احساس شادی و نشاط با این خوراکیها
تبيان/ مطالعات بسياري بر اين نکته تأکيد دارند که برخي مواد غذايي به دليل ترکيباتي مانند فيبرها، اسيدهاي آمينه، اسيدهاي چرب اشباع، ويتامينهاي گروه B و ... به طور طبيعي ميتوانند افسردگيهاي خفيف را برطرف کنند و زمينهساز احساس شادي و نشاط شوند. خوشبختانه اين خوراکيها جزو مواد غذايي در دسترس هستند و انتخاب درست و شناخت اين تأثيرات ميتواند به افزايش احساس شادي و نشاط دروني کمک کنند. تخمه آفتابگردان تخمههاي آفتابگردان نيز مانند انواع مغزها، حاوي انواع اسيدهاي آمينه و منيزيم هستند که اين ماده معدني نيز مانند سلنيوم در مقابله با حالات اندوه مؤثر است. البته دانه کتان نيز در اين زمينه عملکردي شبيه تخمههاي آفتابگردان دارد. از همين رو بهعنوان تنقلاتي سالم براي کسب انرژي و شادي توصيه ميشود. ماهيهاي چرب سالمون، ساردين و تن از جمله ماهيهاي چربي هستند که پس از صرف آنها، احساس نشاط سراغ شما ميآيد. درواقع، اين گروه از ماهيها منبع غني اسيدهاي چرب امگا ۳ هستند که خواص عالي بر سلامت بدن دارند. اسيدهاي چرب امگا ۳ به بهبود عملکرد مغز کمک ميکنند و از طرفي، در تنظيم خلقوخو مؤثر هستند. علاوه بر اين، امگا ۳ توليد ملاتونين، هورمون مؤثر در خواب مطلوب و تنظيم ساعت بيولوژيک بدن را تسهيل ميکند. انواع آجيل و مغزها بارها شنيدهايم گردو، بادام و ديگر مغزها جزو سالمترين ميان وعدهها هستند. قطعاً اين خوراکيهاي خوشمزه تأثير مثبتي در کسب انرژي و تجديدقوا در طول روز دارند زيرا منبع غني از فيبرها، منيزيم و اسيدهاي آمينه ضروري مانند تيروزين، والين، متيونين و لوسين هستند که اين ترکيبات در عملکرد مطلوب مغز نقش دارند. از طرفي، مغزها سرشار از ويتامين ۶ B هستند. اين در حالي است که ويتامينهاي گروه B نقش اساسي در ايجاد احساس شادي و نشاط دارند؛ زيرا در توليد سروتونين؛ هورمون شادي به بدن کمک ميکنند. شکلات تلخ خنده و نشاط پس از خوردن تکهاي شکلات عجيب نيست؛ نتايج مطالعات نشان داده کاکائوي موجود در شکلات داراي ناقلهاي عصبي است که اندورفين؛ هورمون لذت و شادي را در مغز توليد ميکند. البته بايد توجه داشت مزه کردن شکلات در دهان نيز موجب تحريک قسمتهاي ادراک لذت در مغز ميشود. با اين حال کسب چنين تأثيرات مثبتي پس از مصرف شکلات تلخ نسبت به شکلاتهاي شيري بيشتر است. درواقع، کاکائو عامل اين تأثيرات مثبت است، نه صرفاً انتخاب هر نوع شکلاتي! موز موز ميوهاي گرمسيري و با طعم شيرين است که بلافاصله پس از خوردن، احساس آرامش ايجاد ميکند. تعجبآور نيست زيرا قندهاي موجود در آن، توليد سروتونين را تحريک ميکند و پتاسيم بالاي آن نيز فشارخون را کاهش ميدهد. مصرف اين ميوه بهخصوص براي افرادي که کمي حالت عصبي دارند و از استرس رنج ميبرند توصيه ميشود. اسفناج اسفناج علاوه بر مقدار کالري پايين و هضم سريع، منبع غني از ويتامين B9 است. تأثير اين ويتامين که به فولات شناخته ميشود، کاملاً بر خلقوخو تأييد شده زيرا سطح سروتونين مغز را در حد مطلوب نگه ميدارد به عبارتي، مصرف فراوان اين سبزي ميتواند به احساس شادي کمک کند. يادتان باشد مصرف يک ليوان اسفناج