این مواد غذایی را در تابستان نخورید؛ توصیههای تغذیهای برای روزهای داغ
بهداشت نيوز/ دکتر مهدي ميرغضنفري، پژوهشگر طب سنتي و متخصص فيزيولوژي درباره بايدها و نبايدهاي مصرف برخي مواد غذايي در تابستان اظهارداشت: توجه به اين موضوع ميتواند سبب حفظ سلامت افراد شود و کيفيت زندگي آنها را ارتقاء بخشد به طور مثال بايدها و نبايدهاي تغذيه اي به طور کلي بر اساس مزاج افراد متفاوت است و از آنجايي که مزاج گرم مزاجان با مزاج تابستان برابري ميکند، احتمال آسيب ناشي از مصرف نادرست مواد غذايي در اين افراد بيشتر است. بر اين اساس، اين افراد بايد از تمام خوردنيها و نوشيدنيهايي که حرارت را بالا ميبرد و باعث خشکي بدن ميشود، اجتناب کنند.
وي گفت: ادويه تند همچون فلفل، زنجبيل، دارچين، زعفران، سسهاي تند و خردل، سبزيجات تند مانند سير و پياز و انواع سبزي خوردن نظير ترخون، نعناع، تره، شاهي و شويد ،در گروه خوردنيهايي هستند که بايد در مصرف آنها به خصوص در اين فصل جانب احتياط را رعايت کرد.
اين پژوهشگر طب سنتي گفت: گوشت قرمز به دليل داشتن گرما و حرارت زياد در فصل تابستان بايد کمتر مصرف شود، بخصوص گوشت شتر که مزاج بسيار گرمي دارد.
وي بيان داشت: انواع گوشت سفيد با وجودي که نسبت به گوشت قرمز دام، مزاج ملايمتري دارند اما گوشت پرندگاني مانند کبک و بلدرچين به سبب گرماي زيادي که توليد ميکنند، در اين فصل بايد کمتر مورد استفاده قرار گيرند.
ميرغضنفري بيان داشت: گوشت مرغ و ماهي گرماي کمتري دارد و بخصوص ماهي با داشتن مزاج سرد و تر به شرطي که با ادويه تند و شور نشده باشد و آب پز باشد، براي اين فصل بسيار مناسب است.
وي گفت: همچنين نمک، مزاج گرمي دارد و مصرف هر ماده غذايي که با نمک شور شده باشد، براي همه مزاجها بخصوص گرممزاجان در اين فصل زيانآور است.
اين پژوهشگر طب سنتي ادامه داد: همچنين مصرف مغزهاي آجيلي شور که علاوه بر مزاج گرم نمک، طبع اين مغزها نيز گرم و خشک است و ميتواند مضر و التهابآور باشد.
که در ميان مغزهاي آجيلي، بادام يا فندق به دليل آنکه طبع ملايمتري دارند، اگر از انواع خام و بدون نمک و در مقدار پايين مصرف شوند، مشکل خاصي ايجاد نميکنند.
ميرغضنفري افزود: توصيه ميشود از مصرف زياد فسنجان به دليل دارا بودن گردو همچنين حلواارده به علت کنجد آن که طبع بسيار گرمي دارد، اجتناب شودد.
به گفته اين پژوهشگر طب سنتي، مصرف آبدوغ خيار، ماست و خيار، نان و پنير و خيار، ماست و اسفناج از جمله بهترين غذاهاي حاضري و خودماني تابستان هستند، البته بايد مزاج شخصي و و وضعيت معده را در نظر داشت.
همچنين توصيه ميشود در تابستان اغلب غذاها را به روش آبپز تهيه کرد تا سريعتر هضم شوند.
وي گفت: مصرف کدوي پخته، آش، سوپ، انواع خورش قورمه و کرفس و اسفناج که سبزي آن سرخ نشده و گوشت چنداني نداشته باشد و با غوره، آبغوره، آبليمو، ليمو عماني و نارنج ترش شده باشد، گشنيز پلو و سالادکاهو و خيار با آبليمو در اين فصل توصيه ميشود.