پر ستاره ترین و بهترین سرآشپزهای دنیا را بشناسید!
لست سکند/ ستاره گرفتن از نشريه ميشلن بيشک بزرگترين افتخار در صنعت آشپزي بينالمللي به شمار ميرود. حتي کساني هستند که اين ستارهها را «اسکار دنياي آشپزي» ميدانند.
آشپزهاي سرتاسر جهان همه زندگيشان را وقف اين ميکنند که به خاطر ديده شدن سطح بالاي مهارتشان فقط يکي از اين ستارهها را دريافت کنند. ولي شمار بسيار اندکي از آنها نيز هستند که حتي توانستهاند تعداد نسبتاً بالايي از اين ستارهها را به رستورانهاي خود بيفزايند.
ما در اين مطلب نگاهي به پرستارهترين سرآشپزهاي نشريه آشپزي ميشلن ميپردازيم و بهطور مختصر پيرامون رستوران و افتخارات آنها صحبت ميکنيم.
1- آلن دوکاس – 19 ستاره ميشلن
آلن دوکاس که خيليها او را از بهترين سرآشپزهاي دنيا ميدانند، طي سالها تلاش با احداث 36 رستوران در سرتاسر جهان يک امپراطوري ساخته است. او همچنين يکي از دو سرآشپزي است که توانسته طي دوره کارياش در يک بازه زماني مشخص 21 ستاره داشته باشد و نيز نخستين کسي باشد که در سه شهر گوناگون، 3 ستاره ميشلن داشته باشد.
آلن دوکاس، افزون بر شهرتي که بهدليل خوراکهاي درجهيک فرانسوياش ساخه است، تنها سرآشپز در فهرست ما ميباشد که غذايش را به فضا فرستاده است. در سال 2015، دوکاس براي فضانورداني که در ايستگاه فضايي بينالمللي به دور زمين ميچرخيدند غذا فرستاد. دوکاس اين دستاوردش را چيرگي بر «آخرين مرزهاي آشپزي» ميخواند.
2- پيِر گانيِر – 14 ستاره ميشلن
سرآشپز فرانسوي سرشناس ديگري به نام پير گانير، 40 سال از عمرش را به جمعآوري ستارههاي ميشلن صرف کرده است، وينخستين ستارهاش را در سن 26 سالگي به دست آورد و پس از آن هم دست از ستاره گيري برنداشت. نشريه ميشلن مينويسد که اين آشپز برجسته «سردمدار جنبش خوراکي هاي فيوژن (Fusion cuisine) است» است همچنين پير گانير به خاطر در هم شکستن بديهيات آشپزي کلاسيک فرانسوي آوازه بسياري کسب کرده است.
رستوران پرچمدار او به نام گانير در خيابان بالزاک پاريس بيش از دو دهه است که توانسته است سه ستارهي خود را حفظ کند که واقعاً شاهکاري در دنياي پختوپز به شمار ميرود. او در حال حاضر مسئوليت 18 رستوران و آشپزخانه در جهان را بر دوش دارد که يکي از آنها رستوران اِسکِچ در منطقه ميفِر شهر لندن است که از برترين رستورانهاي ستارهدار ميشلن ميباشد.
3- مارتين براساتِگي – 12 ستاره ميشلن
در آسمان پر ستاره ميشلن، سومين جايگاه به سرآشپز مارتين براساتگي ميرسد که اکنون 12 ستاره را از آن خود کرده است و پرستارهترين سرآشپز اسپانيايي شمرده ميشود. او همچنين يکي از معدود آشپزهاي جهان است که دو رستوران ستاره دار ميشيلن به نام او فعاليت ميکنند.
اين سرآشپز استثنايي اهل باسک، نخستين ستاره ميشلن خود را در سن 25 سالگي براي اولين رستورانش، (رستوران مارتين براساتگي) کسب نمود. اين رستوران در سال 2001 سومين ستاره ميشلنش را دريافت کرد و اکنون شش سال است که در فهرست 50 رستوران برتر جهان قرار دارد.
براساتگي طي 44 سال سابقه کاري، سه رستوران ستاره دار ديگر در جزيره تنريف و شهر بارسلونا افتتاح کرده و افزون بر اين سه، شش رستوران ديگر نيز در کشورهاي جمهوري دومينيکا، مکزيک و کاستاريکا افتتاح نمود. اين سرآشپز را اسطورهاي در پخت خوراکهاي سنتي باسک و يکي از مطرحترين سرآشپزهاي جهان ميدانند.
