با این خوراکیها از سرطان روده پیشگیری کنید
تبيان/ اگر به بهانهاي براي خوردن کربوهيدرات نياز داريد، خوششانس هستيد. يک گزارش از محققان جهاني سرطان اظهار کرد که شما ميتوانيد خطر ابتلا به سرطان کولورکتال (سرطان روده بزرگ و رکتوم) را با خوردن غلات کامل بيشتر، کاهش دهيد.
به گزارش بهداشت نيوز، نکته تکاندهنده اين است که سرطان کولون و رکتوم (راستروده) بيش از گذشته در حال آسيب رساندن به بزرگسالان جوان ميباشد.
به عنوان مثال افراد متولد سال 1991 نسبت به افراد متولد سال 1950، بيش از دو برابر در معرض خطر ابتلا به سرطان کولورکتال هستند. امروزه، اين بيماري، يکي از سرطانهاي شايع است.
گزارش سال 2017 موسسه تحقيقات سرطان آمريکا و صندوق جهاني تحقيقات سرطان، خبرهاي خوبي به ارمغان آورد: اقدامات زيادي وجود دارد که افراد ميتوانند براي کاهش چشمگير خطر ابتلا به سرطان کولورکتال انجام دهند. يافتهها «قوي و شفاف» هستند. رژيم غذايي و سبک زندگي نقش بزرگي در سرطان کولورکتال دارند.
به طور ويژه، اين گزارش نشان ميدهد که خوردن روزانه غلات کامل، ممکن است خطر ابتلا به سرطان کولورکتال را حدود 17 درصد کاهش دهد. اين گزارش، شاهدي به شواهد علمي قبلي اضافه ميکند که نشان ميدادند غذاهاي حاوي فيبر ممکن است خطر ابتلا به اين سرطان خاص را پايين بياورند.
در اين گزارش دانشمندان، آناليز جامع 99 مطالعه علمي موجود، که شامل اطلاعات حدود 29 ميليون نفر بود، را انجام دادند. از اين تعداد، بيش از يکچهارم از يک ميليون نفر مبتلا به سرطان کولورکتال تشخيص داده شده بودند.
دقيقاً چه چيزي به عنوان غلات کامل محسوب ميشود؟
غلات کامل، هم شامل سبوس و هم شامل جوانه هستند.
سبوس، پوست خارجي چند لايهي دانه خوراکي است. سبوس شامل آنتياکسيدانهاي مهم، ويتامينهاي گروه B و فيبر ميباشد. و جوانه، بخشي از غله است که توانايي تبديل شدن به يک گياه جديد را دارد. جوانه شامل بسياري از ويتامينهاي گروه B، برخي از پروتئينها، مواد معدني و چربيهاي سالم است. غلات کامل، منبعي غني از مواد شيميايي گياهي و آنتياکسيدانهايي است که خاصيت ضد سرطاني دارند. تصور ميشود که غلات کامل با کاهش سطح انسولين ناشتا، اثرات مفيدي بر جلوگيري از سرطان کولورکتال ميگذارد.
چه مقدار از غلات کامل را بايد بخوريد تا فوايد آن را ببينيد؟
طبق مطالعه قبلي، سه وعده غلات کامل در روز (مجموعاً 90 گرم) با کاهش 17 درصدي احتمال ابتلا به سرطان کولورکتال همراه بود. يک وعده غلات کامل برابر است با يکدوم فنجان برنج قهوهاي پخته شده، بلغور جو دوسر يا ساير غلات کامل، يا يک فنجان غلات کامل صبحانه.
برخي متخصصين، غلات جوانهزده را پيشنهاد ميکنند، اما گزينههاي بيشتر ديگري وجود دارد. بايد مقدار بيشتري از غذاهايي که تنها شامل غلات کامل نميشوند و عناصر ديگري هم دارند (مانند کراکر غلات کامل، گرانولابار، نان و مافين) بخوريد تا ميزان مطلوب غلات کامل را جذب کنيد.
غلات کامل، منبعي غني از مواد شيميايي گياهي و آنتياکسيدانهايي است که خاصيت ضد سرطاني دارند. تصور ميشود که غلات کامل با کاهش سطح انسولين ناشتا، اثرات مفيدي بر جلوگيري از سرطان کولورکتال ميگذارد
اين گزارش خاطرنشان ميکند که برخي از عادات سبک زندگي با خطر بالاتر سرطان روده بزرگ مرتبط است:
· مصرف زياد گوشت قرمز پخته شده مانند گوشت گاو يا گوشت خوک (بيش از 500 گرم يا کمي بيش از يک پوند در هفته)
· خوردن منظم هاتداگ، بيکن، و يا ساير گوشتهاي فرآوري شده
· داشتن اضافهوزن يا چاقي
· مصرف نوشيدنيهاي الکلي
· سيگار کشيدن
روشهاي ديگر کاهش خطر ابتلا به سرطان کولورکتال
علاوه بر اين، در اين گزارش آمده که افرادي که از نظر جسمي فعاليت بيشتري دارند (حداقل 30 دقيقه فعاليت بدني در روز) در مقايسه با افرادي که فعاليت بدني بسيار کمي دارند، کمتر در معرض خطر ابتلا به سرطان کولون (اما نه رکتال) قرار دارند. اين گزارش همچنين شواهد کمي مبني بر ارتباط مصرف ماهي و غذاهاي حاوي ويتامين C (مانند پرتقال، توتفرنگي و اسفناج) و کاهش خطر ابتلا به سرطان کولورکتال، يافتند. همه اينها به قدرت رژيم غذايي گياهي اشاره دارد.
جايگزين کردن غلات تصفيهشده با غلات کامل، مصرف بيشتر غذاهاي گياهي مانند، ميوهها، سبزيجات و حبوبات به شما يک بسته رژيم غذايي حاوي ترکيبات محافظتکننده در برابر سرطان، ارائه ميدهد و به کنترل وزن، که در کاهش خطر بسيار حائز اهميت است، کمک ميکند.
وقتي پاي سرطان به ميان ميآيد، هيچ تضميني وجود ندارد، اما اکنون روشن است که گزينههايي وجود دارد که ميتوانيد انتخاب کنيد و گامهايي در جهت کاهش خطر ابتلا به سرطان کولورکتال و ساير موارد، برداريد.