ايسنا/ محققان در پژوهشي تاثير بستهبندي با لفافهاي نانو نقره را بر نگهداري کلهپاچه بررسي کردند.
افزايش زمان ماندگاري مواد غذايي يک امر مهم و اجتنابناپذير است. کلهپاچه از آن جايي که يک غذاي سنتي و محلي در ايران است، به دليل رطوبت بالا و بار ميکروبي ميتواند زمينه مناسبي براي رشد پاتوژنهاي غذايي باشد. کله پاچه داراي پروتئين و اسيدهاي چرب فراواني است که ميتواند محيط مناسبي براي رشد ميکروارگانيسمهاي مولد فساد باشد. محققان در پژوهشي راهي را براي کاهش بار ميکروبي کله پاچه بررسي کردهاند.
در اين پژوهش که توسط انوشه شريفان، رامين بهشتيزاده و حامد اهري از دانشکده علوم کشاورزي و صنايع غذايي دانشگاه آزاد واحد علوم و تحقيقات و همچنين اميرعلي انوار از دانشکده علوم تخصصي دامپزشکي دانشگاه آزاد واحد علوم و تحقيقات انجام شده، آمده است:« استفاده از نانو ذرات فلزي به واسطه سايز کوچک ماده مصرفي( در مقياس نانو)، انحلال نسبتا بالا، انعطافپذيري بالا، ويژگيهاي شيميايي و ميکروبي خوب به دليل دارا بودن نسبت سطح به حجم بالا و همچنين به دليل افزايش مقاومت ميکروارگانيسمها به يونهاي فلزي و آنتيبيوتيکها و ايجاد سويههاي مقاوم به عنوان جايگزين آنتيبيوتيکها، توليد اشکال دارويي متنوع و همچنين توجه ويژه جهاني نسبت به روشهاي تشخيص سريع و دقيق از اهميت ويژهاي برخوردار هستند.»
بر اساس آن چه در اين مقاله آمده است، يکي از تکنولوژيهاي جديد که امروزه براي نگهداري مواد غذايي مورد توجه محققان قرار گرفته است و براي محصولات قابل استفاده است، بهرهگيري از بستهبنديهاي ضدميکروب است که در ساخت آنها از موادي در مقياس نانو استفاده ميشود و در اين بين نانو ذرات نقره از موثرترين آنها است.
نويسندگان اين مقاله، پس از تهيه سوسپانسيون ميکروبي به ارزيابي خاصيت ضدباکتريايي پوششها با غلظتهاي مختلف 1000ppm، 2000 ppm و 3000 ppm پرداخته شد.
در اين پژوهش آمده است:« در اين تحقيق از پوششهايي با غلظت 3500ppm و 4000ppm استفاده شد که داراي بيشترين تاثير بر روي کله پاچه نگهداري شده در يخچال با سرمايش 4 درجه سانتيگراد داشته است و توانست بار ميکروبي کله پاچه را ثابت نگهدارد، ممکن است بتوان غلظتهاي بالاتر را با خاصيت آنتيباکتريال توليد کرد و به کار برد.»
در پايان چنين نتيجهگيري ميشود که غلظتهاي 3500 ppm و 4000 ppm نانو ذره نقره در حفظ ميزان نسبي باکتري اشرشياکلاي در چهار روز آزمايش بر روي کله پاچه تاثير بيشتري نسبت به ساير غلظتهاي نانو نقره دارند. همچنين سايز نانو ذرات نقره با ميکروسکوپ الکتروني اندازهگيري و 62nm گزارش شد. در نهايت با توجه به کليه نتايج، استفاده از لفافهاي بستهبندي نانو نقره اصلاح شده با فتوکاتاليست TIO2 (دياکسيد تيتانيوم) براي افزايش ماندگاري کله پاچه توصيه ميشود.
اين پژوهش در اولين شمارهي پانزدهمين سال نشريه پاتوبيولوژي مقايسهاي منتشر شده است.
بازار