عادتهای روزمره سرطانزا
خراسان/ درايران15 -8 بهمن ماه هفته ملي مبارزه با سرطان نامگذاري شده است .سرطان ها از مهم ترين بيماريهاي غيرواگير هستند که بار بيماري عمده اي رابه جامعه تحميل مي کند سرطان دومين عامل شايع مرگ ومير در کشورهاي توسعه يافته وسومين عامل در کشورهاي درحال توسعه است در حال حاضر سرطان عامل 12درصد مرگ ومير در سراسر جهان است.
غذاي کنسروي، چاي داغ ، دود اگزوز ، شکر تفلون و فست فود از جمله عوامل ابتلا به سرطان هستند که هر روز با آن ها سرو کار داريم
بارها درباره سرطان و عوامل ايجاد آن از مواد خوراکي تا دود اگزوز خودرو گفته ايم. در گذشته سرطانزايي فست فودها را بيشتر هم رديف سيگار معرفي کرديم و هنوز هم اين عوامل در کنار آلودگيهاي ديگر جزو عوامل سرطانزاست. به مناسبت شروع هفته ملي مبارزه با سرطان و اهميت پيشگيري از اين بيماري اين بار به روزمره ترين مواد و خوراکي ها و محصولاتي که باعث ابتلا به سرطان مي شود، اشاره ميکنيم:
غذاهاي کنسروي
سبزيجات زماني که به صورت کنسروي نگهداري ميشود، مواد مغذي کمتري دارند و دليل آن هم مقدار سديمي است که در فرايند محافظت و نگهداري به کنسرو اضافه شده است، همچنين ميوههاي کنسروي هم در شربت ذرت فروکتوزي نگهداري ميشود. مشکل ديگر هم قوطيهاي کنسرو است. اين قوطيها با ماده شيميايي به نام «بيسفنولاي»، (BPA)پوشش دهي شدهاند. اين ماده به عنوان بازدارنده هورموني شناخته ميشود و با ابتلا به سرطان ارتباط دارد. جالب است بدانيد در مواد غذايي حاوي اسيدي کنسروي مانند گوجه فرنگي تاثير اين ماده بيشتر ميشود.
گوشت فراوري شده
طبق مطالعات انجام شده مصرف گوشت فراوري شده مانند سوسيس، کالباس، همبرگرهاي آماده و.... بهدليل وجود نيتريت، نمک زياد و مواد افزودني سبب افزايش بروز سرطانهاي معده و روده بزرگ ميشود.
پيشنهاد
هر چه تنوع رنگي ميوهها و سبزيجات تازه مصرفي شما بيشتر باشد، مواد مفيد بيشتري به بدن شما خواهد رسيد. مصرف بيشتر ميوهها و سبزيها سبب کاهش خطر سرطان ريه، دهان، مري و روده ميشود.
روغن هاي هيدروژنه
اين روغنها به طور مستقيم با ابتلا به بيماريهاي قلبي، پايين آوردن سيستم دفاعي بدن و ابتلا به سرطان مرتبط است. سازمان بهداشت جهاني هم مردم را از مصرف اين نوع روغن برحذر مي دارد.
پيشنهاد
بهترين جايگزين براي اين روغن ها، استفاده از روغنهايي مانند زيتون، نارگيل و روغن دانه انگور است که بهترين اين گزينه ها براي پخت و پز (در دماي بالا) روغن دانه انگور است.
نوشابه هاي گازدار
نوشابهها مملو از شکر و براي سلامتي بسيار مضر است. نوشيدني هايي مانند نوشابه که حاوي کافئين گازدار است براي افراد مبتلا به ريفلاکس هاي معده مضر است. تحقيقات نشان داده است، که مصرف اين نوشيدني ريسک سرطان را افزايش مي دهد. اين تنها درباره نوشابه نيست بلکه شامل تمامي نوشيدني هاي داراي ترکيبات شيميايي مانند آبميوهها و نوشابه رژيمي و ورزشي و ...هم مي شود.
شکر
دانشمندان هم اکنون ميدانند که مصرف بيش از حد شکر نه تنها ميتواند عامل ديابت باشد، بلکه سلولها را هم تخريب ميکند و ريسک سرطان را در فرد بالا ميبرد.
