مشرق/ خوردن يک صبحانه سالم و مغذي شما را از گزند بيماريهاي مختلفي مانند ديابت و سرطان حفظ ميکند. در اين بين، بعضيها صبحانه ميخورند اما از مواد غذايي ناسالم استفاده ميکنند. متأسفانه اين مواد غذايي ناسالم صبحانه سالمي محسوب نميشوند و مصرف آنها نه تنها خيري به بدن نميرساند بلکه احتمال آسيب را نيز بالا ميبرد. براي آشنايي با اين صبحانههاي ناسالم با ما همراه باشيد.
سوسيس و کالباس
اگر شما هم جزو افرادي هستيد که صبحها براي خودتان سوسيس آماده و يا ساندويچ کالباس ميل ميکنيد و تصور ميکنيد چه صبحانه مفصل و کاملي خوردهايد سخت در اشتباهيد. گوشتهاي فراوري شده مانند سوسيس و کالباس و غيره حاوي نيترات هستند که خطر ابتلا به سرطان کولورکتال را بالا ميبرند. به عقيده متخصصان تغذيه براي سالم بودن و پيشگيري از ابتلا به انواع سرطانها بايد از مصرف نيترات خودداري کنيد. اگر عاشق سوسيس و کالباس هستيد اين حرف ما هميشه يادتان باشد:
مصرف منظم اين مواد غذايي به سلامت شما رحم نميکند. از همين الآن به فکر يک جايگزين سالم براي اين مواد غذايي باشيد.
غلات شيرين
غلات صبحانه مفيدند اما برخي از اين غلات حاوي ميزان بسيار زيادي هيدراتهاي کربن و قند هستند. زماني که شما از اين غلات صبحانه مصرف ميکنيد ميزان گليسمي خونتان بالا ميرود و تا زماني که به حالت نرمال برگردد شما را خسته ميکند. براي اينکه يک روز مفرح و پر از انرژي را شروع کنيد بهتر است از مصرف غلات خيلي شيرين خودداري کنيد. بهتر است از غلاتي استفاده کنيد که حاوي پروتئين و فيبرهاي بيشتري هستند. همچنين ميتوانيد به غلاتتان گردو يا تخم کتان آسياب شده اضافه کنيد تا فيبر و پروتئين بيشتري دريافت کنيد.
شيريني، پيراشکي، دونات
اين شيرينيها نه تنها از آرد سفيد تصفيهشده (بدون سبوس) تهيه ميشوند بلکه سرشار از قند نيز هستند. بايد بدانيد که قند بدترين منبع انرژي براي شروع يک روز خوب است. به خاطر اينکه به سرعت ميزان گليسمي(قند) خون را بالا ميبرد. براي همين هم خيلي زود گرسنهتان ميشود و احتمال اين را که کم کم دچار فشار خون بالا، چاقي مفرط و ديابت شويد بالا ميبرد. اگر خطراتي که برشمرديم همچنان شما را قانع نکرده تا از پيراشکيها و دوناتهاي محبوبتان دست بکشيد بهتر است بدانيد اين شيرينيها به يک شيوه ديگر نيز سلامتيتان را به خطر مياندازد؛ اکثر دانشمندان بر اين عقيدهاند که مصرف زياد قند و سرطان ارتباط تنگاتنگي دارند.
شيرينکنندههاي غيرطبيعي
اگر چه شربت افراي طبيعي يک شيرينکننده مفيد براي سلامتي است اما شربتهاي ديگري هم هستند که از ذرت تهيه شده و حاوي ميزان زيادي فروکتوز هستند. اينگونه شيرينکنندههاي غيرطبيعي در مواد غذايي بستهبندي و فراوري شده استفاده زيادي ميشوند. بايد بدانيد که اين قبيل خوراکيها حاوي ميزان زيادي فروکتوز هستند و باعث چاقي دور شکمي و انباشتگي چربي در اندامهاي داخلي بدن ميشود. متأسفانه اين نوع چربيها نيز خطر ابتلا به سرطان را افزايش ميدهند. نتايج پژوهشي که در مجله Global Public Health به چاپ رسيده نشان ميدهد که ارتباط زيادي بين مصرف شربت ذرت با فروکتوز بالا و ابتلا به ديابت نوع 2 وجود دارد.
براي صبحانه چه بخوريم؟
به عقيده بيشتر متخصصان تغذيه بهتر است براي صبحانه حق تقدم با دانههاي سبوسدار و پروتئين باشد. گردو، دارچين، نوشيدني سويا يا شير بدون چربي و ميوه نيز از بهترين گزينههاي يک صبحانه سالم هستند. اگر دارچين را به چاي يا مرباي کم شيرينتان اضافه کنيد براي تنظيم قند خونتان خوب است.