چه بخوریم تا سالم بمانیم؟
ايسنا/ يک کارشناس تغذيه ميگويد به دنبال توسعه شهرنشيني و زندگي ماشيني در بسياري از کشورهاي جهان از جمله ايران، و ترکيبي از رژيم غذايي ناسالم و سبک زندگي کم تحرک موجب تغيير در عادات و رفتار غذايي افراد و افزايش نرخ چاقي شده است. آذين صبوري، کارشناس تغذيه و مشاور رژيم هاي درماني عنوان کرد: در دهههاي اخير به دنبال توسعه شهرنشيني، صنعتي شدن و زندگي ماشيني در بسياري از کشورهاي جهان از جمله ايران، عادات و رفتار غذايي افراد تغييرات چشمگيري داشته است. در کشور ما تغيير الگوي مصرف مواد غذايي، از مصرف غذاهاي فصلي به خصوص گياهي و غني از فيبر به سمت مصرف غذاهاي با کربوهيدرات تصفيه شده، قند و چربي و نمک زياد و غذاهاي فراوري شده، گوشت و فراورده هاي حيواني و مصرف پايين سبزي، ميوه، شير و مواد لبني بوده است. وي با اشاره به شعار امسال روز جهاني غذا در سال ۲۰۱۹، افزود: روز جهاني غذا، تلنگري براي بيداري وجدانهاي به خواب رفته و روز هم دردي با گرسنگاني است که از ابتدايي ترين حق زندگي، يعني غذا محروم هستند. مشاور رژيم هاي درماني با تاکيد بر بر اهميت داشتن جهاني بدون گرسنگي با تغذيه سالم گفت: جهان براي رسيدن به حذف گرسنگي تا سال ۲۰۳۰ به چالش کشيده شده و هر يک از افراد جامعه در اين جريان نقشي دارند. جايي که گرسنگي و چاقي با هم زندگي ميکنند! صبوري با بيان اينکه اقدامات و فعاليت هاي ما، آينده ي ما هستند، بيان کرد: در روز جهاني غذا سازمان هاي بين المللي به منظور برقراري روابط در زمينه کشاورزي و زمينه سازي براي جلوگيري از فقر و گرسنگي و نابودي محيط زيست، تلاش مي کنند. اين کارشناس تغذيه تاکيد کرد: ترکيبي از رژيم غذايي ناسالم و سبک زندگي کم تحرک موجب افزايش نرخ چاقي شده که نه تنها شامل کشورهاي توسعه يافته، بلکه در کشورهاي کم درآمد و جايي که گرسنگان و چاقها اغلب با هم زندگي ميکنند، نيز وجود دارد. وي اضافه کرد: بر اساس آخرين داده هاي سازمان ملل در سال ۲۰۱۶، حدود ۸۱۵ ميليون نفر يعني ۱۱ درصد از جمعيت جهان هنوز از گرسنگي رنج مي برند و از سوي ديگر در حالي که ميليون ها نفر گرسنه هستند، ۶۷۲ ميليون نفر از چاقي رنج ميبرند و ۱.۳ ميليارد نفر داراي اضافه وزن هستند. نکاتي براي بهبود تغذيه خانواده آذين صبوري خاطرنشان کرد: ما به عنوان يک مصرف کننده و عضوي از جامعه براي بهبود تغذيه خانواده خود بايد نکاتي را رعايت کنيم. براي نمونه دريافت ميوه، سبزي، حبوبات، آجيل و غلات سبوس دار را افزايش دهيم و مصرف مواد خوراکي که براي توليد نياز بالايي به منابع طبيعي مانند آب دارند را کاهش دهيم. مشاور رژيم هاي درماني با تاکيد بر فعاليت بدني روزانه به مدت ۳۰ دقيقه، ادامه داد: همچنين بايد مصرف مواد غذايي و نوشيدنيهاي حاوي قندهاي تصفيه شده به ميزان زياد، چربيهاي اشباع و نمک را کاهش دهيم. وي عنوان کرد: تا حدامکان مواد خوراکي کامل (قهوه اي) را جايگزين انواع تصفيه شده (سفيد) کنيم، مثلا برنج قهوه اي به جاي برنج سفيد، آرد گندم کامل به جاي آرد سفيد و نان هاي سبوس دار به جاي انواع نان سفيد. غذاهاي بومي منطقه را بشناسيم اين کارشناس تغذيه توصيه کرد: مصرف روغن ها و چربي هاي سالم مانند روغن ذرت، سويا، کانولا، زيتون، دانههاي روغني و ماهي را در برنامه غذايي روزانه خود قرار دهيم و به ميزان مصرف چربيهاي اشباع حيواني مثل گوشت هاي چرب، کره و چربي هاي ترانس موجود در غذاهاي صنعتي و سرخ شده توجه کنيم. صبوري يادآور شد: ماهي را به عنوان منبع خوب پروتئين، ويتامين، املاح، امگا ۳ در رژيم غذايي خود قرار دهيم و تا حد امکان مواد غذايي را تازه مصرف کنيم و مصرف خوراکيهاي خارج از فصل را کمتر کنيم. کارشناس رژيم درماني اظهار کرد: با کمک دانش و تجربه افراد محلي، غذاهاي بومي منطقه را بشناسيم و در برنامه روزانه خود قرار دهيم. اگر شاغل هستيم و ناچاريم وعده هاي غذايي را خارج از منزل مصرف کنيم خوراک را در منزل تهيه و در محل کار سرو کنيم.