«يوهان تولين» بيولوژيست مولکولي در دانشگاه لوون بلژيک ميگويد:« مصرف زياد شکر چرخه بستهاي از توليد انرژي لازم براي رشد سلولهاي سرطاني را ايجاد ميکند که بزرگشدن تودهها در بدن نتيجه آن است.»
غذاهاي آماده و فراوري شده
بهطور کلي هرغذايي که داخل پلاستيک پيچيده شده باشد، در مقياس صنعتي توليد شود، تاريخ مصرف طولاني داشته باشد يا به صورت ساندويچي براي رفع سريع گرسنگي آماده شده باشد احتمال ابتلاي فرد به سرطان را بالاتر ميبرد.
چاي داغ
نتايج يک تحقيق نشان داده است، مردم شمال شرق ايران که روزانه دو فنجان چاي داغ مينوشند، 9 درصد بيشتر نسبت به افرادي که صبر ميکنند تا چايشان سرد شود احتمال ابتلا به سرطان مري دارند.
دود اگزوز و آفتکش
بنابر اعلام آژانس بينالمللي مطالعات سرطان، در دود خروجي از اگزوز خودروها بيش از ۳۰ نوع ماده سرطانزا ديده ميشود. همچنين در آفتکشهاي مزارع (که کشاورزان براي زمينهاي زراعي استفاده ميکنند)هم مواد سرطان زاي بسياري ديده ميشود.
ويروسها و سرطان
موسسه ملي بهداشت آمريکا (NIH) فهرستي شامل 200 ماده سرطان زا تدوين کرده است که عامل تومور بدخيم در انسان هستند. حدود 12 درصد از موارد ابتلا به سرطان در انسان به ويروسها نسبت داده مي شود و تاکنون هيچ واکسني براي آن توليد نشده است. محققان معتقدند که اتخاذ راهکارهاي مناسب براي جلوگيري از انواع عفونت ضروري است تا به عوامل ويروسي سرطان زا اجازه رشد و گسترش ندهد.
سيگار، ترياک و قليان
۱۰ درصد از ايرانيان ۴۰ سال به بالا به نوعي، ترياک مصرف مي کنند، اين در حالي است که ترياک يکي از عوامل مهم سرطان زاست و سرطان زايي آن از سيگار بيشتر است. مصرف قليان هم عامل سرطانزاي ديگري است که حتي دامنگير زنان ايراني هم شده است.
نکاتي درباره ظروف سرطانزا
استفاده از ظروف استيل مي تواند سرب موجود در خود را وارد غذا کند و موجب سرطان فرد شود. ظروف تفلون هم به دليل تخريب لايه هاي تفلون سرطان زاست. ظرفهاي آلومينيومي موجب کم خوني، آلزايمر، ضعف اعصاب و لرزش دست
مي شود.
پيشنهاد
بهترين ظروف مي تواند شيشه اي، سنگي، چيني، مسي قلع اندود شده، برنجي و چدن اصل باشد که بهتر است افراد از اين وسايل بيشتر استفاده کنند.
امواج تلفن همراه
اشعه تلفن همراه توانايي نفوذ به بدن و ايجاد آسيب دارد و هزاران مطالعه بررسي شده از سوي محققان وجود دارد که ادعا مي کنند تلفن همراه باعث ايجاد سرطان مي شود.
خبرمرتبط
دکتر ملک زاده نايب رئيس کميته ملي مديريت سرطان وزارت بهداشت درباره شايعترين سرطان ها در بين ايراني ها چنين ميگويد: «سرطان پروستات، پوست، معده، روده بزرگ و مثانه شايع ترين سرطان ها در ميان مردان و سرطان پستان، روده بزرگ، تيروئيد، پوست و معده، پنج سرطان شايع در بين زنان ايراني است و چنانچه هر دو جنس را با هم در نظر بگيريم، سرطان پستان، پروستات، روده بزرگ، پوست و معده، پنج سرطان شايع در بين ايرانيان است.»
منابع مورد استفاده: ايرنا،فراديد ، روزياتو