چای ماسالا و خواص شگفتانگیز آن
بهداشت نيوز/چاي ماسالا نوعي نوشيدني خوش عطر و با طعمي نسبتاً تند و شيرين است که در تمامي کشورهاي دنيا با همين نام شناخته ميشود و از محبوبيت بالايي برخوردار است. اين چاي که از ترکيب چاي سياه، زنجبيل و برخي ادويههاي ديگر تهيه ميشود، خواص درماني زيادي دارد و براي سلامتي بسيار مفيد است.
اگر از آن دسته از افرادي هستيد که به طب سنتي اعتقاد داريد يا ترجيح ميدهيد از روشهاي طبيعي براي درمان يا حفظ سلامتي خود استفاده کنيد، احتمالا با نام «چاي ماسالا» آشنا هستيد و ميدانيد که اين نوشيدني هندي چقدر در سالهاي اخير ميان بسياري از مردم رواج پيدا کرده است. چاي ماسالا در واقع يک نوع چاي است که انواع مختلفي از ادويه جات و همچنين شير ترکيب شده و اثرات آرام بخش و درماني زيادي دارد. اما چاي ماسالا دقيقاً چه نوع نوشيدني است و ترکيبات آن شامل چه موادي است؟ ريشه اين نوشيدني به کجا ميرسد و چه فوايد و مضراتي دارد؟ اگر شما نيز به دنبال يافتن پاسخ اين سوالات هستيد، اين مطلب ميتواند اطلاعات جامعي درخصوص چاي ماسالا و خواص آن در اختيار شما قرار دهد.
چاي ماسالا چيست؟
چاي ماسالا نوعي نوشيدني خوش عطر و با طعمي نسبتاً تند و شيرين است که در تمامي کشورهاي دنيا با همين نام شناخته ميشود و از محبوبيت بالايي برخوردار است. اين چاي از ترکيب چاي سياه، زنجبيل و برخي ادويههاي ديگر تهيه ميشود. جالب است بدانيد اين نوع چاي ريشه در جنوب آسيا و احتمالاً هند دارد و به همين خاطر در برخي از کشورهاي اروپايي با نام چاي هندي مشهور است. واژه «ماسالا» نيز در زبان هندي به معناي ادويه مخلوط است و شايد ترکيب اين واژه هندي با نام اين نوع چاي حکايت از ارتباط آن با کشور هند باشد. همانطور که از نام اين چاي پيداست، اين نوشيدني از ترکيب چندين ادويه مختلف تهيه ميشود و البته ميان هنديها رايج است که به پيروي از فرهنگ بريتانيايي که در اين کشور جا افتاده، به چاي ماسالا شير هم اضافه کنند.
تاريخچه استفاده از چاي ماسالا
چايي که امروزه تقريباً در هر قهوه خانهاي و منزلي ميتوان پيدا کرد، داراي سابقهاي است که قدمت آن به هزاران سال قبل بازمي گردد. ماسالا (به معني چاي ادويه دار)، يک چاي باستاني است که در داستانهاي سلطنتي و داستانهاي مربوط به داروهاي گياهي نام آن آمده است. براساس افسانهها، تاريخچه چاي ماسالا به هزاران سال قبل و يک دربار سلطنتي باز ميگردد. برخي از اين افسانه قدمت ۹۰۰۰ ساله و برخي ديگر پيشينهاي ۵۰۰۰ ساله براي چاي ماسالا قائل هستند که براي اولين بار در دربار پادشاهان هند و يا تايلند، براي اهداف درماني پديد آمد. گويا در ابتدا، چاي ماسالا با طيف گستردهاي از ادويه جات و با روشهاي مختلفي تهيه ميشد و به عنوان دارويي براي بيماريهاي خفيف به صورت گرم يا سرد سرو ميشد. در آن زمان، اين نوشيدني شيرين و تند حاوي برگ چاي نبود و فاقد کافئين بود.
