اگر زیاد پنیر میخورید، این نکات را باید بدانید
شفقنا/ پنير يکي از مهم ترين اجزاء تشکيل دهنده صبحانه ما است. با اين حال، برخي گمان دارند خوردن اين ماده در صبحانه مفيد نيست. در اين گزارش به فوايد کلي و مضرات پنير اشاره ميکنيم. سلامت استخوانها کلسيم، پروتئين، منيزيم، زينک و ويتامين هاي A، D و K مواد مغذي موجود در پنير هستند که به سلامت استخوان ها در کودکان و بزرگسالان کمک مي کنند و از بروز پوکي استخوان پيشگيري مي کنند. برخي نظريه ها حاکي از اين است که مصرف محصولات لبني منجر به بالا رفتن سطح اسيد بدن مي شود و اين مسئله مي تواند به استخوان ها آسيب برساند. به هرحال شواهد علمي از اين نظريه حمايت نمي کنند.
پنير و سلامت دندانها
پنير مي تواند سلامت دندان ها را نيز بهبود بخشد. کلسيم نقش مهمي در شکل گيري دندان ها بازي مي کند و منبع خوبي از کلسيم است. به علاوه حداقل يکي از بررسي ها نشان داده اند که خوردن پنير مي تواند سطح pH در پلاک دندان را افزايش دهد و از دندان ها در مقابل پوسيدگي محافظت کند. به نظر مي رسد شير و ماست بدون قند داراي اين تاثير نيستند.
پنير و فشار خون
بررسي ها نشان داده اند عليرغم اينکه برخي پنيرها حاوي چربي و سديم هستند، افرادي که پنير بيشتر مي خورند، فشار خون پايين تري دارند.
کلسيم مي تواند به کاهش فشار خون کمک کند. پنيرهاي حاوي چربي پايين و سديم پايين بيشتر توصيه مي شوند. قبل از خريد پنير اطلاعات تغذيه آن را به دقت بررسي کنيد، زيرا بعضي پنيرهاي بدون چربي داراي سديم اضافه هستند. به دليل فراوري بيش از حد پنيرهاي بدون چربي به عنوان بخشي از رژيم غذايي توصيه نمي شوند.
پنير و عروق خوني سالم
برخي پنيرها حاوي سطح بالاي کلسترول و سديم هستند و ممکن است منجر به بروز مشکلات قلبي و عروقي شوند. با اين حال بررسيهايي که در سال ۲۰۱۴ انجام شد نشان دادند که محصولات لبني ميتوانند منبع خوبي از آنتي اکسيداني به نام گلوتاتيون glutathione باشند. اين آنتي اکسيدان براي سلامت مغز و پيشگيري از مشکلات ناشي از افزايش سن ضروري است.
*گلوتاتيون glutathione : يک ترکيب پروتئيني کوچک است که از سه اسيد آمينه ساخته شدهاست. به دليل استفاده از سه آمينو اسيد در ساختار اين پروتئين به آن تري پپتيد هم مي گويند.
در سال ۲۰۱۶ دانشمندان دريافتند که خواص آنتي اکسيداني پنير ميتواند از بدن در مقابل تاثيرات منفي سديم در کوتاه مدت محافظت کند. در اين بررسي عروق خوني شرکت کنندههايي که از پنير لبني مصرف ميکردند، عملکرد بهتري نسبت به عروق خوني کساني داشتند که از پنير سويا استفاده ميکردند.
بهبود ميکروبيولوژي روده و کلسترول
پنير به عنوان يک غذاي تخمير شده مي تواند به افزايش باکتري هاي سالم روده کمک کند. اين مسئله روي سطح کلسترول خون نيز تاثير مي گذارد.
پنير و وزن سالم
بررسي ها نشان داده اند شخصي که داراي شاخص توده بدني يا BMI بالاست بيش از ديگران در معرض کاهش سطح کلسيم است. از آنجايي که پنير منبع خوبي از کلسيم است، بنابراين براي کساني که رژيم غذايي براي کاهش وزن انتخاب کرده اند، پنير مفيد خواهد بود. اما به هرحال مصرف زياد پنير مي تواند تاثير معکوس داشته باشد و منجر به افزايش وزن شود. بهترين حالت براي تاثير پنير بر روي وزن اين است که به ميزان مناسب از پنير استفاده کنيد.
پنير و اسيدهاي چرب امگا ۳
اسيدهاي چرب امگا ۳ در برخي از انواع پنير موجود هستند، به ويژه پنيرهايي که با شير گاوهايي توليد ميشود که علف طبيعي و تازه ميخورند. تصور ميشود اسيدهاي چرب امگا ۳ براي سيستم قلب و عروق و مغز موثر است.
پنير و سلامت سلول ها
سلولها براي ساخت و ساز و ترميم نياز به پروتئين دارند. ۲۸ گرم پنير چدار حاوي ۷ گرم پروتئين است. ميزان پروتئين توصيه شده براي هر فرد به سن، اندازه بدن و ميزان فعاليت وي بستگي دارد.
مضرات و خطرات مصرف بالاي پنير
رژيم غذايي سرشار از سديم و چربي اشباع شده خطر ابتلا به فشار خون بالا، بيماري هاي قلبي و عروقي و ديابت نوع ۲ را افزايش مي دهد.
چربي اشباع شده: ۲۸ گرم پنير چدار حاوي ۱۲۰ کالري و حدود ۶ گرم چربي اشباع شده است. مصرف زياد چربي اشباع شده ميتواند خطر بروز ديابت، چاقي و مشکلات قلبي را افزايش ميدهد.
برخي بررسي ها نيز نشان مي دهند که چربي اشباع شده مربوط به غذاهاي لبني نسبت به چربي اشباع شده از ديگر منابع چربي داراي ضرر کمتري است.
سديم: علاوه بر چربي، برخي پنيرها حاوي سديم زيادي هستند، به ويژه پنيرهايي فراوري شده و پنيرهاي طعم دار شده.
هورمون ها: نگراني هايي در مورد وجود استروژن و ديگر هورمون هاي استروئيدي در محصولات لبني وجود دارد. اين هورمون ها مي توانند سيستم غدد درون ريز را مختل کنند و خطر بروز برخي سرطان ها را افزايش دهند.