فواید دانههای برنج

خراسان/ برنج در سفره ايرانيها جايگاه ويژه اي دارد و نمي توان آن را از رژيم غذايي حذف يا ماده ديگري را براي هميشه جايگزين آن کرد
قيمت برنج روز به روز بيشتر ميشود و گراني اين محصول که بخش عمده سفره ايرانيها را تشکيل مي دهد باعث شده است اين غذا هم در رژيم غذايي ما کم رنگ تر شود و خانوادهها مجبور شوند از برنج هايي با کيفيت پايينتر و به ميزان کم استفاده کنند . ما در صفحه سلامت پخت انواع غذاهاي مخلوط با برنج را آموزش داده ايم تا خانوادهها بتوانند ضمن بهره بردن از فوايد مصرف برنج تنوع غذايي هم داشته باشند، آن چه که دانستن آن ضروري است اين است که به طور کلي نمي توان هيچ ماده خوراکي را به طور کامل جايگزين ديگري کرد اما مي توان در وعدههايي به جاي آن مصرف کرد . در ادامه به فوايد مصرف برنج و جايگزين هاي آن اشاره مي کنيم .
تامين انرژي
از جمله خواص برنج براي سلامت ميتوان به تأمين فوري انرژي، تنظيم و بهبود حرکات روده اشاره کرد. برنج سرشار از کربوهيدرات است که بهعنوان سوخت بدن عمل ميکند علاوه بر اين، در عملکرد طبيعي مغز هم نقش دارد.
مراقبت از پوست
کارشناسان پزشکي معتقدند که استفاده از برنج پودر شده بهصورت موضعي، ميتواند بيماريهاي پوستي را درمان کند. پزشکان آب برنج را براي درمان مؤثر سطوح پوستي ملتهب تجويز ميکنند. ترکيبات فنلي موجود در برنج قهوهاي خواص ضد التهاب و ضد سوزش دارد و براي تسکين خارش و قرمزي پوست استفاده ميشود. مصرف خوراکي يا استفاده موضعي از برنج در رفع بسياري از بيماريهاي پوستي مؤثر است.
ضد چين و چروک
آنتياکسيدان موجود در برنج روند ظهور چينوچروک روي سطح پوست و ديگر علايم پيري زودرس را کاهش ميدهد.
تقويت سلامت قلب و عروق
روغن سبوس برنج خواص آنتياکسيداني دارد و با کاهش سطح کلسترول بدن، به تقويت سيستم قلبيعروقي کمک ميکند.
جلوگيري از کم خوني
انواع ويتامين ها و آهن موجود در برنج براي تشکيل هموگلوبين مفيد است زيرا آهن قادر به تشکيل رنگ قرمز است که در گلبول هاي قرمز وجود دارد.
تسکين علايم سندروم روده تحريک پذير
برنج سرشار از نشاسته غليظ است که به شکل غير قابل هضم به روده مي رسد. اين نشاسته نامحلول در کاهش تأثير شرايطي مانند سندروم روده تحريک پذير (IBS) و اسهال بسيار مفيد است.
جلوگيري از آسيب بافت عضلاني
بسياري از فعاليت هايي که ما با استفاده از نيروي زياد به طور مستقيم انجام مي دهيم از ذخاير گليکوژن يا قند ذخيره شده در خون استفاده مي کند. گليکوژن به اندازه کافي باعث جلوگيري از آسيب به بافت عضله مي شود.
ارزش غذايي 100 گرم برنج سفيد پخته شده
130 کالري
69 درصد آب
2.4 گرم پروتئين
28.7 گرم کربوهيدرات
0.2 گرم چربي کل
0.01 گرم امگا3
04/0 گرم امگا6
از آن جا که ارزش غذايي برنج قهوه اي يا همان برنج سبوس دار بيشتر از برنج سفيد است، بهتر است آن را در وعده هاي غذايي جايگزين برنج سفيد کنيم.
ارزش غذايي هر 100 گرم سبوس برنج
کالري - 246
چربي - 7 گرم
کربوهيدرات - 66 گرم
فيبر - 15 گرم
پروتئين - 17 گرم
قند - 1.5 گرم
3 جايگزين برنج
جو
جو دانه اي است که ارتباط نزديکي با گندم دارد و شبيه جو دوسر است اما داراي بافت جويدني و طعم خوبي است. ۱/۲ ليوان (۸۱ گرم) جو پخته شده تقريباً کالري برابر با خوردن يک وعده برنج سفيد را فراهم مي کند و حاوي پروتئين و فيبر بيشتر است . علاوه بر اين، جو مواد مغذي بسياري دارد.
بلغور گندم
بلغور گندم قطعات کوچک و ترک خورده دانه هاي سبوس دار است و معمولاً از آن در سبزيجات و غذاهاي مديترانه اي استفاده مي شود.
بلغور گندم کمترين کالري را دارد. اين ماده حاوي ۷۶ کالري در ۱/۲ فنجان (۹۱ گرم) است همچنين حدود ۲۵ درصد کالري کمتري نسبت به يک وعده برنج سفيد دارد.
گل کلم پخته شده
گل کلم پخته شده يک گزينه عالي، بسيار کم کربوهيدرات و کم کالري جايگزين برنج است. بسياري از افرادي که از رژيم هاي کم کربوهيدرات مانند رژيم کتوژنيک پيروي مي کنند، مصرف گل کلم پخته شده را جايگزين برنج مي کنند.