در سال ۱۸۳۵ ميلادي که استعمارگران انگليسي مزارع چاي را در آسام هند راه اندازي کردند، چاي سياه توليد شده در آنجا به دستورالعملهاي محلي توليد چاي ماسالا راه پيدا کرد. در واقع اين رويداد، اولين ظهور چاي ماسالايي بود که امروزه شناخته شده است؛ نوعي چاي همراه با ادويه، شير و شيرين کننده. با اين حال، اين مخلوط فاقد جذابيت گسترده در منطقه بود، زيرا چاي در درجه اول محصولي صادراتي بود و براي بيشتر هنديها بسيار گران بود. در اوايل ۱۹۰۰، انجمن چاي هند که متعلق به پادشاهي انگليس بود، شروع به تبليغ مصرف چاي هندي در داخل کشور هند کرد. اما از آنجايي که چاي سياه يکي از گرانترين محصولات به شمار ميرفت، فروشندگان با اضافه کردن افزودنيهايي همچون شير، شکر و ادويه جات به چاي خود، هم هزينهها را کاهش دادند و هم به اين شکل نوعي دم نوش خوش طعم را به بازار عرضه کردند. بدين شکل بود که محبوبيت محصول جديد يعني چاي ماسالا گسترش يافت. در دهه ۱۹۶۰ وقتي که توليد مکانيزه چاي، قيمت اين محصول را به صرفهتر کرد، محبوبيت چاي ماسالا نيز روز به روز افزايش يافت و در بسياري از مناطق به نوشيدني اصلي مردم تبديل شد. همزمان با گسترش محبوبيت چاي ماسالا در هند، توليد کنندگان اين نوع چاي، آن را به ديگر نقاط جهان نيز بردند و بدين شکل اين محصول تبديل به يک نوشيدني جهاني شد.
ادويههاي اصلي چاي ماسالا و خواص آن ها
اگر چه ممکن است دستورالعملهاي زيادي براي تهيه اين چاي وجود داشته باشد، اما به طور معمول مواد اوليه آن مشابه هم هستند، بنابراين شما ميتوانيد به سليقه خود برخي از ترکيبات چاي ماسالا را کم و يا اضافه کنيد. روي هم رفته معمولترين ادويههاي لازم براي تهيه چاي ماسالا عبارتند از؛
۱. هل: هل يکي از اصليترين ترکيبات چاي ماسالا است که در اغلب دستورالعملهاي تهيه اين چاي، پاي ثابت ترکيبات اين نوشيدني است. هل با طعم و بوي معبوعي که به عنوان يک چاشني به غذاها ميدهد، نقش محوري در محبوبيت عمومي چاي ماسالا دارد. هل حاوي مواد شيميايي است که ميتواند اسپاسم، برخي باکتريها و تورم را کاهش داده و به تقويت سيستم ايمني بدن کمک بکند. تأثير اين ادويه براي تسکين ناراحتي معده نيز شناخته شده است و مطالعات آزمايشگاهي نشان ميدهد که دانههاي هل حتي ممکن است اثر ضد التهابي نيز داشته باشند. همچنين تحقيقات اوليه نشان ميدهد که مصرف هل به صورت خوراکي ممکن است به کاهش فشار خون در مبتلايان به فشار خون بالا نيز کمک کند.
۲. زنجبيل: زنجبيل نيز به عنوان يکي از ترکيبات اصلي چاي ماسالا به شمار ميرود که اغلب در همه دستورالعملهاي تهيه اين نوشيدني ديده ميشود. ترکيب زنجبيل به اغلب نوشيدني ها، طعم گرم، تند و مطلوبي به آنها ميدهد که بسيار شادي بخش است. زنجبيل ميتواند به رفع مشکلات معده و دستگاه گوارش کمک کند. همچنين مطالعات آزمايشگاهي نشان ميدهد که زنجبيل خاصيت ضد التهابي و آنتي اکسيداني داشته و ممکن است در پيشگيري از بيماريهايي مانند سرطان نقش داشته باشد.
۳. فلفل سياه: طعم تند چاي ماسالا به طور معمول مربوط به استفاده از فلفل سياه در آن است. فلفل سياه علاوه بر دادن طعم تند به چاي ماسالا، بوي بسيار مطبوعي نيز به اين نوشيدني ميدهد. اين ادويه حاوي مادهاي شيميايي به نام پيپيرين است که به نظر ميرسد اين ماده باکتري ها، قارچها و انگلها را از بين ميبرد. پيپيرين همچنين ممکن است به جذب داروها و محافظت بدن در برابر سرطان کمک کند. تحقيقات اوليه نشان ميدهد که استنشاق رايحه فلفل سياه باعث حفظ تعادل در افراد مسن هنگام بسته بودن چشمان ميشود.
