فراديد/ در ميان سبزيها و ميوهها بعضيها کمتر ديده ميشوند و کمتر مصرف ميشوند. اين نوع از ميوهها يا سبزيها اکثر براي موارد خاص مورد استفاده قرار ميگيرند. مثلا در سالاد يا ساندويچها مصرف ميشوند. يکي از معروفتترين اين ميوهها گوجه فرنگي است.
اين ميوه که در طيف سبزيجات قرار ميگيرد مصرف عمدهاي در انواع سالادها دارد. رب آن براي غذاهاي رنگي و سس آن براي مصرف در کنار اغلب فست فودها استفاده ميشود. اما خود گوجه فرنگي را در ساندويچ هم ميتوان مصرف کرد.
براي اينکه با خاصيت اين ميوه آشنا شويد اين گزارش را بخوانيد تا شايد از اين به بعد مصرف آن را در سفره غذايي خود بيشتر کنيد.
تحقيقات نشان ميدهد مصرف گوجه فرنگي به صورت خام مفيدتر است. گوجه فرنگي سرشار از ويتامينهاي C. و A.، اسيدفوليک يا بتا کاروتن و مقدار کمي ويتامينهاي گروه B. شامل B۱، B۲، B۳، B۵ و همچنين داراي مواد معدني مختلف شامل کلسيم، فسفر، پتاسيم، فيبر، سديم، گوگرد، کمي آهن، مس و روي نيز هست.
سلامت قلب:
گوجه فرنگي سرشار از ويتامين ث. است که خاصيت محافظت از قلب را دارد. ويتامين ث. موجود در گوجه فرنگي اثر ضد لخته شدن خون نيز دارد.
کنترل آسم:
محققان استراليايي اينطور ثابت کرده اند که ليکوپن و ويتامين آ. موجود در گوجه فرنگي به کاهش علائم آسم ناشي از ورزش کمک ميکند.
کاهش قند خون:
از فوايد شگفت انگيز گوجه فرنگي اين است که ميتواند بخش مهمي از رژيم غذايي فرد ديابتي را تشکيل بدهد، چون ميتواند قند خون را کنترل کند. اين ميوه حاوي کربوهيدرات بسيار کمي است، اما منبع خوبي از کروم است که قند خون را تنظيم ميکند.
سلامت استخوان ها:
گوجه فرنگي حاوي ويتامين کا است که نقش مهمي در جلوگيري از لخته شدن خون و تقويت استخوانها دارد. تحقيقات در دانشگاه بوستون نشان داده، کمبود ويتامين کا خود عاملي براي ابتلا به درد مفاصل دستها و زانوها است.
سلامت چشم ها:
گوجه فرنگي بينايي را تقويت و از آب مرواريد پيشگيري ميکند. ويتامين A. و ويتامين C. موجود در اين ميوه حتي ميتواند از شب کوري جلوگيري کند. گوجه فرنگي داراي آنتي اکسيدانهايي است که همگي از چشمها در برابر آسيبهاي ناشي از نور کمک ميکند.
پيشگيري از آسيب به DNA:
فوايد گوجه فرنگي براي سلامتي شامل جلوگيري از آسيب DNA نيز ميشود. مقادير زياد ويتامين C. و ويتامين A. موجود در گوجه فرنگي، خواص آنتياکسيداني مهمي دارند که با آسيب DNA ناشي از راديکالهاي آزاد مبارزه ميکنند. يعني اين ميوه ميتواند با علائم زودرس پيري مقابله کند.
مبارزه با سرطان:
مصرف بيشتر گوجه فرنگي به مبارزه با سرطان پروستات کمک ميکند. اين گياه ريسک ابتلا به سرطانهاي ديگر مانند سرطان معده، ريه، گردن رحم، دهان، گلو، روده، مري و تخمدان را کاهش ميدهد. دليل آن هم اين است که گوجه فرنگي سرشار از آنتي اکسيدان ليکوپن است. اگر ميخواهيد فوايد ضدسرطاني گوجه فرنگي برايتان بيشتر شود، آن را با روغن زيتون بپزيد.
سلامت پوست:
مصرف مداوم گوجه فرنگي به تميز کردن پوست و زيبا شدن آن کمک ميکند. ليکوپن موجود در گوجه فرنگي که آنتي اکسيداني قوي محسوب ميشود از پوست در مقابل صدمه آفتاب و کاهش حساسيت آن به اشعه فرابنفش کمک ميکند. زيرا اشعه فرابنفش يکي از دلايل اصلي ايجاد چينهاي ريز روي پوست است. از گوجه فرنگي براي درمان آکنه و جوش پوست نيز ميتوان کمک گرفت. پوره گوجه فرنگي را روي پوست تان بماليد تا درخشش آن برگردد.
سلامت موها:
گوجه فرنگي داراي ويتامينها و مواد معدني است که ميتوانند ظاهر بهتري به موهايتان داده و خاصيت اسيدي اين ميوه، سطح PH را نيز تعديل ميکند. ميتوانيد با آب گوجه فرنگي، طراوت و شادابي را به موهاي خود برگردانيد و از شوره آن نيز کم کنيد.
بهتر شدن خواب:
گوجه فرنگي منبع بسيار خوبي از ليکوپن و ويتامين ث. است که باعث ميشود خوب بخوابيد؛ بنابراين اگر مشکل خواب داريد، به رژيم غذايي روزانه خود گوجه فرنگي بيفزائيد. آن را در سالاد يا سوپ بريزيد و يا در اسموتي از آن استفاده کنيد.
تسکين درد:
بخاطر وجود عوامل ضدالتهابي گوجه فرنگي موجب تسکين دردهاي مزمن ميشود. افرادي که از دردهاي ملايم رنج ميبرند معمولا التهاب دارند. گوجه فرنگي براي افرادي که به بيماري قلبي، پوکي استخوان، سرطان و آلزايمر مبتلا هستند مناسب است.
مضرات گوجه فرنگي:
گوجه فرنگي خاصيت اسيدي دارد و براي افرادي که معده حساسي دارند خوب نيست.
اما اگر به خاطر خواص ديگرش مايل به مضرف آن هستيد اين روش را امتحان کنيد
پوست آن را کنده و دانه هايش را خالي کنيد و سپس داخل آب جوش بيندازيد تا اين خاصيتش از بين برود. مصرف گوجه فرنگي به ويژه گوجه فرنگي خام ميتواند براي برخي افراد آلرژي زا باشد، براي گودکان زير يک سال اصلا خوردن گوجه فرنگي توصيه نميشود ميتواند باعث شوک آنافيلاکسي شود که يک آلرژي غذايي نسبتا نادر است. توصيه ميکنيم در صورتي که دچار اسهال شديد نيز از مصرف گوجه فرنگي خودداري کنيد، چون باعث بدتر شدن وضعيت ميشود. گوجه فرنگي طبع سردي دارد و شما اگر سردمزاج هستيد بهتر است در مصرف آن زياده روي نکنيد و با ادويههاي گرمي، چون پونه و نعناع مصرف کنيد تا دچار دردهاي شکمي و نفخ و درد مفاصل نشويد.
بازار