فرونشست زمین در اصفهان، تهدیدی جدی برای ۲/۸ میلیون انسان

ایرنا/ رئیس بخش زلزلهشناسی و خطرپذیری مرکز تحقیقات وزارت راه، مسکن و شهرسازی گفت: بر اساس تفکیک زون(منطقه)های فرونشستی در شهر اصفهان و نواحی اطراف آن، بیش از ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار نفر از جمعیت این منطقه به طور مستقیم در معرض خطر فرونشست زمین قرار دارند.
علی بیتاللهی، رئیس بخش زلزلهشناسی و خطرپذیری مرکز تحقیقات وزارت راه، مسکن و شهرسازی افزود: در نقشههای بهدستآمده از برهمنهی اطلاعات پایه و دادههای آماری، مشخص شده که تنها در محدوده شهر اصفهان و اطراف آن، ۶۰ آبادی با جمعیتی بالغ بر ۷۵ هزار نفر تحت تاثیر مستقیم این پدیده قرار دارند.
وی اضافه کرد: همچنین در پهنه فرونشستی اصفهان-برخوار، ۲۲ شهر با جمعیتی بالغ بر ۲ میلیون و ۷۶۶ هزار نفر ساکن هستند.
بیتاللهی با بیان اینکه تحقیقات و مطالعات حاکی از آن است که پدیده فرونشست زمین در شهر اصفهان و نواحی اطراف آن به بحرانی جدی تبدیل شده است، گفت: این پدیده نهتنها جان ساکنان را تهدید میکند، بلکه زیرساختهای حیاتی و المانهای شهری نیز در معرض خطر هستند.
وی افزود: در دشت اصفهان-برخوار بر پایه آمار سال ۱۳۹۵، ۱۲ شهر و ۲۶ آبادی وجود دارند که ۹ ایستگاه آتشنشانی، ۲۷۴ فلکه آتشنشانی، ۳۲۸ مسجد، ۳۷ کتابخانه، ۳ بیمارستان، هشت پمپ گاز و ۱۹ پمپ بنزین، ۲۵۸ مدرسه از مجموع ۳۷۱ مرکز آموزشی، ۱۹ مرکز فرهنگی، ۱۴ مرکز توریستی و یک هتل در این منطقه همگی در زونهایی با نرخ بالای فرونشست قرار دارند.
رئیس بخش زلزلهشناسی و خطرپذیری مرکز تحقیقات وزارت راه، مسکن و شهرسازی اضافه کرد: از میان ۷۸۰ هزار واحد مسکونی شهری موجود، ۲۲۷ هزار واحد فاقد اسکلت مقاوم هستند؛ موضوعی که ریسک آسیبپذیری در برابر فرونشست زمین را بهطور چشمگیری افزایش داده است.
بیتاللهی گفت: ادامه روند فعلی میتواند به فاجعهای انسانی و اقتصادی در اصفهان منجر شود و از همین رو خواستار اقدام فوری مسوولان در جهت مدیریت و تامین منابع آبی، کنترل برداشتهای بیرویه و مقاومسازی زیرساختها هستیم.
طبق گزارش سازمان زمینشناسی نرخ فرونشست اصفهان به طور میانگین بین ۱۵ تا ۱۸ سانتیمتر در سال است.