فارس/ مدرس طب اسلامي ايراني و دانشيار آسيب شناس سلولي دليل گرمي و سردي خوراکيها را توضيح داد و گفت: قندها سريع به انرژي تبديل ميشوند و گرمند در حاليکه پروتئينهاي پيچيده گوشت گاو يا ماهي طبع سردي دارند.
حسن اکبري در مورد خوراکيهايي که گفته ميشود طبع سرد و گرم دارند، گفت: از زماني که پاي طب مدرن به عرصه پزشکي باز شده مناقشه اي بين پزشکان طب جديد و سنتي در حال انجام است که از يک طرف گفته ميشود خوراکي هايي با طبع سرد و گرم، خرافاتي بيش نيست و پايه و اساس علمي ندارد.
وي ادامه داد: اين پزشکان معتقدند اگر پايه علمي دارد چرا زماني که دماسنج را درون کشمش که طبع گرم دارد و درون غوره که طبع سرد دارد ميگذاريم دماسنج هيچ تغييري نميکند.
اين متخصص و دانشيار آسيب شناس سلولي گفت: از طرف ديگر حکما و اطباي طب سنتي و حتي بسياري از روايات، اساس و پايه طب را بر گرمي و سردي ميدانند، مانند روايتي از امام صادق عليه السلام و مباحثه وي با طبيب هندي که مي فرمايند: «ما ضايعات گرم را به سردي و ضايعات سرد را به گرمي درمان کنيم و شفا را به خدا وا مي گذاريم».
اکبري افزود: بنابراين بايد توجيهي علمي و جامع باشد تا اصول گرمي و سردي خوراکي ها را توضيح دهد. در اين زمينه برخي از اطباي طب سنتي بر ميزان کالري آزاد شده بر اثر متابوليسم يا سوخت و ساز ماده در سلولها تاکيد دارند.
وي تصريح کرد: در اين تعريف، انرژي مصرف شده براي آزاد کردن انرژي نهفته در ماده غذايي خورده شده مد نظر نيست بلکه سوخت و ساز سلولي ماده خوراکي تعيين کننده گرمي يا سردي آن است.
اين دانشيار آسيب شناس سلولي دانشگاه علوم پزشکي شهيد بهشتي ادامه داد: همچنين انرژي مصرف غذاها زماني که به سلولها وارد ميشوند ميتوانند مثل گاز و ترمز خودرو عمل کنند و باعث پر کاري يا کم کاري سلول ها شوند و از راه افزايش يا کاهش سوخت و ساز سلولي بدن را گرم يا سرد کنند.
اکبري گفت: البته اين انرژي وارد شده به سلولها بيشتر در مورد داروهاي گياهي صدق مي کند، مانند زنجبيل و زعفران که گياهان گرمي هستند و براي درمان دردهاي روماتيسم توصيه ميشوند.
وي ادامه داد: واقعيت اين است که گرمي ها و سردي ها وجود دارند و جزءِ خواص فيزيکي و شيميايي همه مواد اطراف ما هستند.
متخصص و دانشيار آسيب شناس سلولي گفت: نکته جالب اينکه ميزان انرژي که بايد سلول هزينه کند تا از يک غذاي با طبع سرد انرژي آزاد کند بسيار بيشتر از غذاي گرم است. به طور مثال قندها براي سوختن در سلولها بسيار آماده اند در حالي که پروتئين هاي پيچيده گوشت گاو يا ماهي براي تبديل شدن به انرژي خيلي بايد انرژي جذب کنند تا انرژي نهفته خود را آزاد کنند.