خواص درمانی بی نظیر زیره سیاه
بهداشت نيوز/ زيره يک ادويه منحصر به فرد است که مدت ها است در آشپزي و داروهاي گياهي استفاده مي شود. طعم کمي تلخ و خاکي آن يادآور شيرين بيان ، گشنيز ، انيسون و رازيانه است. مي توان از آن به صورت کامل يا آسياب شده در غذاها مانند نان ، شيريني ، کاري و خورشت استفاده کرد.
مواد مغزي زيره سياه
زيره سياه از طيف گسترده اي از مواد مغذي ضروري برخوردار است ، که بسياري از آنها در رژيم هاي غربي وجود ندارد. اينها شامل آهن ، روي ، کلسيم و فيبر هستند.
فقط 1 قاشق غذاخوري (6.7 گرم) زيره مواد مغذي زير فراهم مي کند:
کالري: 22
پروتئين: 1.3 گرم
چربي: 0.9 گرم
کربوهيدرات: 3.34 گرم
فيبر: 2.6 گرم
مس: 6.7٪ DV
آهن: 6.1٪ براي خانمها
منيزيم: 5.4٪ از DV
منگنز: 4.8٪ براي خانمها
کلسيم: 3.6٪ از DV
روي: 4.6٪ براي خانمها
نکته: اصطلاح DV (درصد ارزش روزانه) و مقداري از نياز روزانه افراد است که ماده مغذي موجود در مکمل تامين ميکند.
مهمترين خواص زيره سياه
طبع زيره سياه خيلي گرم و خشک است. زيره سياه داراي خواص مدر، بادشکن، مقوي، زيادکننده شير، قاعدهآور، نيرودهنده، ضد کرم، هضم کننده، ضد تشنج، قابض، معرق، مقوي معده، قاطع اسپرم است.
زيره سياه در بلع هوا، نفخ شکم، برطرف کردن سوءهاضمه، تسهيل هضم غذا، دل پيچه کودکان، انگل معده و روده، دفع بادهاي کليه و مثانه، تنگي نفس، خفقان سرد، سکسکه نفخي بهکار ميرود. زيره سياه يک داروي سنتي براي رفع سوءهاضمه خصوصاً نفخ شکم است.
مشکلات دستگاه گوارش
زيره سياه حاوي خواص يک داروي مسکن است و به تسکين روده کمک مي کند. همچنين اين قابليت را دارد که ساير مشکلات روده اي را نيز درمان کند.
کاهش التهاب
زيره خاصيت آنتي اکسيداني و ضد التهابي قوي نشان مي دهد.
در حالي که التهاب يک واکنش بدني طبيعي است ، التهاب مزمن مي تواند منجر به بيماري هاي مختلفي مانند بيماري التهابي روده (IBD) شود. علائم آن ممکن است شامل زخم ، گرفتگي عضلات ، گاز ، اسهال و تحريک بافت گوارشي باشد.
بهبود هضم
از زيره سياه در طول تاريخ براي درمان چندين بيماري گوارشي از جمله سوء هاضمه و زخم معده استفاده مي شده است. تعداد از مطالعات کوچک انساني نشان مي دهد که زيره سياه علائم سوء هاضمه مانند گاز ، گرفتگي و نفخ را از بين مي برد.
زيره رشد باکتريهاي مضر روده را مسدود مي کند در حالي که باکتريهاي مفيد را دست نخورده باقي مي گذارد. اين باکتري هاي خوب مواد مغذي توليد مي کنند ، التهاب را کاهش مي دهند ، هضم را بهبود مي بخشند و از سلامت ايمني بدن شما پشتيباني مي کنند.
کاهش وزن
زيره سياه ممکن است به کاهش وزن بدن کمک کند. در تحقيقاتي نشان داد که زيره سياه ممکن است باعث کاهش وزن شود و به درمان بيماري هاي مختلف التهابي و اختلالات گوارشي کمک کند. ( بيشتر بخوانيد: زيره براي لاغري شکم)
سلامت قلب
زيره سياه به دليل داشتن پتاسيم به حفظ ضربان قلب مناسب کمک مي کنند. اين خاصيت به کاهش انقباض عروق و رگ ها کمک کرده و فشار خون را کاهش مي دهد.
افزايش اشتها
دانه هاي زيره سياه با سرعت بخشيدن به روند هضم و تسکين يبوست در افزايش اشتها کمک مي کند.
متابوليسم را بهبود مي بخشد
زيره سياه داراي مقدار زيادي منگنز است که به بهبود متابوليسم بدن کمک مي کند. مصرف منظم زيره سياه باعث افزايش روند توليد انرژي در بدن مي شود.
خواب را بهبود مي بخشد
محتواي بالاي منيزيم به ايجاد يک خواب آرام کمک مي کند. منيزيم ماده معدني است که به طور مستقيم مسئول بهبود خواب است. مصرف زيره سياه براي بي خوابي مفيد است.
نحوه استفاده از زيره
زيره را مي توان آسياب کرد و در انواع غذاها ، ماست و سوپ اضافه کرد ، همچنين مي توان زيره را به صورت دمنوش استفاده کرد.
يک قاشق چايخوري از دانههاي زيره سياه را در هاون سنگي يا چيني آسياب کنيد و آن را در يک ليوان آب جوش و در قوري چيني به مدت ۱۰ دقيقه روي شعله غير مستقيم و با حرارت ملايم دم کنيد. دمنوش زيره سياه را قبل از مصرف صاف کنيد و آن را همراه با کمي نبات يا يک قاشق عسل مصرف کنيد. همچنين اين دمنوش را ميتوانيد همراه با آويشن و زنيان يا با دارچين و ليمو عماني براي افزايش اثرات مفيد آن، به صورت مخلوط دم کنيد.
توجه: زيره سياه داراي اسانس و مواد فرّار است؛ از همين رو لازم است بعد از آسياب کردن بلافاصله مصرف شود، نگهداري زيره آسياب شده، باعث هدر رفتن بخش زيادي از مواد موثر و ترکيبات شميايي مفيد آن خواهد شد.
عوارض جانبي زيره سياه:
• ممکن است باعث سوزش معده شود.
• ممکن است باعث آروغ زدن شود.
• ممکن است خطر آسيب کبدي يا کليوي را افزايش دهد.
• براي مادران باردار و شيرده مناسب نيست.
• ممکن است باعث افت فشار خون شود.
• ممکن است باعث افت قند خون شود.
• ممکن است در برخي افراد واکنش آلرژي ايجاد کند.