کنترل فشار خون با مصرف موز
طبنا نيوز/موز يکي از محبوب ترين ميوه ها در سراسر جهان است و حاوي مواد مغذي اساسي است که مي تواند تاثير محافظتي بر سلامتي داشته باشد. در اين مقاله به بررسي خواص موز مي پردازيم.
آشنايي با خواص موز
موز (banana) يکي از محبوب ترين ميوه ها در سراسر جهان است و حاوي مواد مغذي اساسي است که مي تواند تاثير محافظتي بر سلامتي داشته باشد. خوردن اين ميوه مي تواند به کاهش فشار خون کمک کرده و خطر سرطان را کاهش دهد.
فوايد موز براي سلامتي
بخش هاي زير برخي از مزاياي موز براي سلامتي را توضيح مي دهد. اطلاعات مربوط به تغذيه از پايگاه داده فود سنترال وزارت کشاورزي ايالات متحده ارائه مي شود. نيازهاي روزانه افراد به مصرف موز طبق دستورالعمل هاي رژيم غذايي سال هاي ۲۰۱۵ تا ۲۰۲۰ براي آمريکايي ها است. اين موارد براي بزرگسالان است، اما تقريبي هستند زيرا مقادير آنها براساس سن و جنس فرد متفاوت است.
تاثير موز بر فشار خون
انجمن قلب آمريکا مردم را تشويق مي کند تا ميزان نمک يا سديم خود را کاهش دهند و مصرف غذاهاي حاوي پتاسيم را افزايش دهند زيرا پتاسيم مي تواند به کنترل فشار خون و کاهش فشار روي سيستم قلبي عروقي کمک کند. طبق اطلاعات تغذيه اي موجود در منابع فوق يک عدد موز متوسط تقريبا ۹ درصد از نياز روزانه پتاسيم فرد را تامين مي کند.
ارتباط اين ميوه و آسم
نتايج مطالعه اي در سال ۲۰۰۷ نشان داد خوردن موز مي تواند از بروز خس خس در کودکان مبتلا به آسم جلوگيري کند. يکي از دلايل اين امر مي تواند آنتي اکسيدان و محتواي پتاسيم موز باشد. با اين حال، براي تاييد اين يافته ها تحقيقات بيشتري لازم است.
ارتباط موز با سرطان
تحقيقات آزمايشگاهي نشان داده است لکتين پروتئيني که در موز وجود دارد مي تواند از رشد سلول هاي لوسمي جلوگيري کند. لکتين به عنوان يک آنتي اکسيدان به بدن کمک مي کند مولکول هاي معروف به راديکال هاي آزاد را حذف کند. اگر راديکال هاي آزاد زيادي تجمع پيدا کنند، آسيب سلولي مي تواند رخ دهد و به طور بالقوه منجر به سرطان شود. در سال ۲۰۰۴، محققان متذکر شدند به نظر مي رسد کودکاني که موز، آب پرتقال يا هر دو را مصرف مي کنند خطر کمتري براي ابتلا به سرطان خون دارند. نويسندگان اين مطالعه اظهار داشتند اين مي تواند به دليل محتواي ويتامين C باشد زيرا اين ماده نيز داراي خواص آنتي اکسيداني است.
تاثير موز بر سلامت قلب
موز حاوي فيبر، پتاسيم، فولات و آنتي اکسيدان ها مانند ويتامين C است همه اينها از سلامت قلب پشتيباني مي کنند. يک بررسي در سال ۲۰۱۷ نشان داد افرادي که از رژيم غذايي با فيبر بالا پيروي مي کنند در مقايسه با افرادي که رژيم کم فيبر دارند کمتر در معرض خطر بيماري هاي قلبي عروقي قرار دارند. در افرادي که فيبر بيشتري مصرف کرده اند ميزان ليپوپروتئين با چگالي کم (LDL) يا کلسترول “بد” نيز پايين است.
ارتباط اين ميوه با ديابت
انجمن ديابت آمريکا مصرف اين ميوه و ميوه هاي ديگر را به دليل دارا بودن فيبر توصيه مي کند. آنها خاطرنشان مي کنند خوردن فيبر مي تواند به کاهش سطح قند خون کمک کند. نويسنده يک بررسي در سال ۲۰۱۸ نتيجه گرفت خوردن يک رژيم غذايي با فيبر بالا مي تواند خطر ابتلا به ديابت نوع ۲ را کاهش دهد و ممکن است قند خون را در افرادي که قبلا به اين بيماري مبتلا بودند را کاهش دهد.