ميتواند ۵۰ درصد نياز بدن به فولات را تأمين کند. آووکادو آووکادو نيز مانند موز يکي از ميوههاي بسيار مغذي و با کالري بالا (حدود 260 کيلوکالري در ۱۰۰ گرم) است که فوايد آن در بهبود پرفشاري خون، کلسترول بالا و ديابت کنار تأثير مثبت بر خلقوخو کاملاً تأييد شده است. اين ميوه گرمسيري، سرشار از اسيد آمينهاي به نام «تيروزين» است که ناقلهاي عصبي مؤثر در افزايش ميل جنسي و تمايل به برقراري ارتباط اجتماعي را توليد ميکند. همچنين منيزيم فراوان موجود در آن بهعنوان مادهاي ضد استرس شناخته ميشود. گوجهفرنگي رنگ زيباي گوجهفرنگي به دليل ليکوپن بالاي آن است که ترکيبي آنتياکسيداني شناخته ميشود و البته طي روند پخت قابليت جذب بيشتري پيدا ميکند. بر اساس پژوهشي که محققان چيني و ژاپني انجام دادهاند ليکوپن موجب افزايش احساس نشاط دروني ميشود و خوردن ۲ تا ۶ عدد از اين سبزي در هفته، احتمال بروز افسردگي را نسبت به کساني که گوجهفرنگي نميخورند کاهش ميدهد. زعفران زعفران ادويه شاديآور در طب سنتي مشرق زمين است که در درمان بيش از ۹۰ بيماري کاربرد دارد. اين ادويه تأثير مقابله با افسردگيهاي خفيف را دارد و با تنظيم اشتها به بهبود اختلالات غذايي مانند ريزهخواري کمک ميکند. خوشبختانه اين تأثير شاديآور زعفران کاملاً بدون عوارض ناشي از داروهاي ضدافسردگي است. گوشت ماکيان گوشت مرغ و بوقلمون را ميتوان جزو خوراکيهاي شاديآور دانست که اين تأثير به دليل وجود تريپتوفان است. درواقع، اين اسيد آمينه در توليد سروتونين؛ هورمون خوشخلقي و همچنين ملاتونين به بدن کمک ميکند. غلات سبوسدار طبيعي است که پس از صرف برنج، نان، سيبزميني و... احساس آرامش ايجاد شود چراکه منابع حاوي نشاسته موجب آزاد شدن انسولين در بدن و در نتيجه افزايش سطح انرژي و نشاط بيشتر ميشود. البته در اين زمينه بهتر است انواع غلات سبوسدار انتخاب شود؛ زيرا غلات تصفيه شده به سرعت جذب بدن ميشوند. از همين رو، انسولين نيز دچار افزايش آني و سپس افت ميشود که قطعاً بر خلقوخو نيز تأثير سوء خواهد داشت اما برعکس، غلات سبوسدار بهتدريج انرژي را تأمين ميکنند و در حفظ قند خون در سطح ثابت مؤثر هستند. عسل حتماً شنيدهايد که مصرف خوراکيهاي شيرين، شاديآور است؛ اما شايد ندانيد با مصرف بيش از اندازه شيرينکنندههاي مصنوعي، مغزتان به خوردن آنها عادت ميکند و درنهايت به جاي ترشح بيشتر هورمونهاي شادي، در صورت دريافت نکردن خوراکيهاي شيرين، شما را غمزده خواهد کرد. محققان معتقدند اگر به جاي مصرف قندوشکر با استفاده از عسل مغزتان را تحت تأثير قرار دهيد، شادي پايداري ايجاد ميشود و مصرف عسل برخلاف شيرينکنندههاي مصنوعي، پس از مدتي باعث غمگين شدنتان نميشود. گذشته از اين وجود ترکيبات ضدالتهاب در عسل، احتمال ابتلا به افسردگي را کاهش ميدهد. ماست پروبيوتيکي پژوهشگران معتقدند مصرف فرآوردههاي حاوي باکتري پروبيوتيک خلقوخو را بهبود ميبخشد. از نظر آنها مصرف ماست زمينه را براي ورود اين باکتريها به بدن فراهم ميکند و در اين ميان، مصرف ماستهاي غني شده با باکتريهاي پروبيوتيک، توان مغز را براي توليد سروتونين، هورمون خوشحالي بالا ميبرد.