مواد غذایی تازه، کنسرو یا فریزشده؛ کدام بهتر است؟
باشگاه خبرنگاران/ طبق اعلام يک متخصص رژيم غذايي در انگليس، مواد غذايي کنسروي احتمالا مواد مغذي بيشتري خواهند داشت.
در حالي که به نظر ميرسد غذاهاي کنسرو شده و منجمد داراي مواد مغذي کمتري هستند، اما مسأله هميشه به اين شکل نيست.
پايگاه خبري ديلي ميل انگليس در گزارشي اعلام کرد غذاهاي منجمد و کنسروي ممکن است داراي مواد مغذي بيشتري باشند؛ همچنانکه آنها احتمالا دور ريز کمتري هم خواهند داشت؛ چرا که معمولا آنها پيش از مصرف فاسد نميشوند.
«هلن باند» (Helen Bond) متخصص رژيم غذايي در شهر «دربي شر» (در ميدلندز شرقي انگليس) اعلام کرد: اگرچه از لحاظ تئوري، ميوه ها و سبزي هاي تازه مواد مغذي بيشتري دارند؛ چرا که داراي ويتامينها و مواد معدني هستند (هرچند به صورت طبيعي با گذشت زمان اين مسأله کاهش مييابد)، اما ممکن است اين مسأله در خصوص ميوه و سبزي تازه پس از توليد و انتقال به مغازه و چيده شدن داخل قفسههاي سوپرمارکت براي يک مدت و پس از آن پژمرده شدن در طبقات يخچال شما صدق نکند.
او افزود: در حقيقت بسياري از مواد منجمد داراي مواد مغذي بيشتري از محصولات تازه هستند؛ چرا که آنها سريع منجمد ميشوند تا مواد مغذي شان را حفظ کنند.
به نوشته ديلي ميل، اگرچه فرايند کنسرو کردن - که شامل استريل کردن غذا بوسيله گرما در يک ظرف در بسته است تا ميکروبهاي آن کشته شوند- ميتواند برخي مواد مغذي را که با گرما آسيب ميبينند، کاهش دهد؛ اما ديگر مواد مغذي تا زماني که شما درِ اين مواد کنسرو شده را باز کنيد، پايدار ميمانند.
طبق مطالعهاي که نتايج آن در سال ۲۰۱۵ در مجله «Nutrients» به چاپ رسيد، افرادي که در هفته بيش از ۶ غذاي کنسروي مصرف ميکنند، داراي مقادير بالاتري از ۱۷ ماده مغذي ضروري هستند که از جمله آن ميتوان به پتاسيم (که براي حفظ فشار خون مناسب و سالم مفيد است)، کلسيم (که براي استخوانهايي قويتر نياز است) و فيبر (که براي گوارشي سالم نياز است) اشاره کرد.
ديلي ميل در ادامه نوشت: بنابراين ما از «هلن باند» متخصص رژيم غذايي خواستيم تا محتواي غذاهاي رايج را که ميتوان به صورت تازه يا کنسروي استفاده کرد ارزيابي کند و سپس يک برنده را از ميان آنها انتخاب کرديم.
توت فرنگي
توت فرنگي يکي از خوراکيهايي است که جزء کمپين «۵ عدد در هر روز» (۵ A Day) به حساب ميآيد، مصرف روزانه ۸۰ گرم توت فرنگي تازه بيش از نيمي (۵۷ درصد) از «ويتامين سي» بدن يک بزرگسال را که براي پوست سالم و سيستم ايمني بدن نيازمند است، تأمين ميکند. (کمپين ۵ عدد در هر روز، کمپيني است که در کشورهاي توسعه يافته مانند آمريکا، انگليس، فرانسه و آلمان براي تشويق افراد به منظور مصرف دست کم ۵ ميوه و سبزي به شکل روزانه و به ميزان ۴۰۰ گرم طبق توصيه سازمان جهاني بهداشت به راه افتاده است.)
مصرف توت فرنگي سبب ميشود خون سالم تري داشته باشيم و خستگي را کاهش ميدهد البته طبق تحقيقاتي که در سال ۲۰۱۵ از سوي دانشگاه کاليفرنيا انجام شد، اين ميوه ۳۰ درصد از ويتامين خود را سه روز بعد از زمان برداشت از دست ميدهد.