تاثير موز بر سلامت دستگاه گوارش
اين ميوه حاوي آب و فيبر است که هر دو نظم عملکرد بدن را تقويت مي کنند و منجر به سلامت دستگاه گوارش مي شود. يک عدد موز متوسط تقريبا ۱۰ درصد فيبر مورد نياز فرد را براي يک روز تامين مي کند، همچنين اين ميوه بخشي از رويکردي است که به عنوان رژيم BRAT شناخته مي شود که برخي از پزشکان براي درمان اسهال توصيه مي کنند. BRAT مخفف موز، برنج، سس سيب و نان تست است. اسهال مي تواند منجر به از دست دادن آب و الکتروليت ها مانند پتاسيم شود، بنابراين موز مي تواند جايگزين اين مواد مغذي شود. بر اساس مطالعه اي که در سال ۲۰۱۲ انجام شد، غذاهاي حاوي فيبر بالا مي تواند باعث نفخ، گاز و گرفتگي معده در افراد مبتلا به بيماري التهابي روده شود. با اين وجود موز ممکن است علائم را بهبود بخشد. بنياد کرون و کوليت آمريکا موز را به عنوان يک ميان وعده در برنامه رژيم غذايي توصيه مي کند.
تاثير اين ميوه بر حفظ حافظه و تقويت روحيه
موز حاوي تريپتوفان يک اسيد آمينه است که مي تواند به حفظ حافظه، تقويت توانايي يادگيري و به خاطر سپردن چيزها و تنظيم خلق و خو کمک کند.
پتاسيم
اين ميوه سرشار از ماده معدني پتاسيم است که به حفظ سطح مايعات در بدن کمک مي کند و حرکت مواد مغذي و مواد زائد را به داخل و خارج سلول ها تنظيم مي کند، همچنين پتاسيم به انقباض ماهيچه ها و سلول هاي عصبي براي پاسخگويي کمک مي کند. ضربان قلب را به طور منظم حفظ مي کند و مي تواند اثر سديم را بر فشار خون کاهش دهد.
پتاسيم ممکن است با افزايش سن خطر تشکيل سنگ کليه را کاهش دهد. به نوبه خود کليه هاي سالم مطمئن مي شوند که مقدار مناسب پتاسيم در بدن باقي بماند. يک عدد موز متوسط حاوي ۴۲۲ ميلي گرم پتاسيم است. بهتر است سعي کنيد پتاسيم را از منابع غذايي مانند اين ميوه دريافت کنيد در غير اين صورت بايد مکمل هاي پتاسيم را تهيه کنيد.
موز در رژيم غذايي
موز تازه در تمام طول سال در دسترس است و در دماي اتاق به طور پيوسته مي رسد، اما براي سرعت بخشي به روند رسيده شدن آن مي توان آن را در يک کيسه کاغذي نگه داريد. موزهاي يخچال شده با سرعت کمتري رشد مي کنند و پوست خارجي آن در يخچال تيره مي شود، اما خود موز مدت بيشتري سالم مي ماند.
در اينجا چند نکته براي استفاده از موز در رژيم غذايي آورده شده است:
براي يک صبحانه مقوي تر يک عدد موز تکه تکه شده را به غلات صبحانه يا بلغور جو دوسر اضافه کنيد.
موز رسيده را له کرده و براي جايگزيني کره يا روغن در غذاهاي پخته شده استفاده کنيد.
موز له شده را به مافين، کلوچه و کيک اضافه کنيد تا طعم شيريني طبيعي داشته باشد.
موز را به اسموتي اضافه کنيد.
براي يک ميان وعده سالم و قابل حمل يک عدد موز را به محل کار يا مدرسه خود ببريد.
ساير محصولات موز
از ديگر محصولات اين ميوه مي توان به چيپس، پودر و ژله موز اشاره کرد. افراد بايد قبل از خريد محصولات فرآوري شده برچسب آن را مطالعه کنيد زيرا ممکن است حاوي شکر، نمک يا چربي اضافه شده باشند.
خطرات
بعضي از افراد بايد مراقب باشند که موز زياد نخورند.
گروه هاي زير درباره مصرف اين ميوه مراقب باشند:
مسدود کننده هاي بتا
پزشکان به طور معمول اين داروها را براي کاهش خطر عوارضي که با بيماري هاي قلبي عروقي همراه دارند تجويز مي کنند بتابلاکرها مي توانند سطح پتاسيم را در خون افزايش دهند.
مصرف زياد پتاسيم مي تواند براي افرادي که کليه آنها به درستي کار نمي کند مضر باشد: اگر کليه ها نتوانند پتاسيم اضافي را از خون خارج کنند مي تواند کشنده باشد. افرادي که از بتا بلاکرها استفاده مي کنند بايد مصرف غذاهاي پتاسيم بالا مانند موز را محدود کنند.
آلرژي
موز ممکن است در برخي افراد واکنش آلرژيک ايجاد کند. هر فردي که دچار خارش، کهير، ورم، خس خس سينه يا مشکل در تنفس شود بايد بلافاصله به پزشک مراجعه کند. يک واکنش شديد مي تواند منجر به آنافيلاکسي شود که مي تواند زندگي فرد را تهديد کند.
ميگرن
موز ممکن است باعث ايجاد ميگرن در برخي از افراد شود.