۴. دارچين: اگر تاکنون چاي ماسالا را امتحان کرده ايد احتمالا متوجه وجود طعمي شيرين در آن نيز شده ايد. جالب است بدانيد که در اغلب دستورالعملهاي تهيه چاي ماسالا براي افزودن اين طعم شيرين از دارچين استفاده ميکنند چرا که شيريني آن فاقد قند و کالري است. مطالعات آزمايشگاهي نشان ميدهد که دارچين خاصيت آنتي اکسيداني، ضد ميکروبي و ضد التهابي داره، اما در حال حاضر، مطالعات کافي در اين خصوص نگرفته است.
۵. ميخک: اين گياه يکي از ادويههاي بسيار قديمي است که استفاده دارويي نيز از آن ميشود. نکته حائز اهميت در خصوص اين ادويه، بوي بسياري قوي و معطر آن است که در واقع چاي ماسالا را به يکي از خوش عطرترين نوشيدنيها تبديل کرده است. ميخک حاوي ماده شيميايي به نام اوژنول است که احتمالا در کاهش درد و مبارزه با عفونتها نقش موثري ايفا ميکند.
۶. رازيانه: تمام قسمتهاي گياه رازيانه که طبع گرم و خشک دارد، داراي خاصيت دارويي و درماني است، اما بذر اين گياه بيشترين مورد مصرف را دارد. رازيانه بصورت خوراکي براي مشکلات گوارشي مختلف از جمله سوزش سر دل، نفخ، بي اشتهايي و قولنج در نوزادان استفاده ميشود. رازيانه به علت وجود ترکيبات استروژن (هورمون زنانه)، براي خانمها بسيار مفيد است.
چاي ماسالا چه خواصي دارد؟
۱. کاهش وزن و لاغري: چاي سياه از مواد اصلي تشکيل دهنده چاي ماسالا است که از چاقي پيشگيري کرده و جذب کالري در بدن را کاهش ميدهد. تحقيقات نشان داده مصرف ۳ فنجان چاي سياه در روز ميتواند مانع افزايش وزن ناخواسته شده و براي آب کردن چربيهاي شکمي عالي است. از سوي ديگر در تهيه چاي ماسالا از شير گاو يا شير سويا استفاده ميشود که هر دو حاوي پروتئين فراوان بوده و فرد را براي مدت طولاني تري سير نگه ميدارند.
۲. کاهش مشکلات گوارش: مواد اصلي تشکيل دهنده چاي ماسالا از جمله دارچين، زنجبيل و رازيانه همگي براي معده و هضم مفيد هستند و التهاب دستگاه گوارش را کاهش داده و فرايند گوارش را بهبود ميبخشند. مصرف منظم چاي ماسالا نفخ و باد معده و دستگاه گوارشي را برطرف ميکند. توصيه ميشود براي رفع ناراحتيهاي گوارشي ۱ فنجان چاي ماسالا بعد از وعده غذايي سنگين ميل شود.
۳. خواص ضد التهابي: تمام ادويههاي مورد استفاده در تهيه اين نوشيدني با هم کار ميکنند و تأثير عميقي بر بدن دارند. چاي ماسالا داراي اثرات ضدالتهابي است که بيشتر از زنجبيل حاصل ميشود. مطالعات نشان ميدهد زنجبيل تأثير مثبتي در کاهش التهاب در بدن دارد. ميخک ماده ديگري است که داراي تأثيرات مشابهي است. اين دو ادويه همچنين به عنوان داروهاي ضد درد موثر شناخته شده اند.
۴. سلامت قلب: مصرف چاي ماسالا باعث کاهش التهاب و هورمون استرس در بدن ميشود که هر دو از عواملي هستند که خطر ابتلا به بيماريهاي قلبي عروقي را افزايش ميدهند. چاي ماسالا حاوي دارچين است که به کاهش فشار خون بالا، کلسترول بد خون و تري گليسيريد کمک کرده و چاي سياه و ميخک موجود در آن نيز کاهنده کلسترول بوده و از تشکيل پلاکهاي شرياني جلوگيري ميکنند. تانن موجود در چاي ماسالا با گشاد کردن عروق خوني به تنظيم ضربان قلب و فشار خون کمک ميکند.
