کولرهای جادویی ایرانی‌ها بدون برق 

کولرهای جادویی ایرانی‌ها بدون برق کولرهای جادویی ایرانی‌ها بدون برق 
6
2
28.8K
1405/07/19 - 22:15
3.5K
1405/07/19 - 22:15

آخرین خبر/تصور کنید در داغ‌ترین روزهای تابستان جنوب، درست کنار آب‌های نیلگون خلیج‌فارس ایستاده‌اید؛ هوا به‌قدری گرم و شرجی است که حتی تصورش بدون کولرگازی ناممکن به نظر می‌رسد! اما وارد بندر تاریخی «لافت» در جزیره قشم که می‌شوید، منظره‌ای حیرت‌انگیز چشمانتان را خیره می‌کند: جنگلی از برج‌های خشتی و باشکوه که روی پشت‌بام‌ها سر به آسمان کشیده‌اند.

این برج‌ها در واقع «شکارچیان باد» هستند! نیاکان نابغه ما صدها سال پیش، کولرهایی طبیعی ساختند که حتی به یک قطره بنزین یا ذره‌ای برق نیاز ندارند. بادگیرها نسیم خنکی را که از روی دریا می‌وزد در هوا شکار می‌کنند، آن را از کانال‌های عمودی به سمت پایین می‌فرستند و مانند یک سیستم تهویه هوشمند، گرمای داخل اتاق‌ها را بیرون می‌رانند.

شگفتی لافت فقط در خنکای خانه‌ها نیست؛ معماران کهن ایرانی با همین هوش سرشار، بادگیرها را در کنار چاه‌های آب شیرین معروف به «چاه‌های تِلا» به کار گرفتند تا آب گوارای آشامیدنی در دل گرمای سوزان کویر ساحلی، خنک و تمیز بماند.

لافت به ما یادآوری می‌کند نیاکان ما نه با جنگیدن با طبیعت، بلکه با دوستی و شناخت قوانین فیزیک، زندگی ساختند. این میراث درخشان مهندسی سبز، الهام‌بخش نسل شماست تا آینده زمین را با خلاقیت بسازید.

به پیج اینستاگرامی «آخرین خبر» بپیوندید
instagram.com/akharinkhabar

اخبار برگزیده