کرونا/ تاثیر گیاهخواری بر نوع حاد کووید ۱۹
ايسنا/ گروهي از متخصصان انگليسي بر اساس آزمايشات جديد مدعي شدند که احتمال ابتلا به نوع وخيم کوويدـ۱۹ در افرادي که برنامه غذايي گياهي دارند مانند گياهخوارها و وگانها (گياهخواري مطلق) يا افرادي که تنها از گوشت ماهي تغذيه ميکنند، بسيار پايين ميآيد.
بنا بر يافتههاي اين مطالعه که در نشريه پزشکي انگليسي تغذيه، پيشگيري و سلامت (The BMJ Nutrition, Prevention and Health) منتشر شده و دادههاي کارکنان بخش درمان شش کشور جهان از جمله انگليس را بررسي کرده است، گياهخوارها ۷۳ درصد کمتر به نوع وخيم کرونا مبتلا ميشوند و ماهيخوارها در مقايسه با کساني که گوشت قرمز و سفيد ميخورند، ۵۹ درصد کمتر بيمار و بدحال ميشوند.
به نظر ميرسد برنامههاي غذايي با کربوهيدرات پايين و پروتئين بالا با افزايش احتمال ابتلا به نوع متوسط تا وخيم بيماري مرتبط باشند، هرچند يافتهها در اين مورد از نظر آماري قابلملاحظه نيست.
اين مطالعه متشکل از پرسشنامهاي آنلاين براي بررسي ارتباط ميان اين بيماري تنفسي و برنامه غذايي بود و از ۲۳۰۰ نفر که به کرونا مبتلا نشده بودند و ۵۶۸ نفر که مبتلا شده بودند نظرسنجي شد.
از ميان کساني که به کوويدـ۱۹ مبتلا شده بودند، ۱۳۸ نفر بروز علائم متوسط تا وخيم را گزارش کردند، در حالي که ۴۳۰ نفر گفتند بروز بيماري در آنها خفيف يا بسيار خفيف بود.
از شرکتکنندگان خواسته شد برنامه غذايي را که در سال قبل از ابتلا به کوويد داشتند در نظر بگيرند و ۱۱ گزينه داده شد: غذاهاي کامل و فراورينشده، برنامه غذايي گياهي؛ برنامه غذايي کيتو؛ برنامه غذايي گياهخواري؛ برنامه غذايي مديترانهاي؛ برنامه غذايي ماهيخواري؛ برنامه غذايي پالئو يا پارينهسنگي؛ برنامه غذايي کمچربي؛ برنامه غذايي با کربوهيدرات پايين؛ برنامه غذايي با پروتئين بالا؛ ساير موارد؛ هيچکدام.
از ۵۶۸ نفر شرکتکنندهاي که گفتند پيشتر بيمار شده بودند، فقط ۴۱ نفر گفتند که برنامه غذايي گياهي را دنبال کرده بودند و فقط ۴۶ نفر پس از رعايت برنامه غذايي گياهي يا ماهيخواري، بيمار و بدحال شده بودند.
به نوشته نويسندگان اين مقاله در شش کشور، دنبال کردن برنامههاي غذايي گياهي يا ماهيخواري با احتمال پايينتري از بروز علائم متوسط تا وخيم کوويدـ۱۹ همراه بود.
برنامههاي غذايي گياهي يا ماهيخواري الگوهاي غذايي سالمياند، که ميشود براي محافظت در مقابل نوع وخيم کوويدـ۱۹ در نظر گرفت.
گونتر کونله، پروفسور تغذيه و علوم غذايي در دانشگاه ردينگ، در همين زمينه گفت: از آغاز همهگيري جهاني، گمانهزنيهاي زيادي درباره تاثير برنامه غذايي بر ميزان خطر بيماري مطرح بوده است.
اين مطالعه سعي دارد به اين پرسش پاسخ دهد، اما برخي محدوديتها وجود دارد که بايد در نظر گرفته شود: اين مطالعه کاملا متکي به گزارش خود افراد است و دادههاي بسياري نشان داده است که گزارش غذايي خود افراد قابل اطمينان نيست. در اين پژوهش، از شرکتکنندگان درباره برنامه غذاييشان پس از تشخيص کوويدـ۱۹ پرسيده شد، و اين ميتواند به گزارشهاي اشتباه بيشتري منجر شود، بهخصوص از جانب شرکتکنندگاني که به ارتباط احتمالي ميان برنامه غذايي و بيماري علاقهمندند.
در آخر اينکه پژوهش در کشورهاي گوناگون با برنامههاي غذايي بسيار متفاوت انجام شده استــ برنامه غذايي گياهي در اسپانيا يا ايتاليا احتمالا با برنامه غذايي عمدتا گياهي در آلمان يا بريتانيا فرق دارد.
هرچند به گفته پروفسور فرانسوا بلو، از موسسه ژنتيک يوسيال، اين مقاله گزارش کرده است پزشکاني که برنامههاي غذايي گياهي يا ماهيخواري دارند در صورت ابتلا، به ميزان قابلملاحظهاي کمتر در معرض خطر بروز علائم وخيم کوويدـ۱۹ قرار دارند.
به گزارش اينديپندنت، وي مي گويد: اندازه نمونه مورد بررسي مناسب است و به نظر ميرسد تحليلها درست انجام شده است. شايد براي تاييد ارتباط مستقيم سببي ميان برنامه غذايي و شدت بروز بيماري کوويدـ۱۹ به راستيآزمايي و بررسي بيشتر نياز باشد.