۵. پيشگيري از سرطان: تحقيقاتي وجود دارد که نشان داده است که خاصيت آنتي اکسيد کننده چاي ماسالا ميتواند به جلوگيري از سرطان کمک کند. زنجبيل، دارچين و هل داراي خاصيت پيشگيري از سرطان هستند. سلولهاي سرطاني با افزايش تعداد سلولهاي شورشي و به ساير سلولهاي سالم و DNA آسيب ميرسانند. با چاي ماسالا به طور مرتب ميتوانيد اين موضوع را بررسي کنيد.
۶. درمان ديابت: مطالعات نشان داده مصرف منظم چاي ماسالا به کنترل انسولين و گلوکز خون کمک کرده و علائم بيماري ديابت را کاهش ميدهد. دارچين موجود در چاي ماسالا نيز مقاومت انسولين و سطح قند خون ناشتا را کاهش ميدهد.
۷. درمان سرماخوردگي و آنفلوآنزا: چاي ماسالا به لطف ترکيبات موجود در آن داراي خواص ضد التهابي، ضد قارچي و ضد باکتريايي است و براي درمان سرماخوردگي، آنفلوآنزا، سرفه و گرفتگي بيني مفيد ميباشد. ميخک و دارچين موجود در چاي ماسالا نقش مهمي در تقويت سيستم ايمني بدن ايفا ميکند و از ابتلا به بيماريهاي مختلف و عفونتها پيشگيري ميکند.
۸. کاهش مشکلات قاعدگي: نوشيدن چاي ماسالا قبل از قاعدگي، بخصوص در زناني که از سندرم پيش از قاعدگي شديد رنج ميبرند بسيار مفيد است، زيرا اثر آرام بخشي روي اعصاب و عضلات دارد و گرفتگيهاي عضلاني در اين دوران را برطرف ميکند.
۹. افزايش دهنده انرژي: چاي سياه عنصر اصلي چاي ماسالا است. اين کافئين دارد که انرژي شما را تقويت ميکند. در حالي که کافئين به تنهايي در مقادير بيش از حد اثرات منفي دارد، اما ساير ترکيبات چاي ماسالا آن را متعادل ميکنند. اين ماده محرک طبيعي و سالم است که ميتوانيد بدون هيچ گونه نگراني از آن استفاده کنيد.
۱۰. رفع مشکلات پوستي: نوشيدن چاي ماسالا به کاهش التهاب پوست، درمان آکنه و جوش، کاهش خطوط ناخوشايند و چين و چروکها کمک کرده و لکههاي قرمز پوستي را برطرف ميکند. گردش خون ضعيف و نامطلوب از عوامل ايجاد خشکي پوست و سياهي و پف دور چشم است، دارچين و ميخک موجود در چاي ماسالا به افزايش گردش خون در نواحي گردن و صورت کمک ميکند و تاثير عالي در صاف و جوان شدن پوست دارد. همچنين چاي ماسالا خواص آنتي اکسيداني قوي دارد که علاوه بر کاهش علائم پيري، از پوست در برابر اشعه مضر خورشد محافظت کرده و به توليد و رشد سلولهاي جديد کمک ميکند.
عوارض جانبي مصرف زياد چاي ماسالا
در کنار فوايد و مزاياي متعدد چاي ماسالا، بايد توجه داشت که مصرف بيش از حد اين نوشيدني ميتواند براي برخي از افراد عوارضي را در پي داشته باشد که شايعترين آنها عبارتند از:
۱. اين چاي سرشار از کافئين است. از همين رو اين امکان وجود دارد که عوارضي همچون اضطراب، بي خوابي، ميگرن و همچنين فشار خون بالا را براي افراد به دنبال داشته باشد. پزشکان بر اين عقيده اند که نبايد در نوشيدن چاي ماسالا اسراف کرده و بيشتر از ۴۰۰ ميلي گرم به بدن برسانيد.
