اینتوبه شدن چیست و چرا برای علی انصاریان انجام شد؟


روزياتو/ اينتوبه شدن در وافع روشي استاندارد براي عبور لوله به مجاري تنفسي انسان است. علي انصاريان و مهرداد ميناوند دو پيشکسوت فوتبال ايران که به دليل بيماري کرونا در بيمارستان بستري شده بودند، نيازمند تنفس مکانيکي بودند. اينتوبه شدن در زمان اضطرار انجام مي شود. البته خطراتي هم دارد.
دکتر هاشميان از پزشکان معالج علي انصاريان، پيشکسوت پرسپوليسي ها که در بيمارستاني در تهران به دليل ابتلا به کوويد ۱۹ بستري شده بود درباره آخرين وضعيت اين هنرمند فوتباليست کشورمان در بخش ICU بيمارستان فرهيختگان تهران گفته بود که به دليل پايين آمدن سطح اکسيژن خون علي انصاريان، مجبور شدند که اينتوبه کنند و شرايط بسيار ناپايداري داشته است.
لوله گذاري تراشه يا اينتوباسيون يا اينتوبيشن (intubation) در واقع لوله گذاري ناي است که Tracheal intubation نام گذاري شده است. يعني لوله اي که انعطاف بالايي دارد داخل ناي قرار بگيرد تا فردي نيازمند تنفس مکانيکي، اکسيژن لازم را دريافت کند.
اين کار براي اين انجام مي شود که از آسپيراسيون جلوگيري شود. اگر فردي هوشيار نيست، با استفاده از لارنگوسکوپ، با لوله تراشه مناسب، لوله گذاري در ناي وي انجام مي شود. بعد از آن که پزشک مطمئن شد که لوله داخل ناي قرار گرفته است، لوله ثابت شده و انتهاي آن به ونتيلاتور يا آمبوبگ وصل مي شود.
روش هاي اينتوبه کردن
روش هاي مختلفي براي انتوبه شدن وجود دارد که يکي، لوله گذاري نازوگاستريک که شامل عبور لوله از طريق بيني و معده براي خارج کردن هوا يا تهيه دارو براي فرد است مي باشد. روش ديگر، لوله گذاري درون تراشه است که لوله از طريق بيني يا دهان به داخل ناي مي رود. لوله گذاري فيبرنوري روش سومي است که پزشک معالج، لوله را داخل گلو قرار داده تا گلو را معاينه کند.
روش لوله گذاري بستگي به هدف و وضعيت اضطراري بيمار دارد. اينتوبه کردن همگي به وضعيت بيمار بستگي دارد. اول بيمار، با بي حسي آرام مي شود. سپس پزشک از لارنگوسکوپ استفاده ميکند و آن را داخل دهان فرد کرده تا لوله قابل انعطاف را وارد کند.
لارنگوسکوپ (Laryngoscope) در واقع وسيله اي براي مشاهده حنجره و چاکناي بوده که به آن حنجره بين نيز اطلاق مي شود.
با اين کار، بافت هاي حساس مانند تار صوتي پيدا مي شود و از آسيب ديدن جلوگيري مي شود. دوربين ريز نيز پزشک را در مشاهده ساختار تنفسي بيمار، ياري مي کند. پس از وارد شدن لوله، پزشک معالج به نفس کشيدن توجه مي کند تا اطمينان حاصل کند که لوله در مکان درست قرار گرفته است.
اهداف اينتوبه کردن
اهداف اينتوبه کردن را مي توان در موارد زير برشمرد:
باز کردن راه هوايي به منظور تزريق اکسيژن و دارو و اعمال فعاليت بيهوشي روي بيمار.
حذف انسداد در ريه.
کمک به بيمار تا در صورت ريزش ريه ها و نارسايي قلبي، نفس بکشد.
مسدود کردن راه هاي هوايي به صلاحديد پزشک.
جلوگيري از تنفس مايعات توسط بيماران.
تخصص هاي مربوط به اينتوبه کردن مي توان به: هوش بري، پزشکي قلب، پزشکي داخلي، عصب شناسي، پزشکي کودکان، پزشکي ريه و تروماتولوژي اشاره داشت.
ويديويي از اينتوبه کردن بيمار کرونايي بدون تماس را مشاهده کنيد.
براي اطلاع از اينتوبه کردن به کتاب کاربرد ساکشن سيستم بسته در بيماران اينتوبه و تراکيوستومي Application of closed suction system in intubated نشر نخبگان نوشته کتايون زينعلي که سال ۱۳۹۷ منتشر شد مراجعه کنيد.