مهر/ شاکيان اسرائيلي موفق نشدند تا از ترفند خود براي تصاحب اشياي تاريخي ايران استفاده کنند و کتيبه هاي هخامنشي که در موزه هاي شيکاگو بود را به جاي غرامت بگيرند. چرا که رابرت گِتِلمن، قاضي اين پرونده، جمعه هشتم فروردين (28 مارس) حکم صادر کرد که از تحويل دادن اشياي باستاني ايران به شاکيان اسراييلي پرونده بمب گذاري در مرکز خريد اورشليم به جاي غرامت 412 ميليون دلاري جلوگيري شود.
خبرگزاري آسوشيتدپرس گزارش دادکه در جريان سه بمب گذاري در سپتامبر 1997 در يک مرکز خريد در اورشليم پنج تن کشته و200 تن مجروح شدند.
پنج گروه از کساني که در بمب گذاري اورشليم زخمي شده بودند از ايران شکايت کردند و در دادخواست خود ادعا کردند که ايران به دليل آموزش و حمايت مالي و نظامي از حماس در اين حملات مقصر است.
دادگاه بدوي به نفع شاکيان رأي داد و دستور داد منابعي را که مي خواهند از طريق آنها غرامت پرداخت شود به دادگاه معرفي کنند. شاکيان پرونده نيز آثار باستاني ايران را که به طور امانت در اختيار موزه تاريخ طبيعي شيکاگو و انستيتو مطالعات شرقي شيکاگو قرار دارد را معرفي کردند.
رابرت گِتِلمن، قاضي اين پرونده در حکم خود آورده است که مجموعه آثار باستاني ايران به خاطر پژوهش هاي باستان شناسي در اختيار مؤسسه شرق شناسي دانشگاه شيکاگو قرار گرفته و اهداف تجاري در آن وجود ندارد بنابراين نمي توان اين آثار را مصادره کرد.
در ميان هزاران لوح ايراني که در موزه شيکاگو وجود دارد بسياري حاوي نقوشي از الفباي باستاني هستند که بيش از دو هزار سال قدمت دارند.
اين الواح از دهه 1930 ميلادي توسط حکومت وقت ايران طي توافقي طولاني مدت به مؤسسه شرق شناسي شيکاگو به امانت داده شد و موزه تاريخ ملي شيکاگو هم مجموعه کوچک تري از اين آثار را در اختيار دارد.
دانشگاه شيکاگو طي ساليان گذشته به مرور بيش از 30 هزار شيء باستاني را به ايران بازگردانده است.
«مت استالپر»، که نگهداري از اين اشيا در شيکاگو را بر عهده دارد گفته است زماني که ثبت بقيه اين اشيا نيز به انجام برسد تمامي اين اشياي باستاني به ايران بازگردانده خواهد شد.