۲. چاي ماسالا اغلب با داروهايي همچون کوآميدين، هپارين، کلوپيدوگرل و همچنين داروهاي ضد التهاب غير استروئيدي مانند NSAID مانند ايبوپروفن و ادويل تداخل دارد و ميتواند خاصيت آنها را از بين ببرد. از همين رو قبل از قرار دادن چاي ماسالا در رژيم غذايي خود، با پزشک مربوطه مشورت نمائيد.
۳. اگر در تحمل لاکتوز در بدن مشکل داريد. توصيه ميشود که براي تهيه چاي ماسالاي خانگي از شيرهاي گياهي مانند شير نارگيل و يا آب به جاي شير گاو استفاده کنيد. تا عوارض کمتري را به بدنتان برسانيد.
۴. همانطور که گفته شد چاي ماسالا ميتواند فشار خون و همچنين قند خون را تا حدود زيادي کنترل کرده و آنها را کاهش دهد. اما بايد بدانيد که اين نوشيدني ممکن است با داروهاي کاهنده فشار خون و قند خون تداخل داشته و منجر به کاهش شديد فشار خون شود که اين مسئله همواره مشکلاتي را براي افراد به دنبال خواهد داشت. از همين رو توصيه ميشود که حتما براي قرار دادن اين نوشيدني در رژيم غذايي خود با پزشک مربوطه مشورت کرده و تمامي جوانب را در نظر بگيريد.
ميزان استاندارد مصرف چاي ماسالا در روز
هنوز کسي نميتواند با قاطعيت بگويد که مصرف چه ميزان چاي ماسالا در روز ميتواند اثرات مثبت و مفيدي بر سلامت جسم داشته باشد. اکثر مطالعات انجام شده بر خواص و فوايد مواد و ادويههاي استفاده شده در تهيه چاي ماسالا تأکيد ميکنند. به همين خاطر نميتوان بهطور دقيق گفت که چه ميزان چاي ماسالا در طول روز براي سلامت بدن لازم و ضروري است. علاوه براين، توجه داشته باشيد که چاي ماسالا حاوي کافئين است که ممکن است در برخي افراد حساسيت ايجاد کند. به همين دليل توصيه ميشود افراد در طول روز از مصرف بيش از ۴۰۰ ميليگرم چاي کافئين اجتناب کنند که اين ميزان در دوران بارداري نبايد بيش از ۲۰۰ ميليگرم باشد. هر فنجان چاي ماسالا حدود ۲۵ ميليگرم کافئين دارد. اين ميزان تقريبا نصف ميزان کافئين موجود در چاي سياه و يکچهارم يک فنجان قهوه معمولي است.
طرز تهيه چاي ماسالا خانگي
براي درست کردن يک فنجان چاي ماسالاي خوش طعم، ميتوانيد پودر آماده چاي ماسالا را تهيه و با مخلوط کردن آن با شير جوشيده، به راحتي آن را درست کنيد. معمولا يک قاشق غذاخوري براي يک فنجان کافيست، ولي اگر به طعم زنجفيل يا دارچين حساس هستيد از قاشق چايخوري استفاده کنيد. البته شما ميتوانيد به سادگي مراحل کامل تهيه چاي ماسالا را در خانه نيز به انجام برسانيد. مواد لازم براي تهيه چاي ماسالا، مقداري زنجفيل تازه يا پودر آن، دارچين، چاي خشک سياه و بر اساس سليقه تان ميتوانيد از ساير ادويه جات مثل فلفل سياه، ميخک، رازيانه و ... هم استفاده کنيد.
در ابتدا به مدت ۱۰ دقيقه ادويههاي مورد نظر را با آب درون يک قوري ريخته و بر روي حرارت ملايم قرار دهيد تا زمانيکه مواد درون قوري نرم و پخته شوند. سپس چاي خشک سياه را به آن اضافه کرده و بذاريد تا ۵ دقيقه بر روي حرارت ملايم باشد. بعد آن را صاف کردن و به شيري که درون ظرف در حال جوشيدن است اضافه کنيد. به مدت دو يا سه دقيقه بعد آن را در فنجان ريخته و وقتي کمي خنک شد آن را نوش جان بفرماييد، البته ميتوانيد آن را در يخچال گذاشته تا خنک شود و بخوريد و يا بعدا ميل کنيد.