طنز/ حالت پنجم ماده یا پوست سوسماریها

روزنامه شهروند/ همانطور که نخستينبار در کتاب علوم راهنمايي خوانديم ماده از سه حالت جامد، مايع و گاز تشکيل شده است. جامدها شکل منظمي دارند و در موقعيتهاي مختلف شکلشان را حفظ ميکنند. اين مواد ثبات شخصيت دارند مگر آنکه تحت تأثير نيرو و جبر بيروني له شوند ولي با وجود خردشدگي، تن به تغيير فاز نميدهند. اما مايعات سستعنصراني هستند که بسته به شرايط تغيير شکل ميدهند و شبيه ظرفي ميشوند که در آن ريخته شوند و با توجه به موقعيتشان مثل آبِ خوردن هر حالتي را تجربه ميکنند.
گازها هم که سرگردانترين حالت ماده هستند. در پوشش اکسيژن يا دي اکسيد کربن ميتوانند بدون رواديد مرزهاي خوشبختي و رفاه را در نوردند و در هر فضا و شرايطي خودشان را بگنجانند و حتي به کُرات ديگر کوچ کنند. حالت چهارم ماده گربهها هستند. آقاي مارک آنتوان فردين توانست با دانش رئولوژي ثابت کند که اين حيوان اغواگر ترکيبي از جامد و مايع با توجه به شرايط است. يک گربه در زمان استراحت ميتواند توي پارچ آب هم جا شود يا مثل پادري پهن و سپس جمع شود. اين خاصيت ميان فازي گربه باعث شده که بين ساير پتها پادشاهي کند و به آنها فخر فراوان بفروشد. پس تعجب نکنيد اگر گربهتان از درز پنجره به راحتي تردد ميکند.
آقاي فردين بابت اين کشف ارزنده در سال ٢٠١٧ جايزه ايگ نوبل را به خود اختصاص داد. حالت پنجم ماده هم ما ملت شريف ايران هستيم. آنقدر مقاوميم که تحريم و تورم و کرونا و دلار سر به فلککشيده هم نميتواند ساختارمان را به هم بريزد و تحت تأثير هيچ نيروي داخلي يا خارجي تغيير شکل نميدهيم و قهرمانانه حالتمان را حفظ ميکنيم و خم بهابرو نميآوريم.
حفظ حالت پنجم ماده افتخاري است که نصيب هر جماعتي نميشود. گر چه اين حالت ماده به دليل پايينبودن دوز خوشمزگي و طنز هرگز کانديداي جايزه ايگ نوبل نبوده ولي ما بايد شاد باشيم و با همين فرمان پيش برويم تا شايد در کتاب فيزيک و زيست و تاريخ، با نام و نشان امت پوستسوسماري جايي براي خودمان دست و پا کنيم.
ميترا بخشيزاده