توت فرنگي کنسرو شده
۹ عدد توت فرنگي ميتواند به عنوان بخشي از کمپين «۵ عدد در هر روز» محسوب شود. در روند کنسرو سازي تقريبا «ويتامين سي» به نصف ميرسد و سطح فوليک اسيد (ويتامين ب ۹) را تا ۹۰ درصد کاهش ميدهد. مسأله اصلي در توت فرنگيهاي کنسرو شده، شربت نگهداري شده در آن است که شيريني آن در پوسيدگي دندان و افزايش وزن تاثير دارد.
توت فرنگي منجمد
طبق مطالعه دانشگاه کاليفرنيا، «ويتامين سي» اين ميوه منجمد که تازه برداشت شده باشد، به طور کامل حفظ ميشود؛ چرا که توت فرنگي با مواد مغذي آن منجمد ميشود و تا سه ماه بعد داراي مواد مغذي سالم است.
سيب زميني
طبق اعلام ديلي ميل، سيب زميني تازه در مقايسه با سيب زميني کنسروي و منجمد، داراي خاصيت بيشتري است. سيب زميني تازه داراي ۲.۲ گرم فيبر (براي سلامت روده) در هر ۱۲۰ گرم است. سيب زميني همچنين يک هفتم ويتامين ب ۱ روزانه شما را تأمين ميکند.
سيب زميني کنسروي، «شاخص قند خون پايين تري به نسبت تازه آن دارد که در نتيجه، سطح قند خون را زياد بالا نميبرد و براي افراد مبتلا به ديابت نوع ۲ مناسب است. با اين حال سطح ويتامين ب سيب زميني کنسروي، بسيار کم و در هر ۱۲۰ گرم، تنها دو درصد از ويتامين ب ۱ روزانه ما را دارد.
اسفناج
اسفناج تازه منبعي غني از فوليک اسيد (ويتامين ب ۹) است. اسفناج در صورت جوشانده شدن، ۳۰ درصد از ويتامين لازم خود را از دست ميدهد.
بر اساس تحقيقات، سطح «ويتامين سي» ميتواند به شکل چشمگيري در يخچال کاهش يابد. قراردادن اين سبزي در جايي که رطوبت در سطح بالايي قرار دارد، به حفظ ويتامين سي کمک ميکند.
گوجه فرنگي
به طور متوسط گوجه فرنگي تازه يا خام (به ميزان ۸۰ گرم) ۱۸ ميلي گرم ويتامين سي شما را تأمين ميکند. همين مقدار همچنين حدود ۶ درصد از ويتامين (A) مورد نيازبراي سلامت پوست و بينايي را تأمين ميکند. گوجه فرنگيهاي گيلاسي، ميزان بيشتري ويتامين آ دارند (در حدود ۸ درصد).
بر اساس اعلام ديلي ميل، گوجه فرنگي کنسرو شده (رب گوجه فرنگي) در اين مقايسه براي مصرف بهتر است؛ چرا اگرچه نيمي از ويتامين سي خود را از دست ميدهد، اما شما ميتوانيد يک هشتم بيشتر از ميزان روزانه تان مصرف کنيد. همچنين پخت و پز صورت گرفته در طي فرايند کنسرو سازي، سلولهاي گوجه فرنگي را ميشکند و سبب ميشود رنگدانه قرمز موجود در آن راحتتر جذب بدن شود؛ گوجه فرنگي کنسرو شده سه برابر بيشتر از نوع تازه آن آنتي اکسيدان دارد.
گوشت چرخ شده گاو
۱۲۵ گرم گوشت چرخ شده گاو ، داراي ۲۷ گرم پروتئين است که اين ميزان، بيش از نيمي از مقدار مورد نياز روزانه شما براي ترميم و تجديد عضلات و بافت هاست.
در مورد گوشت چرخ کرده گوساله منجمد بايد گفت شما چيزي از مواد مغذي را از دست نخواهيد داد؛ حتي بسته بندي آن به شکلي مات (و کدر) سبب ميشود که انواع ويتامين ب حساس به نور ، مانند ب ۲ و ب ۱۲ موجود در گوشت حفظ شود.