۵ فایده بینظیر چای سبز
شفقنا/ چاي سبز نوعي چاي است که از بخارپز کردن، تفت دادن و خشک کردن برگ گياه Camellia sinensis تهيه مي شود. اين يکي از محبوب ترين نوشيدني ها است که در سراسر جهان مصرف مي شود و هزاران سال است که مورد استفاده قرار مي گيرد.
در حقيقت، تصور مي شود چاي سبز براي کساني که مرتباً آن را مي نوشند فوايد زيادي براي سلامتي دارد. در اينجا پنج فايده احتمالي چاي سبز و نحوه ترکيب آن در رژيم غذايي آورده شده است.
چاي سبز ممکن است سلامت مغز را بهبود بخشد
يکي از مواد اصلي موجود در چاي سبز، کافئين است. کافئين مي تواند پيام رسان شيميايي به نام آدنوزين را در مغز مسدود کند، که باعث کنترل خواب آلودگي يا بيداري مي شود. انسداد آدنوزين مي تواند از خواب آلودگي جلوگيري کند، به همين دليل بسياري از افراد از کافئين براي بيدار ماندن و تيز بيني استفاده مي کنند.
توليد بيش از حد آدنوزين در مغز نيز با شرايط شناختي مانند آلزايمر و پارکينسون مرتبط است. تحقيقات نشان مي دهد که مصرف منظم کافئين ممکن است خطر ابتلا به اين شرايط را کاهش دهد.
ميزان کافئين موجود در چاي سبز بسيار کمتر از قهوه است، بنابراين مي توان برخي از فوايد کافئين را بدون عوارض جانبي ناخوشايند مانند احساس ناخوشايند دريافت کرد.
چاي سبز همچنين حاوي يک اسيد آمينه است که مشخص شده است استرس را کاهش مي دهد و روحيه را تقويت مي کند.
چاي سبز قلب را سالم نگه مي دارد
چاي سبز با کاهش عوامل خطرساز بيماري هاي قلبي در سلامت قلب نقش دارد.
فشار خون بالا يکي از رايج ترين عوامل خطر بيماري هاي قلبي است. تحقيقات نشان مي دهد که مصرف چاي سبز به طور قابل توجهي فشار خون سيستوليک و دياستوليک را کاهش مي دهد، که اين دو عدد مختلفي است که فشار خون فرد در آنها ثبت مي شود.
همچنين يک مطالعه بزرگ در سال ۲۰۰۶ نشان داد افرادي که شش فنجان چاي سبز يا بيشتر مصرف مي کنند، در مقايسه با افرادي که کمتر از يک بار در هفته مصرف مي کنند، ۳۳٪ کمتر در معرض ديابت نوع ۲ هستند.
چاي سبز به کاهش کلسترول کمک مي کند
کاتچين جز اصلي چاي سبز است. کاتچين ها آنتي اکسيدان هاي طبيعي هستند که داراي اثرات آنتي اکسيداني، ضد التهابي و ضد فشار خون هستند. آنها با کاهش جذب کلسترول به بدن، سطح کلسترول را کاهش مي دهند.
به طور متوسط نوشيدن دو فنجان چاي سبز در روز به مدت ۱۰ سال منجر به کاهش قابل توجهي در سطح کلسترول LDL مي شود. کلسترول LDL به کلسترول بد نيز معروف است، زيرا مي تواند باعث تجمع پلاک در رگ هاي شما شود، که خطر ابتلا به حمله قلبي يا سکته را افزايش مي دهد.
چاي سبز براي سلامت استخوان مفيد است
چاي سبز همچنين به سلامت و استحکام استخوان ها کمک مي کند. تحقيقات نشان مي دهد که ممکن است به درمان و جلوگيري از پوکي استخوان کمک کند.
برگ هاي چاي حاوي فلورايد است که ممکن است باعث پوکي استخوان شود و همچنين ترکيبات مفيدي مانند فلاونوئيدها و فيتواستروژن ها وجود دارد. فلاونوئيدها و فيتواستروژن ها مواد شيميايي گياهي هستند که مي توانند استخوان سازي را تقويت کرده و از تجزيه بافت استخوان جلوگيري کنند.
يک مطالعه در سال ۲۰۰۹ نتيجه گرفت که چاي سبز پس از بررسي سلولهاي استخوان ساز، ممکن است براي سلامتي استخوان مفيد باشد. محققان سلول ها را در معرض اپي گالوکاتچين (EGC) ، گالوکاتچين (GC) و گالوکاتچين گالات (GCG) قرار دادند که همه از اجزاي اصلي چاي سبز هستند. پس از چندين روز، آنها مشاهده کردند که EGC رشد استخوان را تا ۷۹٪ افزايش مي دهد. آنها همچنين مشاهده کردند که غلظت زياد EGC فعاليت استئوکلاست را مختل مي کند، سلولي که استخوان ها را ضعيف مي کند.
چاي سبز مفيد براي پوست
نوشيدن چاي سبز – يا استفاده موضعي از آن – فوايد زيادي براي پوست دارد.
چاي سبز حاوي يک ريز مغذي به نام اپي گالوکاتکين گالات (EGCG) است که ممکن است مسئول خاصيت ترميم پوست چاي سبز باشد. برخي تحقيقات نشان مي دهد که EGCG حاوي آنتي اکسيدان است که به جلوگيري از آسيب هاي نور خورشيد کمک مي کند. همچنين باعث افزايش رطوبت پوست، حفظ رطوبت و جلوگيري از ايجاد چين و چروک مي شود.
همچنين مشخص شده است که چاي سبز داراي خاصيت ضد پيري است. يک مطالعه کوچک در سال ۲۰۰۵ اثرات استفاده از مکمل هاي خوراکي و استفاده موضعي چاي سبز بر روي پوست پير را به مدت ۸ هفته بررسي کرد. محققان دريافتند که استفاده از چاي سبز به صورت موضعي و خوراکي در شرکت کنندگان باعث بهبود قابليت ارتجاعي پوست مي شود.
کاتچين، پلي فنول موجود در چاي سبز، در صورت استفاده موضعي، به تسکين پوست ملتهب نيز کمک مي کند.