مهر/ پروفسور رضا نصرتي برگزيده نوزدهمين جشنوراه بين المللي تحقيقاتي رويان در بخش جنين شناسي و ناباروري مردان مجري طرح «ميکروفلويديکس براي باروري مردان» در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: ناباروري، يک مشکل سلامتي با اثرات اجتماعي – اقتصادي است که زندگي بيش از ۵۰ ميليون زوج را در سراسر جهان تحت تاثير قرار داده است.د
وي با بيان اينکه بررسي مايع مني و انتخاب اسپرم بخش مهمي در تشخيص و درمان ناباروري به حساب مي آيد، افزود: با اين وجود، روش هاي مرسوم کنوني پرهزينه، زمان بر و مستعد خطاي اپراتور هستند که نتيجه درمان و احتمال بارداري را تحت تاثير قرار مي دهد.
به گفته وي، روند افزايشي ابتلا به ناباروري در سطح جهان، توجه فوري به اين مسئله، درک چالش هاي اساسي آن و رفع کاستي هاي موجود در تشخيص و درمان آن را ضروري جلوه مي دهد از اين رو در صدد بر آمديم تا اين پروژه را با نگاه به اين موضوع پيش ببريم.
دکتراي جنين شناسي و آندرولوژي از استراليا بيان کرد: با استفاده از نتايج اين پژوهش شيوه اي سريع و ارزان با کمک روش هاي ميکروفلويديکس براي مطالعه، بررسي و انتخاب اسپرم، جهت تشخيص و درمان ناباروري مردان ارائه کرديم زيرا ميکروفلويديکس امکانات سودمندي براي تشخيص و درمان ناباروري فراهم مي کند.
وي خاطر نشان کرد: در اين پژوهش از ميکروفلويديکس براي درک بيوفيزيکي حرکت اسپرم، توسعه رويکرد مبتني بر کاغذ در بررسي مايع مني و دستيابي به روشي سريع براي انتخاب اسپرم مناسب، استفاده کرديم.
وي در خصوص روند پژوهش بيان کرد: ابتدا از ميکروفلويديکس و ميکروسکوپ فلورسانت براي ثبت و توصيف به بعدي حرکت نزديک به سطح اسپرم، با وضوح در حد نانو، براي اولين بار، استفاده کرديم سپس با بهينه کردن قابليت هاي بيوشيميايي و الکتروکاينتيک روش مبتني بر کاغذ، تکنولوژي مقرون به صرفه و سهل الوصولي براي بررسي مايع مني و تماميت DNA اسپرم، در منزل را فراهم اورديم.
نصرتي عنوان کرد: در نهايت، با استفاده از توان شناگري طبيعي اسپرم و حرکت آن بين ۵۰۰ ميکروکانال با آرايش موازي، ابزاري براي انتخاب سريع اسپرم ساختيم که بازتابي از رفتار طبيعي اسپرم در بدن بود. اين ابزار ميکروفلويديکس به صورت باليني و با استفاده از نمونه هاي انساني آزمايش و نتايج حاصل از آن با نتايج حاصل از روش هاي مرسوم کنوني را مقايسه کرديم.
وي اظهار کرد: نتايج حاصل از اين پژوهش نشان داد، اسپرم در شرايط دو بعدي و در حالت لغزيدن (slither) به شکلي که بدن اسپرم به صورت موازي سطح قرار گرفته باشد و تاژک آن در فضاي دو بعدي حرکت کند، مسافتي در حدود يک ميکرومتر را مي پيمايد؛ اسپرم انسان در حالت لغزيدن ۵۰ درصد سريع تر حرکت مي کند.
برگزيده جشنواره تحقيقاتي رويان گفت: وسيله اي بر اساس روش مبتني بر کاغذ ساختيم که مي تواند در زمان اندک (۱۰ دقيقه) و با هزينه اندک آزمايش هاي مربوط به باروري مردان را در منزل انجام دهد و سه خصوصيت غلظت، زنده ماني و حرکت مهم مايع مني را به صورت خودکار و با استفاده از روش هاي آنزيمي و رنگ سنجي محاسبه کند.
نصرتي بيان کرد: نتايج حاصل از استفاده دستگاه ۱۰۰ درصد با نتايج حاصل از روش هاي مرسوم کنوني مطابقت داشت. به علاوه، بر همين اساس روشي سريع، دقيق و کم هزينه براي بررسي تماميت ماده ژنتيکي اسپرم ابداع کرديم که با وجود هزينه بري کمتر نتايجي منطبق با روش هاي مرسوم ارائه مي کند.
وي افزود: در مورد انتخاب اسپرم، با استفاده از روش ميکروفلويديکس، انتخاب اسپرم سالم و بررسي تماميت ژنتيکي به طور همزمان و در حجم زياد ممکن شد. اين کار بر روي يک چيپ انجام ميشود که ۱ ميلي ليتر از مني را در کمتر از ۲۰ دقيقه بررسي مي کند.
وي افزود: مقايسه نتايج حاصل از اين چيپ با نتايج حاصل از روش هاي مرسوم نشان داد، استفاده از چيپ کيفيت ماده ژنتيکي اسپرم هاي انتخاب شده را ۸۰ درصد بهبود بخشيده است.
دکتراي جنين شناسي و آندرولوژي افزود: نتايج اين پژوهش نشان داد که با استفاده از روش هاي ميکروفلويديکس مي توان آزمايش هاي مربوط به کيفيت مني و انتخاب اسپرم را سريعتر، ارزان تر و دقيق تر انجام داد و رفاه و آرامش بيشتري براي مردان مبتلا به ناباروري فراهم ساخت.
دکتر رضا نصرتي دانشيار گروه مهندسي هوافضا و مکانيک دانشگاه موناش استراليا است. وي مدرک کارشناسي خود را در رشته مهندسي مکانيک از دانشگاه اميرکبير، کارشناسي ارشد خود را در همان رشته از دانشگاه تهران و دکتراي خود را از دانشگاه تورنتو دريافت کرده است.
وي هم اکنون مشغول به تحصيل در مقطع پسادکترا در دانشگاه کوبين است. او يکي از پيشگامان در زمينه ميکرو فلوپيدها در ناباروري مردان و روش هاي کمک باروري است.
نصرتي بيشتر به مطالعه و استفاده از مکانيک مقادير کم مايعات در روش هاي کمک باروريف زيست شناسي پايه، پزشکي ترجماني، حسگرهاي زيستي و علوم محيطي مي پردازد.
همچنين اين پروژه پروژه ۵ مقاله دارد و يکي از مقالات ارسالي در مجله اي با ضريب نفوذ ۱۳.۸۵ به چاپ رسيده است.
بازار