيقات نشان مي دهد که مردم ويتامين K1 را بيشتر از ويتامين K2 دريافت مي کنند زيرا ويتامين K1 در گياهان به اندازه مناسب وجود دارد در حالي که ويتامين K2 از طريق خوراکي هاي حيواني يافت مي شود.
حيوانات گياه خوار قادر هستند ويتامين ويتامين K1 را به ويتامين K2 تبديل مي کنند در حالي که بدن ما قادر به اين کار نيست.
ميزان مصرف ويتامين K2
ميزان مصرف استاندارد ويتامين K2 در بزرگسالان 90الي 120 ميکروگرم در روز است ولي اين ميزان را مي توان تا 150 الي 400 ميکروگرم افزايش داد که بهتر است تا جايي که ممکن است از طريق تغذيه دريافت شود . کساني که خطر ابتلا به بيماري هاي قلبي و عروقي و پوکي استخوان دارند ، در صورتي که قادر به دريافت ويتامين K2 از طريق تغذيه نيستند مي توانند از طريق مکمل ها ويتامين مورد نياز بدن خود را تامين کنند.
آيا مکمل هاي ويتامين K2 واقعا مفيد هستند؟
تحقيقات اخير نشان داده است که مصرف ويتامين K2 به صورت مکمل نمي تواند زياد مفيد باشد و ترجيحا بايد اين ويتامين را از طريق تغذيه مناسب دريافت کنيد . ولي در صورتي که مجبور به مصرف اين ويتامين به صورت مکمل هستيد توصيه مي شود ويتامين K2 را با برخي از چربي ها مانند تخم مرغ و روغن نارگيل مصرف کنيد . برخي از محققان اعتقاد مصرف ويتامين K2 در وعده صبحانه بهتر است زيرا بدن شما فرصت دارد تا به خوبي اين ويتامين را جذب کند.
نکته : مکمل هاي ويتامين K2 مي تواند باعث افزايش خونريزي پريود شود . همچنين اين مکمل ها با گياهان دارويي که باعث رقيق شدن خون مي شوند (مانند دارچين) تداخل دارد و در صورت مصرف درماني ، مي تواند باعث بروز عوارض جانبي ناخواسته شود.
علائم کمبود ويتامين K2
ابتلا به بيماري هاي قلبي و عروقي مانند فشار خون بالا و کلسيفيکاسيون شرياني
سنگ کليه
پوسيدگي هاي دندان و ايجاد حفره در دندان ها
ابتلا به بيماري هاي روده
مشکل در تعادل قند خون
مشکلات متابوليک بدن
تهوع زياد صبحگاهي در زنان باردار
واريس
مشکلات زير مي تواند باعث کمبود ويتامين K2 در بدن شود
بيماري هاي دستگاه گوارش و روده مانند کرون ، کوليت ، بيماري سلياک
سوء تغذيه – روزه گرفتن – پيروي از رژيم هاي غذايي سنگين و غير اصولي
مصرف مشروبات الکلي
مصرف داروهايي مانند داروهاي کاهش اسيد معده مانند امپرازول ، داروهاي رقيق کنند خون مانند وارفارين و پلاويکس ، آنتي بيوتيک ها مانند مترونيدازول و داکسي سايکلين ، داروهاي ضد سرطان ، آسپرين ، داروهاي ضد تشنج مانند فني توئين، داروهاي کاهش کلسترول خون مانند آتورواستاتين و برخي از داروهاي درمان پوکي استخوان
عوارض جانبي و مضرات مصرف ويتامين K2
عوارض جانبي ويتامين K2 معمولا زماني بروز مي کند که مکمل اين ويتامين را مصرف کنيد و دريافت ويتامين K2 از طريق رژيم غذايي معمولا عوارض جانبي در پي ندارد. مصرف بيش از حد ويتامين K2 به صورت مکمل مي تواند باعث افزايش احتمال ابتلا به بيماري هاي قلبي و عروقي شود . همچنين مصرف اين مکمل ها مي تواند در افرادي که دچار مشکلات لخته شدن خون هستند ، مشکل ايجاد کند
همچنين مکمل هاي ويتامين K2 با بسيار از داروها تداخل دارد و قبل از مصرف اين مکمل ها بايد با پزشک خود مشورت کنيد .
برخي از داروهايي که با مکمل هاي ويتامين K2 تداخل دارند عبارتند از :
آسپرين / استامينوفن / ايبوپروفن / ديکلوفناک / ليپوفيکس
وارفارين / متفورمين / پلاويکس
کاپتوپريل / آتنولول /
همراهان عزيز، آخرين خبر را بر روي بسترهاي زير دنبال کنيد:
آخرين خبر در سروش
http://sapp.ir/akharinkhabar
آخرين خبر در ايتا
https://eitaa.com/joinchat/88211456C878f9966e5
آخرين خبر در آي گپ
https://igap.net/akharinkhabar
آخرين خبر در ويسپي
http://wispi.me/channel/akharinkhabar
آخرين خبر در بله
https://bale.ai/invite/#/join/MTIwZmMyZT
آخرين خبر در گپ
https://gap.im/akharinkhabar
بازار