4- يانيک آلِنو – 10 ستاره ميشلن
يانيک آلنو هجده رستوران را در سرتاسر جهان مديريت ميکند. مجموعه رستوران «آلنو پاريو پاويليون لِدويِن» او از قديميترين رستورانهاي پاريس است که در منطقه چمپز – باغ اليزه واقع شده است. اين مجموعه رستوران را ميتوان آسماني پر از ستارههاي ميشلن دانست که سه رستوران ستارهدار در نشريه سال2020 ميشلن ثبت کرده است. در سال جاري، پاويليون لدوين به پرستارهترين کسبوکار مستقل در جهان تبديل شد.
اين سرآشپز فرانسوي فقط به فکر ستاره گرفتن نيست. يانيک آلنو از سال 2013 به تحقيق و توسعه پيرامون خوراکهاي فرانسوي پرداخته و حتي جنبش آشپزي خودش را به نام خوراک مدرن يا Modern Cuisine به راه انداخته است. او در بخشي از مطالعه خود به بررسي سسها پرداخته و حتي تکنيکي به نام عصاره گيري را به نام خود ثبت کرده است. يانيک باور دارد که فرايند اختراعي او همه طعمها را متمرکز و عالي ميسازد، بافتي عالي به آنها ميدهد و کيفيت پرداخت و ميزان مواد معدني آنها را به حد اعلي ميرساند.
5- آنه-سوفي پيک – 8 ستاره ميشلن
بياييد کمي هم راجع به خانمها حرف بزنيم! آنه سوفي پيک ستارهدارترين سرآشپز زن در نشريه ميشلن است و پنج رستوران او جمعاً 8 ستاره دارند.
اين سرآشپز فرانسوي، هنگاميکه مسئوليت رستوران خانوادگيشان مايسون پيک را پس از مرگ پدرش در سال 1997 به دست گرفت، هيچ آموزش رسمياي در حوزه آشپزي نديده بود. پيک پس از دريافت سه ستاره براي اين رستوران، يک رستوران ديگر به نام رستوران آنه سوفي پيک باز کرد که بهوسيله آن ياد خانواده والنسيايياش را در حوزه تغذيه زنده نگه ميدارد. طبق نوشته نشريه ميشلن، اين رستوران بر آن است تا آن روح سازنده و نوآورانهاي را که تاريخ خانواده پيک به علم تغذيه فرانسوي گره ميزند را به تصوير بکشد.
6- گوردن رمزي – 7 ستاره ميشلن
گوردن رمزي را بيشتر به خاطر ابداعات بسيار تازه غذايي و خوراکهاي بيمانند بريتانيايياش و البته لحن تندش ميشناسند و ميتوان ادعا کرد که او مشهورترين سرآشپز جهان است. اگرچه او تاکنون در کل دوره کارياش 16 ستاره ميشلن دريافت کرده است، ولي در حال حاضر فقط 7 ستاره دارد. رستوران برجسته او، رستوران گوردن رمزي در لندن، از سال 2011 تاکنون 3 ستاره داشته و بدين ترتيب تنها رستوران لندن است که توانسته است در چنين مدت طولاني هر سهي آنها را حفظ کند.
اين سرآشپز، رستوراندار و کاراکتر تلويزيوني اسکاتلندي 35 رستوران را در سرتاسر جهان ميچرخاند. او همچنين تقريباً در هر منطقه و شبکه انگليسيزباني راهش را به تلويزيون باز کرده و امپراتوري بسيار موفقي را براي خود ساخته است. در سال 2019، او به سي و پنجمين سلبريتي پردرآمد جهان در فهرست فوربز تبديل شد. دارايي خالص گوردن رمزي در سال 2020، دويست و بيست ميليون دلار تخمين زده شده بود که بيشترش را از مجموعههاي تلويزيوني پرطرفدارش مانند هلز کيچن (آشپزخانه جهنم)، کيچن نايتمرز (کابوس آشپزخانه) و استاد سرآشپز (مستر چف) کسب کرده است.
7- توماس کِلِر – 7 ستاره ميشلن
توماس کِلِر شايد برترين و شناختهشدهترين سرآشپز ايالاتمتحده نباشد، ولي نمونهاي بسيار خيرهکننده براي جهان بوده است. او همچنين با 7 ستاره ميشيلن، پر ستاره ترين سرآشپز قاره آمريکاست و تنها سرآشپز آمريکايي است که 6 ستاره از هفت ستارهاش را همزمان دريافت کرده است.
