هشدارهایی که باید در مصرف آنتیبیوتیکها جدی بگیرید

ايسنا/ آنتيبيوتيکها براي درمان بيماريهاي باکتريايي تجويز ميشوند. از آنجايي که باکتريها داراي انواع مختلفي هستند، براي هر کدام از آنها نوع خاصي از آنتيبيوتيک تجويز ميشود. تنها با شناخت نوع باکتري ميتوان به مقابله با آن رفت...
آنتيبيوتيک تنها زماني به درمان پاسخ ميدهد که با تشخيص پزشک، در يک مدت زمان و يک غلظت خاص در اختيار بيمار قرار گيرد؛ در اين صورت است که ميتوان اميدوار بود ميکروب از بين ميرود و بدن قدرت دفاع از خود در برابر بيماري را دارا ميشود.
خود درماني يا مصرف خودسرانه آنتيبيوتيکها معضلي است که هرساله با نزديکي به فصول سرد سال که احتمال ابتلا به آنفلوآنزا قوت ميگيرد، افزايش مييابد؛ موضوعي که همواره مورد تاکيد متخصصان است؛ زيرا مصرف سرخود آنتيبيوتيکها ميتواند مقاومت ميکروبي را افزايش دهد. با شيوع اپيدمي کرونا با توجه به شباهت علائم اين ويروس با آنفلوآنزا، سرماخوردگي و عفونتهاي تنفسي برخي با اين تصور که آنتيبيوتيک راه درمانشان است اقدام به استفاده از آن کردند، موضوعي که بلافاصله با واکنش پزشکان و متخصصان روبرو شد. اکنون نيز با نزديکي به فصل پاييز يکي از نگرانيها مصرف آنتيبيوتيکها بدون تجويز پزشک است.
استفاده خودسرانه دارو بدون شناخت دقيق نوع باکتري آنهم در مدت زمان کوتاه ميتواند باعث شود ميکروب کشته نشده و يا به مرور زمان کشته شود که اين موضوع به ميکروب فرصت خواهد داد راه مقابله با آنتيبيوتيک را کشف کند؛ زيرا ميکروب نيز داراي سيستم داخلي هوشمند است. ادامه دار شدن روند فوق باعث ميشود مقاومت دائمي در مقابل دارو پيش آيد. اين جهش ژنتيکي که در ميکروب به واسطه مصرف غلط دارو به وجود آمده است، به نسلهاي بعد آن نيز منتقل شده و انواع پيشرفتهتري از ميکروب به وجود ميآيد.
با شروع مصرف آنتيبيوتيک به تشخيص پزشک ممکن است علائم بيماري در فرد کاهش يافته يا موقتا از بين برود؛ اين موضوع سبب ميشود فرد با فرض اينکه بيمارياش درمان شده مصرف دارويش را قطع کند. قطع مصرف ناگهاني دارو ميتواند سبب ايجاد مقاومت در درمان شده و ميکروب به طور کامل از بين نرود؛ از اين رو تا پيش از اتمام داروي خود هرگز نبايد مصرف آن را قطع کرد. آنتيبيوتيکهاي باقيمانده در منزل را در اختيار ساير اعضاي خانواده قرار ندهيد.
شستوشوي دستها خط مقدم دفاعي بر عليه گسترش باکتريها است. در صورت تداوم و گسترش مقاومت ميکروبها در برابر آنتيبيوتيکها اجتماع با خطر فزاينده عفونتهاي رايج روبرو ميشود که درماني برايشان وجود ندارد. آنتيبيوتيکها قادر به درمان همه انواع عفونتها، سرماخوردگي، سردرد يا آنفلوآنزا نيستند. بنابراين براي درمان گلودرد، سردرد يا احساس ضعف نبايد از آنها استفاده کنيم.
بر اساس اعلام وزارت بهداشت، آنتيبيوتيکها در حال از دست دادن اثربخشي خود هستند و اين در حالي است که هيچ آنتيبيوتيک جديدي در دنيا در دست توليد نيست. بايد با مصرف محتاطانه آنها اثربخشيشان را به مدت طولانيتري حفظ کنيم. اگر جلوي استفاده نامناسب از آنتيبيوتيکها گرفته نشود به مقاومت ميکروبها در برابرشان دامن زدهايم که اين موضوع يکي از بزرگترين تهديدها عليه بهداشت و سلامت جهاني است.