يکي از پنج رستوران او يعني رستوران سه ستاره فرنچ لاندري، بهتازگي 25 سالگياش را جشن گرفت و در دو مراسم بهعنوان بهترين رستوران کره زمين شناخته شد. کلر که اصالتاً اهل کاليفرنيا است در آمريکا به خاطر سبک پختوپز فرانسوياش بسيار مشهور شده است و در فرانسه نيز نامي براي خود به هم زده است. بهراحتي ميتوان او را يکي از بهترين و طلاييترين سرآشپزهاي کل قاره آمريکا دانست.
8- يوشيهيرو موراتا – 7 ستاره ميشلن
اين پديده آشپزي ژاپني که مجموعاً 7 ستاره و 4 رستوران در جهان دارد، نزديک 50 سال است که به بهبود و ارتقاي کيفيت آشپزي ژاپني ميپردازد. او را استاد خوراکهاي کايسکي ميخوانند و در سال 202 جايزه مهم مشاهير آمريکن اکسپرس را در برنامه جوايز 50 رستوران برتر جهان دريافت کرد.
موراتا سومين نسل از مالکان رستوران خانوادگي ريوتي (يک رستوران درجهيک ژاپني) در شهر کيوتو است که داراي يک قرن سابقه است . وي در اين رستوران با پخت خوراک سنتي کايسِکي به سبکي مدرن ياد اجدادش را گرامي ميدارد.
موراتا که تخصص خود را به سطوح بينالمللي وارد کرده است، اکنون توکيمِيته، يک رستوران سنتي وايگو را در محله ميفِر لندن اداره ميکند. البته گسترش يافتن امپراتوري آشپزي او به اروپا تنها نشانه موفقيت جهانياش نيست. آقاي هِستون بلومِنتال بريتانيايي، يکي ديگر از سرآشپزهاي برجسته دنيا با شش ستاره ميشلن، در سن سيسالگي شاگرد او بوده است و تأثير موراتا را بر آشپزي خود بسيار چشمگير ميداند.
9- سِجي ياماموتو – 7 ستاره ميشلن
سجي ياماموتو يکي از برجستهترين سرآشپزهاي قرن ميباشد و مشهور است که وي يک مارماهي را به سيتياسکن فرستاده تا آناتومي آن را بهتر درک کند! او افزون بر انگيزهاي که در کسب علم آشپزي دارد، بهخوبي ميتواند سنتهاي مقدس آشپزي کايسِکي را با تکنيکهاي پختوپز مولکولي مدرن ترکيب کند و بدين خاطر نيز آوازه بسياري کسب کرده است.
رستوران آقاي ياماموتو در توکيو به نام ريوگين مقصدي براي ساير نوابغ حوزه آشپزي جهان مانند جوئل روبوچون درامده است. رستوران او اکنون دو شعبه در خارج از کشورش نيز دارد: يکي در هنگکنگ و ديگري در تايپه، که هر دو در فهرست 50 رستوران برتر آسيا قرار دارند.
سبک آشپزي او که بيش از يک دهه و نيم است در حوزه پختوپز ژاپن ميدرخشد، ارزش وعدههاي غذايي ژاپن را منعکس کرده و مواد غذايي ساده را به آثار هنري تبديل ميکند. در سال 2019، او بهعنوان نخستين برنده جايزه مشاهير آمريکن اکسپرس برگزيده شد که اين امر مهر تأييد است بر کوششهاي او جهت ترکيب آشپزي مدرن با سنتهاي کلاسيک آشپزي.
10- آندرس کامينادا – 7 ستاره ميشلن
آندرس کامينادا يک آشپز سوئيسي است که کارش را بهعنوان يک سرآشپز شيرينيجات آغاز کرد و تاکنون چندين جايزه در حوزه آشپزي از آن خود کرده است. او در 26 سالگي بهعنوان سرآشپز در رستوران شوس شاونشتين، يک رستوران قلعهاي تاريخي در کوههاي آلپ سوئيس مشغول به کار شد که اين رستوران از آن زمان تا کنون به موفقيتهاي بيسابقهاي چون 3 ستاره ميشيلن دست يافته است. رستوران آندرس از آن زمان تا به امروز موفقيتهاي بيسابقهاي نظير سه ستاره ميشلن و 19 امتياز گولت ميلو کسب کرده است.
کامينادا دو رستوران ستاره دار ديگر نيز دارد: آيجياِنآيوي IGNIV آندرس کامينادا در استراحتگاه بزرگ بادراگاز و رستوران هتل-قصر بادروت که تنها در زمستانها فعاليت ميکند.